Atmoszféra – Ulver: Silence Teaches You How to Sing #1

A Sinister megítélése a mai napig vegyes. A koncepció ötletes, a megvalósítás olykor ígéretes, de a végén mégis sokaknak hiányérzete marad. Egy valami viszont biztosan a film erősségének nevezhető: a hangulatteremtő zenék remek felhozatala. Ha kedvetek támadt egy kis családi sütögetés átéléséhez, akkor ne hagyjátok ki a mostani cikkünket a “Silence Teaches You How to Sing“-ről!

Film: Sinister 
Műfaj: Thriller
Játékidő: 109 perc
Megjelenés éve: 2012
IMDb értékelés: 6,8/10
Kiragadott soundtrack: Ulver - Silence Teaches You How To Sing

Sinister (2012)

Ismertető: A filmben Ethan Hawke egy írót alakít, aki valódi bűnesetek alapján veti papírra a regényeit, és egy nap, nyugtalanító tartalmú filmekkel teli dobozra bukkan. Ezzel olyan természetfeletti események sora veszi kezdetét, amelyek rémálommá változtatják a szerző és családja életét.

Ulver – Silence Teaches You How to Sing

Mit érdemes tudni az eredeti számról? A Silence Teaches You How To Sing a norvég Ulver 2001-ben kiadott EP-jének címadó dala. Ezenfelül a 24 percnyi bizarr, sajátos élménye miatt nehezen felejthető utazást felölelő monstrum a Teaching in silence albumon is megtalálható, amelyen a “Silence” EP-k hallhatóak, a Silence Teaches You How to Sing és a Silencing the Singing. A filmben habár csak két rövidebb részletével találkozhatunk másfél percbe tömörítve, de már ez is megmutatja az Ulver zenei sokszínűségét. A black metallal indító zenekarnál gyakoriak a stílusváltások. Diszkográfiájuk egy ezer felé ágazó úthoz hasonlítható: felbukkan az experimentális és az elektronikus zene mellett a folk metal, a szintipop és az ambient is. A Sinisterben a Silence Teaches You How To Sing két nem egymást követő szegmense került összekötésre, ami miatt egy kicsit azt érezhetjük, hogy elég éles a váltás, jól észrevehető. Azonban a Silence Teaches You How To Sing egésze sem másabb, nagyban épít ezekre az ellentétekre. Egy kiszámíthatatlan hangulatlavina.

Miért tűnhetett ideális választásnak? Gyakran előfordul, hogy egy filmzene csak és kizárólag egy adott történet vonatkozásában állja meg a helyét és válik kultikus darabbá. A Silence Teaches You How To Sing nem ide sorolható. Terjedelmességének és nyomasztó atmoszférájának köszönhetően könnyen felhasználható, jó alapanyag a thrillerekhez. Különösen annak tekintetében egy logikus döntés a kiválasztása, hogy olyan alkotóelemekkel rendelkezik, amelyek egy nosztalgikus visszatekintésekkel teletűzdelt horrornál jól jöhetnek. Ezen tényezőkre még kitérünk a későbbiekben!

Milyen szerepet tölt be a filmben? A Silence Teaches You How To Sing csak egy epizódszereplője a Sinisternek. Nagyjából kicsivel több, mint egy percig élvezhetjük, miközben forognak a képkockák a megszokott Sinister stílusban. Ennek ellenére kiemelt figyelem övezi a mai napig, nem véletlenül!

Az a bizonyos jelenet…: Sinister – BBQ ’79

A jelenetről röviden

Egy idilli családi kikapcsolódásba csöppenünk vélhetően egy tó partján. A kellemes időtöltést, közös horgászatot kiélvezve már láthatjuk azt is, hogy zajlik a készülődés. Irány haza! Váratlanul mégsem az otthon melegével zárul a jelenet, hanem sokkal inkább egy nyakatekert BBQ mulatsággal. A Sinister kisfilmjei rendszerint átvitt értelemben drámai jelentést nyerő, morbid elnevezéseket kapnak, ahogy ez az eset is bizonyítja.

Mennyire ragadja meg a pillanatot a Silence Teaches You How To Sing?

A már említett végletesség teret nyer. A megnyugtató, de a maga módján aggasztó zongorázás visszaadja a ’80-as évek nyaralásainak retró hangulatát. A tragikus fordulattal párhuzamosan a zene is változik és egy új szintre emeli a légkör erőteljességét. Az emberi, a földöntúli és a természethez erősen köthető hangok (ciripelés) egy leírhatatlanul abszurd érzést eredményeznek. A képsorokkal kiegészülve belénk ivódik az áldozatok kétségbeesése, a leláncoló tehetetlenség, az ismeretlen gonosztól való félelem és a határtalan kegyetlenség okozta érthetetlenség. A soundtrack maximálisan elérte a célját!

Hogyan értékelhető a Sinister aláfestő zenéinek viszonylatában?

A Sinister első és második része is mesterien bánik a rövidfilmekkel, illetve a soundtrackekkel. Emiatt nem feltétlenül lehet a Sinister filmek legjobbjának kikiáltani, de mindenképpen az egyik legemlékezetesebb. A film megítélésén sokat javított a kreatív zeneválasztás. Ez vitathatatlanul valami, ami okot ad a Sinister első felvonásának megnézésére!

Kapcsolódó tartalmak

FILMEK

Sinister 2 (2015) magyar szinkronnal: Sinister 2 (Videa.hu)

Ismertető: Courtney (Shannyn Sossamon) végre boldog. Reméli, megállapodhat. Ikerfiai és ő beköltöznek egy magányosan álló, nagy, vidéki házba – ami bár öreg és kopott, mégis különleges hangulata van. Nem is sejti, mennyire különleges. A házban démon lakik. Az egyik fia, Dylan, valahol egy sötét sarokban ráakad néhány régi filmtekercsre, megnézi őket, és borzasztó dolgokat lát. De még annál is borzasztóbb, amit életre ébreszt. Egy régi sorozatgyilkosság emléke kísérti a házat: és a falak között lapuló démon nem nyughat. Akárki költözik oda, magával akarja vinni.

ZENÉK

Ulver: Teachings In Silence (Album)

by: Wolfy

Leave a Reply

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d