Reboot – Glass Tides: Forever

Mennyire képes elérni az eredeti szám színvonalát egy újragondolás vagy egy feldolgozás? Ezt a kérdést próbáltuk megválaszolni a Glass Tides legismertebb dalánál, a Forevernél. A Forever idén februárban kapott egy teljesen új arculatot Jess Milford közreműködésével. Hogy érdemes volt-e megváltoztatni az eredeti hangzást, a legújabb cikkünkből megtudhatjátok!

Miért különleges az eredeti szám?
A “Forever” egy sokak számára érzékeny és nehéz témával foglalkozik, a rák elleni küzdelemmel. A dalszöveg teljes mértékben átadja azt az élethelyzet, hogy milyen lehet látni egy szerettünk, barátunk szenvedését és mennyire fájdalmas az, amikor eljön a búcsú ideje. Viszont azt is kiemeli, hogy mennyire fontos kitartani a másik mellett az ehhez hasonló pillanatokban. Már a dal üzenete és jelentéstartalma elég sok okot ad arra, hogy az emberek erősen kötődjenek hozzá. A megvalósítás azonban ezt még tovább fokozza. A vokál, a gitárjátékkal és a dobolással kiegészülve lüktető és egyben érzelmes. A gyász, a mérhetetlen fájdalom és az értetlenség váltja egymást lépésről lépésre. Mégis a düh az, ami a legjobban átjön: Miért kell, hogy az élet ennyire igazságtalan legyen? A dalszövegben a legnagyobb súllyal a “Forever just wasn’t long enough” sor bír, mely eszünkbe juttatja, hogy valamikor az a bizonyos “mindörökké” túl hamar véget ér. A “Forever” a témához méltó módon zárul, egy hosszasabb outróval, amelyben elnyúlik az instrumentál (csakúgy, mint a szám elején).

Műfaj: Emo, alternatív rock
Zenekar: Glass Tides (AU)
Szám: Forever
EP: Thoughts (2017)

Az újragondolt változat:

Glass Tides ft. Jess Milford: Forever (Reimagined)

Mik a lényegi különbségek a két verzió között?

Az újragondolás következtében a Forever lassabb és egyben nyugodtabb is lett hangzásra, kevésbé érzelmes. A vokál sokkal inkább tűnik szomorúnak, mintsem értetlennek, dühösnek és fájdalmasnak. A hangulatváltozás akár annak is betudható lenne, hogy Jess Milford feltűnése által más érzete lesz a dalszövegnek, de a Glass Tides részéről is az tapasztalható, hogy egy eltérő érzetű számra törekedtek. Az elképzeléshez klappol Jess hangja és a zongorát is jó ötlet volt behozni a képbe, de ettől még a számot hallgatva könnyen támadhat hiányérzetünk. A nyers hangzás és a pörgősebb ritmus hiányában elveszik a Forever különlegessége. 

Miként értékelhető az újonnan keletkezett szám?

Pozitívumok: Vitathatatlanul másabb lett a szám hangulatra, mint korábban volt, így ilyen szempontból érződik, hogy nem csak egy minimális változtatással adták ki ugyanazt a számot. Ezenfelül a zongorajátékot is kiemelném, ami sokat ad az újragondolt megvalósításhoz. 
Negatívumok: Messze nem olyan erőteljes, mint az eredeti dal és nem képes annyira megragadni a számot hallgatók érzelmeit. A dalszöveghez és magához a téma súlyához jobban illet, és illik is az első változat. Meghallgatva az eredeti és az új számot is inkább az a kérdés merül fel, hogy ugyan nem sikerült rosszul az átdolgozás, de ettől még mennyire volt szükséges? 
Összegzés: Sok más átdolgozáshoz vagy feldolgozáshoz hasonlóan nem tudta elérni azt a szintet, amit az eredeti szám képviselt.

Glass Tides

by: Wolfy

Leave a Reply

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d