Reboot – The Cranberries: Zombie (04.12.)

Miért különleges az eredeti szám?

A “Zombie” nem csak Írországban, de mondhatni az egész világon kultikus számmá vált 1994-es megjelenésével. Dolores O’Riordan ikonikus hangja, a dalhoz köthető videóklip és a dalszöveg üzenete egy a mai napig meghatározó slágert eredményezett. A Zombie kiadását követően a zenei toplisták élére ugrott Németországban, Franciaországban, Belgiumban, Ausztráliában, Dániában és Izlandon is. Emellett elnyerte az MTV 1995-ös Európai Zenei Díjátadójának “Legjobb számért” járó díját. 

A nagy népszerűség ellenére azért akadtak olyan országok és TV csatornák, amik kevésbé fogadták jól a Zombie-t és a számhoz köthető videóklipet. A BBC egészen odáig ment, hogy betiltotta a videóklip használatát a csatornájukon, csakúgy, mint az RTÉ, arra hivatkozva, hogy az eredeti videóklip túlságosan erőszakos képsorokat tartalmaz. Az eredeti videó helyett egy átalakított változatot játszottak le, ahol az együttes volt látható fellépés közben. A BBC intézkedésének köszönhetően a Zombie nem terjedt el olyan szinten és nem aratott olyan nagy sikert az Egyesült Királyságban, mint más országokban. 

De miről is szól a Zombie? 1993 márciusa, Anglia, Warrington. Az IRA bombát robbant, melyben két gyermek életét veszti és többen megsérülnek. Az egyik áldozat a 3 éves Johnathan Ball, míg a másik a 12 éves Tim Parry volt. Az Egyesült Királyság és Íroszág között már 1916 óta igen nagy volt a feszültség, különösen Észak-Írország miatt. A warringtoni robbantás csak egy mozzanata volt ennek a régre visszanyúló ellentétnek, de mégis sokakra nagy hatással volt. Dolores O’Riordan is úgy érezte, hogy elég volt már az értelmetlen halálokból és muszáj az emberek tudtára adni a helyzet komolyságát. A Zombie ezt a szükségtelen ellenségeskedést próbálta a lehető legjobban bemutatni a világ számára, elsősorban a videóklip segítségével, amelyben Belfast (ahol számtalan összetűzés és merénylet történt) is feltűnik, illetve katonák és az utcán háborúsdit játszó gyerekek.

Műfaj: Alternative Rock (Grunge)
Együttes: The Cranberries (IRL)
Szám: Zombie
Album: No Need to Argue (1994)

Bad Wolves: Zombie

A feldolgozás háttértörténete

Eredetileg a Bad Wolves feldolgozása azt a célt szolgálta volna, hogy felhívja az emberek figyelmét a “Zombie” üzenetének aktualitására. A The Cranberries énekesnője, Dolores is részt vett volna a 2018-as változat elkészítésében. Az élet viszont máshogy hozta és Dolores O’Riordan 2018. január 15.-én elhunyt. Halálának következtében a Bad Wolves megosztott szerepet szánt a figyelemfelhívásnak és részben egy megemlékezéssel felérő számmá alakította át a Zombie-t. Dolores halálával egy kiemelkedő zenei személyiséggel lett kevesebb a világ. A videó bevételeit Dolores gyermekeinek ajánlották fel, hogy ezzel is segítsék őket.

Mik a lényegi különbségek a két verzió között?

Hogyha valaki figyelmesen hallgatja a Bad Wolves féle megvalósítást, akkor észre veheti a dalszöveg minimális megváltoztatását. Ennek célja a már korábban leírt aktualizálás volt, tehát, hogy még a mai napig érdemes foglalkozni a Zombie által felvetett problémákkal. A feldolgozáshoz köthető videóklip végén olvasható, hogy a politikai nyugtalanság okozta járulékos veszteségekre kívánták felhívni a figyelmet, csakúgy, mint Dolores. A dalszöveg azonban nem csak tartalmilag változott, hanem szerkezetileg. Az első kórust követően egy poszt-kórus rész következik az eredeti számban, míg az új verzióban a második verze került előrébb. Ezenfelül a 2018-as szám egy átvezetéssel és egy gitárszólóval is kiegészült, de az eredeti dal hosszasabb instrumentál outro-ját már nem alkalmazták. Amellett sem szabad elmenni szó nélkül, hogy a feldolgozás hangzásra egy keményebb irányvonalat követ. Ez már abból is jól látszódik, hogy az eredeti dal az alternatív rock, míg az új szám a hard rock stílushoz köthető.

Miként értékelhető az újonnan keletkezett szám?

Pozitívumok: A dalszöveg módosítása jó ötlet, csakúgy, mint a szerkezeti átalakítás, amelynek következtében a két szám élesebben elkülöníthető. Tommy Vext (a Bad Wolves énekese*) remek munkát végzett, érezhető volt, hogy mindent beleadott és sokat jelentett számára a feldolgozás megalkotása. Ugyanez elmondható az együttes többi tagjáról is. Mindenki egytől egyig hozzátette a maga részét, nem is akárhogy. A gitárszólót mindenképpen kiemelném, de azt is, hogy az együttes tagjai mennyire együtt éltek a dallal (különösen Tommy és a dobos). Jó volt látni ezt a szenvedélyességet.
Negatívumok: Az egyetlen negatívumnak csak azt tudnám mondani, hogy zongora helyett szintetizátort használtak az intro-nál és az outro-nál. Akármennyire is tetszetősre sikeredett, azért meghallgattam volna egy zongorával készült változatot. Nem negatívumnak, hanem sokkal inkább sajnálatos hiányosságnak mondanám a Dolores-szel tervezett részek elmaradását. Valószínűleg sokan kíváncsiak lettek volna a közös produkcióra, illetve arra, hogy mennyiben lett volna másabb a ténylegesen elkészült feldolgozáshoz képest. 
Összegzés: Kiemelkedő feldolgozás lett, teljes mértékben megérte elkészíteni. Habár az eredeti szám nehezen megismételhető, de ez a változata is igen magas minőséget képvisel és sikerült valami maradandót alkotnia. Méltó utódja a The Cranberries féle “Zombie”-nak.


The Cranberries: https://www.youtube.com/channel/UCb0vzLwvr7xbJgdqMzejDhw
Bad Wolves: https://www.youtube.com/channel/UCsvgAhBm50a88Bw2v-275ng

*Tommy Vext 2021-ben kilépett a Bad Wolves-ból

by: Wolfy

Leave a Reply

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d bloggers like this: