On The Horizon: Fragda (01.21.) #14

A három tagot számláló Fragda zenekar első nagylemeze, melyen 2020 óta dolgoztak végre napvilágot látott! Többek között a megalakulásukról és a “Damnation is Inevitable” történetéről is olvashattok legújabb cikkünkben! Nosza!

Zenekar: Fragda (HUN)

Album: Damnation is Inevitable (2022)

Stílus: Deathcore

A Fragda háttértörténete – Ismerjétek meg jobban a zenekart, illetve az idén kiadott albumuk, a Damnation is Inevitable koncepcióját a srácok szavain keresztül!

“A Fragda egy olyan formáció, ahol régi barátok találtak újra egymásra zeneileg. Éveken át kerestük magunkat és a megfelelő közegünket, ahol kényelmesen tudunk mozogni, és közel 10 év után újra egymás mellett kötöttünk ki. A csapat pedig egy zsenge dobos srác belépésével teljesedett ki, aki nagyon hamar beilleszkedett a légkörbe. Eredetileg a Fragda Márton magánprojektjeként indult és az első EP kiadása után csatlakoztak a többiek, akik meglátták benne a saját kivetülésüket is. Ezt a mai napig tartjuk.

A stílus kérdésében mindenki nagyon fancy szeretne lenni. Mi deathcore-t játszunk black metal elemekkel, de ezt majd Ti, a közönség eldöntitek. Zenei inspirációink leginkább az északi világból érkeznek, élen kedves Buster Odeholm kollégánk projektjeivel. Mellette rengeteg black, drone és egyéb zene is hat ránk. Igazából hangulatot akarunk teremteni és azt átadni, nem stílusjegyeket lopkodni.

A Damnation is Inevitable anyagát már 2020-ban elkezdtük írni a nálunk megszokott módon, miszerint Márton hozza a fő témákat, szerkeszti és a többiekkel együtt összepakoljuk, samplerezzük, szöveget írunk.

Az egész anyag fő tematikája a bibliai utolsó tételre, A jelenések könyvére épül mind szövegben, mind zenei hatások terén. Több részletben hallható elbeszélés, amelyek tényleges idézetek a bibliai tartalomból és ezeket illesztettük a megfelelő helyekre az anyagban. Az album két fázisban nyerte el végleges formáját.

A mixing rész otthon készült el, többször leültünk közösen és javítgattuk a felmerülő hibákat, majd belátva azt, hogy a lehetőségeink korlátozottak, elvittük egy stúdióba masterelni a számokat. Régi jó barátunk Puha Szabolcs nyújtott segítő kezet és fogadott minket a Record Low Studio-ban, ahol végül fizikai korlátok nélkül tudtuk véglegesíteni az anyagot. A Damnation is Inevitable lemezen a dob Molnár Lénárd Márk közreműködése által hallható.”

Jelenlegi felállás:

Ferenczi Márton - vokál, gitár 
Fejér Tamás - gitár, chaos
Vincze Tamás - basszusgitár

Amit véletlenül se hagyj ki: Burning Legion

A Burning Legion az album záródarabja. Ez a közel öt perces monstrum talán a legjobb a lemezen! A kifejezetten nyomasztó kezdő gitártéma és az alatta lágyan hallható nyöszörgések, illetve egyéb nem evilági hangok remekül idézik meg az apokaliptikus hangulatot, melyet csak tetéz a magasztos közönnyel felszavalt “Jelenések könyvének” pár sora. Ez önmagában egy rettenetesen hatásos felvezetése a finálénak. A dal hozza az album egészétől megszokott cséphadarást, mindezt finom blastbeatekkel fűszerezve. Helyenként a groove-ot kifejezetten fülsértő, visító riff szakítja meg, ami ügyesen teremt egy csodálatos diszharmóniát. A záráshoz némi szimfonikus elemet is felvonultatnak, amitől aztán tényleg teljes a világvége hangulat!

Fragda – Burning Legion

Miért éppen pont a “Damnation is Inevitable” lehet a Te albumod? A Damnation is Inevitable a te albumod lehet, ha téged is érdekelnek a teológia, a fantasy sötétebb szegletei, és emellett szereted a deathcore-t vagy a black metált! Az album nagyszerűen tárja elénk a Jelenések könyvének bizarr és rémálomba illő tartalmát. A black metálos, illetve szimfonikus hatásokkal pedig hitelesen teremtik meg az Armageddon hullaszagos, áporodott, kaotikus légkörét!

Fragda – Damnation is Inevitable

Hogyha felkeltette az érdeklődésed a Fragda, akkor érdemes lehet figyelemmel követned az oldalunkat, hiszen rövidesen ismételten találkozhattok a magyar deathcore zenekarral egy interjú keretei között! Az alább látható linkek segítségével pedig mélyebb benyomást szerezhettek a Fragda eddigi produkcióiról!

Facebook: https://www.facebook.com/FragdaOfficial/

Instagram: https://www.instagram.com/fragda.official/

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC9incXq7W6NEbhOBz1TopBg

Spotify: https://open.spotify.com/artist/5mNWDBllI3C15aNY1eucFf

Bandcamp: https://fragda.bandcamp.com/

by: Traidusk & Wolfy

Leave a Reply

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d bloggers like this: