Wayo Különkiadás: UEFA EURO 2020 – A labdarúgó EB-k hivatalos dalai (1992-2021)

2021.07.09.

Az idei Labdarúgó-Európa-bajnokság sem maradt hivatalos dal nélkül, bár lehet sokak számára nem emiatt lesz emlékezetes a végéhez közeledő 2021-es Európa-bajnokság. Kezdve azzal, hogy az eredetileg 2020 nyarára tervezett fociünnep végül csak egy évvel később érkezett meg Budapestre és a másik tíz társrendező városba, egészen Christian Eriksen sajnálatos, de szerencsére nem tragikus szívleállásáig számtalan olyan pillanat van, amire jó eséllyel évek, sőt évtizedek múlva is emlékezni fogunk. Habár ezek a momentumok nehezebben felejthetőek, mint egy, a torna hangulatát megalapozó szám, de mégis gyakran összeforrnak a hangok, a képek, az érzések és együttesen adják azt, amit majd idővel nosztalgiának hívhatunk, ha egy újabb Európa-bajnokság veszi kezdetét. Már csak néhány nap és eljön a várva várt 90 perc, ismételten: kiderül, hogy kié lesz “Európa trónja” a következő évekre. Azonban még mielőtt felkerülne a korona és elérkeznénk az Anglia-Olaszország döntőhöz, egy kicsit visszatekintenénk a múltba! Nézzük meg együtt, hogy melyek voltak azok a számok, amelyek a korábbi Eb-k foci himnuszául szolgáltak kisebb-nagyobb sikerrel.


1992: Towe Jaarnek & Peter Jöback – “More Than a Game”

Eb helyszíne: Svédország 

Ki ne emlékezne arra a bizonyos Európa-bajnokságra, amelynek a végső győztesét a strandról kellett összeszedni? Természetesen ez az igencsak elterjedt megfogalmazás túlzás, de nehezen mondhatnánk azt, hogy a dánokat nem érte váratlanul a hirtelen jött lehetőség 1992-ben. A még csak nyolc részvételre jogosult csapatból álló tornán eredendően nem vett volna részt Dánia, de a Délszláv háború átírta az akkori Európa-bajnokság forgatókönyvét is. Jugoszláviát kizárták, így a dánok nyerték el az indulás jogát. Valószínűleg senki sem számolt azzal, még a dánok sem, hogy egy újabb Dávid győzelme Góliát felett történetnek leszünk tanúi (az erőviszonyokból kiindulva gyakorlatilag bármelyik csapat Góliátnak számított dán szemszögből). Dánia a franciák legyőzésével bejutott az elődöntőbe, majd a hollandok ellen megnyert tizenegyespárbajt követően a döntőben találták magukat. Az álom nem ért véget! A németek 2-0-ás legyőzésével elhódították a trófeát és bebizonyították, hogy a csapategység túlszárnyalhatja a nagyobbnál nagyobb neveket. A 1992-es Európa-bajnokság hivatalos dala Towe Jaarnek és Peter Jöback közös produkciója volt, a “More Than a Game”, amelynek üzenete a mai napig aktuális és átérezhető: a labdarúgás több, mint egy játék és örömöt hozhat az emberek életébe. Az már más kérdés, hogy mennyire sorolható az ikonikus számok közé az Eb-k viszonylatában, hiszen nem egy a futballfesztivál hangulatra törekedő dalról beszélünk a “More Than a Game” esetében. Másfelől jóval kisebb mozgástérrel rendelkezett, mint az utódai, így nem válhatott annyira elterjedtté. Ennek fényében nem volna túl igazságos lekicsinyíteni a jelentőségét. Mégiscsak az első hivatalos Eb himnusz, így mindentől függetlenül egy történelmi darab.

1996: Simply Red – “We’re in This Together”

Eb helyszíne: Anglia

Az 1996-os, angliai Európa-bajnokság hallatán nem mindenkinél a “We’re in This Together” ugrik be először, mint hivatalos dal. A “Three Lions” vagy más néven “Football’s Coming Home” nagyobb hatást gyakorolt az emberekre és az angol szurkolói kultúrára is. Nem véletlen, hogy máig hallhatjuk, illetve láthatjuk az “It’s Coming Home” kifejezést, ami közkedveltté vált az angol fanatikusok körében.  Kijelenthető ezek tudatában, hogy a reflektorfény nem a We’re in This Togetherre került, hanem sokkal inkább a Three Lionsre, aminek az eredménye nem más lett, mint egy feledésbe merült hivatalos Eb dal. Ugyan nem sikerült rosszul és meg lehet benne találni a szépséget, de a sajátos videóklipjével kiegészülve jobban illik az angolok 1992-es szerepléséhez, mintsem az 1996-os elődöntőbe jutáshoz. Az viszont kétségtelen, hogy Southgate kihagyott tizenegyese után helytállóbb, de egyben fájóbb is volt azt mondani, hogy “We’re in This Together”. Egy biztos, valószínűleg nem ez a szám lesz az, amit a legtöbben elővesznek majd Angliában vasárnap este, a döntőt megelőzően. 

2000: E-Type – “Campione 2000”

Eb helyszíne: Hollandia & Belgium

A 2000-es Eb-ről gólgazdag meccsei és váratlan fordulatai miatt rengetegen úgy tartják, hogy az egyik, hanem a legjobb Európa-bajnokság volt. Az angolok és a németek csoportmérkőzéseket követő búcsúja, az olaszok vérrel és verítékkel kivívott továbbjutása a hollandok ellen, illetve Wiltord kései gólja a döntő 94. percében, amelyet Trezeguet Eb-címet érő aranygólja követett csak néhány mozzanat, ami méltán emlékezetessé tette a holland-belga rendezésű kontinens tornát. Azt gondolhatnánk, hogy erre aztán nehéz gombot varrni és nem szívesen lennénk annak a helyében, aki az aktuális Európa-bajnokság hivatalos daláért felel. E-Type és a “Campione 2000” viszont felnőtt a feladathoz és az elvárásokhoz. Úgyis fogalmazhatunk, hogy a tortán már volt hab a remek meccseknek köszönhetően, de a “Campione 2000” által a cseresznye sem maradt el! A svéd eurodance műfajban mozgó zenész egy közönségkedvenc számot rakott össze, amelyet hallva egyből újra átélhetjük a 2000-es Eb hangulatát. E-Type magasabbra helyezte a lécet az elődjeinél, de ez végül inkább motiválóan hatott a 2004-es és 2008-as hivatalos dalok készítőire, mintsem teherként. Július 11.-én ismét felzendülhet a “There can be only one” refrén!

2004: Nelly Furtado – “Força”

Eb helyszíne: Portugália

Az Európa-bajnokság, ami a hazai pályán játszó portugálokról szólhatott volna az elejétől a végéig, de végül mégis egy meglepetés csapat aratta le a babérokat. Az Otto Rehhagel irányította görög válogatott enyhén szólva sokkolta a 2004-es Eb nézőit, meccsről meccsre. Ezt mind pozitívan, mind negatívan értelmezhetjük, hiszen a nagy menetelés javarészt 1-0-ás sikerekből állt. A látványos, támadásokra építő stílus nem, de a jól szervezett csapatjáték és a végsőkig kitartó, stabil védekezés igencsak jellemezte a görögök játékát. A küzdőszellem meghozta a gyümölcsét és a görögök legyőzték a favoritnak számító portugálokat, keretet adva a 2004-es Európa-bajnokságnak: portugálokkal szembeni görög győzelemmel kezdődött, majd azzal is zárult. Az esélytelennek tartott, a tornát megelőzően egy győzelmet kitűző görög válogatott bajnokként távozott Portugáliából. Ugyan 2004-ben nem jött össze a nagy álom, de a portugál csapat megmutatta, hogy számolni kell velük a következő években, évtizedekben. A “Força” hűen tükrözte a nép és a játékosok futball iránti szenvedélyét. Egy újabb remek számmal bővült az Európa-bajnokságok hivatalos himnuszainak sora. A portugál származású kanadai énekesnő, Nelly Furtado bíztatta luzitánoknak végül 2016-ig kellett várniuk az Európa-bajnokokat megillető trófea magasba emelésére. 

2008: Enrique Iglesias – “Can You Hear Me”

Eb helyszíne: Ausztria & Svájc

Enrique Iglesias-t a spanyol nyelvű slágerei, a Bailando és a Subeme la radio hatására azok is megismerték, akik korábban még egyáltalán nem hallottak róla. Zenei karrierjét jobban megvizsgálva azonban rájöhetünk arra, hogy nem a Bailando 2014-es megjelenése jelentette az áttörést az énekes életében. Enrique Iglesias már 2008-ban és azt megelőzően is befutott zenésznek számított, amit jól jelez, hogy az ő számát, a “Can You Hear Me”-t választották a 2008-as osztrák-svájci rendezésű Európa-bajnokság hivatalos dalának. Nem véletlenül esett rá a választás: egy nemzetközi sztár, aki imádja a labdarúgást és európai – egészen pontosan spanyol – gyökerekkel rendelkezik. Nem is kellett több a szervezőknek. Mindezek ellenére a “Can You Hear Me”-t sok kritika illette. A média számos  európai közszereplője kifogásolta, hogy a videóklipen kívül semmi köze nincs a futballhoz és nem alkalmas a fociláz megteremtésére. Nem tartották többnek, mint egy olyan számnak, ami a toplistákra készült, nem a kontinens tornára. Végül valamelyest beigazolódott ez a vád. A hangos kritikusok létszáma nem csökkent, de a “Can You Hear Me” előretört a Top 10-be Csehországban, Hollandiában, Norvégiában, Svédországban, Svájcban, Belgiumban, Finnországban és Bulgáriában. Csehországban és Hollandiában ráadásul listavezetőként. Az 1996-os helyzetet idézően viszont itt is akadt egy komoly kihívó. A The White Stripes jött, látott és elnyerte a focirajongók szívét a “Seven Nation Army”-val. A “Seven Nation Army”-t ennélfogva jónéhányan a “Can You Hear Me” jobban sikerült alternatívájának tekintik, lényegében egy “a 2008-as Eb nem hivatalos himnusza” címet tulajdonítva a The White Stripes slágerének. Enrique Iglesias szerepvállalása mindenesetre jó jelnek bizonyult a spanyolok számára. A 2008-as Eb-t ők húzták be, Fernando Torres németek ellen szerzett góljával. Az 1-0-ás sikerrel megkezdődött a spanyolok futball hegemóniája.

2012: Oceana – “Endless Summer”

Eb helyszíne: Lengyelország & Ukrajna

2012-ben sem kellett messzire mennünk az Európa-bajnokság átéléséhez. Az UEFA Bizottsága döntött és a lengyel-ukrán pályázatot találták a legideálisabbnak. Alighanem mindenkinek felsejlik Slavek és Szlavko, az 2012-es Európa-bajnokság jellegzetes kabalafigurái, Kassaiék súlyos hibája az Anglia-Ukrajna meccsen, amikor nem adták meg az ukránok gólvonalat átszelő egyenlítő gólját vagy éppen Balotelli pazar teljesítménye Németország ellen. A meglepetések és botrányok tarkította kontinens torna elhozta a történelem első Eb-címvédését. Spanyolország 4-0-ra kiütötte Olaszországot a kijevi döntőben. A spanyolok ezzel sorozatban három világtornát nyertek (2008-as Eb, 2010-es Vb, 2012-es Eb).A 2012-es Eb hivatalos dala nem más volt, mint Oceana dance-pop száma, az “Endless Summer”. A nyári fesztiválhangulatot garantáló sláger a “Can You Hear Me”-hez hasonlóan a toplisták élmezőnyébe került, külföldön és hazánkban is. Az “Endless Summer” rendező városokat és múltidéző jelentsorokat bemutató videóklipje mindenképpen növeli a dal élvezeti értékét! Összességében egy a célját elérő számról beszélhetünk az Endless Summer esetében.

2016: David Guetta feat. Zara Larsson – “This One’s for You”

Eb helyszíne: Franciaország

Hogyha más miatt nem is, de a magyar válogatott nemzetközi porondra történő visszatérése következtében egyértelműen egy különleges dal lehet számunkra David Guetta és Zara Larsson közös száma, a “This One’s for You”. Ráadásul egyedi módon minden résztvevő ország külön videóklipet kapott a számhoz, hogy közvetlenebb legyen a kapcsolódási pont a “This One’s for You” és a válogatottak szurkolói között. A “This One’s For You Hungary” címmel és az Eb-selejtező magyar kulcspillanataival (Gera fejes gólja a magyar-finn meccsen; Priskin gólja a norvégok elleni pótselejtezőn) teletűzdelt videóval személyesebbé vált a világhírű francia zenei producer alkotása.Ahogy arról korábban szó esett, a 2016-os Eb-n megtört a luzitán jég. Portugália Éder góljával megszerezte a hazai pálya előnyét élvező franciákkal szemben legelső jelentősebb trófeáját, az Európa-bajnoknak járó serleget. A finálét követően új értelmet nyert a “This One’s for You Portugal”.

2020/2021: Martin Garrix feat. Bono and The Edge – “We Are the People”

Eb döntő helyszíne: Anglia, Wembley Stadion (2021.07.11. 21:00)

Elérkeztünk a legújabb és egyben utolsó hivatalos Eb dalhoz, de még a londoni döntő hátra van! Idén a mérkőzések megnyitó ceremóniáján Martin Garrix, Bono (U2 frontembere) és The Edge (U2 gitárosa) közös slágerét hallhattuk, a “We Are the People”-t. A nevek láttán garantált volt a felejthetetlen foci himnusz a 2020-as/2021-es Eb-re. Szerencsére nem kellett csalódnunk, egy hangulatos és tartalmas számot kaptunk. Na de miről is szól a ‘We Are the People”? Nagyjából arról, amiről egy Európa-bajnokságnak vagy bármilyen labdarúgó világtornának szólnia kellene: az emberek együtt drukkolnak kedvenceiknek és átélik a futball varázsát. Így zárásként nem is írhatnék mást, minthogy csendüljön fel még egyszer a “We Are the People” vasárnap este, és éljük át újra mindazt, amit a 2021-es Eb adott! 

by: Wolfy

Leave a Reply

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d bloggers like this: