Ezt hallgasd meg! – Slaughter To Prevail: Baba Yaga (06.02)

Miért éppen a “Baba Yaga”? Az orosz Slaughter To Prevail, egy vadiúj klippes single-ben ismét kimutatta a foga fehérjét. A banda hatalmas népszerűségnek örvend a Deathcore közösségben. Sokan egyenesen a műfaj új királyainak kiáltották ki a jekatyerinburgi srácokat, holott épphogy csak elindultak az úton, ahol eddig egy EP-t, egy singlet és egy debütáló albumot hagytak a hátuk mögött. Sikerük kulcsa legnagyobb részben a frontemberüknek, Alex Terrible-nek (Aleksandr Shikolai) köszönhető, aki brutálisan mély és egyedi guttural screamjeiről lett híres. Már a STP beindulása előtt szerzett egy kisebb rajongótábort magának saját youtube csatornáján, ahol először más metál és Deathcore számoknak, majd egyre mainstreamebb zenéknek készített covereket. Ahogy nőtt a népszerűsége, Alex mint egy jó marketinges, elkezdett brandeket építeni maga köré. Lásd például a Russian Hate Weart, vagy a Kid Of Darkness karakterét, melyhez többek között a klipekben ikonikussá vált maszkja kötődik, de saját képregénye is van már. Emellett pedig ott van az együttes, amelynek egyik legfőbb identitás eleme maga az orosz származása. Elképesztő profizmussal építik bele a banda arculatába az orosz népről alkotott sztereotípiákat, legyen az jó vagy rossz. Emellett a dalszövegek is vegyesen tartalmaznak angol és orosz sorokat egyaránt.


Köszönhetően a fentebb említetteknek, az első albumuk igen sikeresnek mondható, bár fele akkora sem volt a felhajtás körülötte, mint a most közeledő második korong körül. Ennek egyik oka talán az lehet, hogy habár a Misery Sermon egyértelműen egy jól összerakott, brutális lemez, mégis hiába követi a klasszikus deathcore stíluselemeit, nagyon semmi újat nem visz bele. Emellett pár helyen a számok struktúrája sem a legkiforrottabb. Egy tisztességes zúzda, amelynek megvannak a pillanatai, de egyedül az énekes vokálja az, ami kiemeli a tömegből. Arra viszont tökéletes volt, hogy nevet szerezzenek maguknak. Kicsit több, mint két év csend után, 2019 őszén jött ki az “Agony” című szám, amely hatalmas minőségi ugrás volt. Ezt követte tavaly májusban a “Demolisher“, ami szó szerint mindent letarolt. Jelenleg majdnem 10 millió megtekintésnél tart, mely ebben a szubzsanrában nagyon soknak számít, az pedig, hogy mindezt egy év alatt érte el, az talán példátlan. Idén májusban pedig megjelent a “Baba Yaga”, ami a harmadik single az új albumról, mely a sok ígérgetés, promózás, és mézesmadzag húzogatás után, végül idén augusztusban napvilágot lát. 


A “Baba Yaga” című szám ismét feljebb tette a lécet és a rengeteg teaselés, hypeolás ellenére mégsem pukkadt ki az a bizonyos lufi, sőt a szám elváráson felüli élményt nyújt. Talán a három előzetes track közül ezen érezhető leginkább, hogy valóban változtatni akarnak az első lemez formuláján, és próbálnak egyedi hangzást kialakítani. Ez nagyon is üdvözlendő és jól áll nekik. A szám kreatív, friss, slágeres, de mégis szájbaverős. Elképesztően sok új ötlet van a dalban. Megvannak az eddig jól megszokott elemek, a darálós kezdés, a markáns gitárjáték, és a “Demolishert” is hírhedtté tevő, lefolyó mélységű vokállal operáló pre-breakdown, ugyanakkor először jelenik meg STP számban clean vokál, illetve rengeteg nu-metálos és punkos témát hoz be, mind az instrumentál, mind pedig a vokál terén.A szám csúcspontjának számító breakdownt megfűszerezték némi szimfonikus hangzással, melytől az egész csak még vészjóslóbb lett, végül pedig majdnem egy perc hosszúságú instrumentális részt kapunk zárásnak. Ez rengeteg friss vért pumpál a dalba, ami miatt a legalább háromszor egymásutáni hallgatás garantált. A refrénben elhangzó clean vokál nagyon erős nu metál jegyeket hordoz, melyre az instrumentál is rásegít. Emellett Alex behoz rengeteg punkos, már-már rappnek mondható énekstílust, mellyel anno az első album “Chronic Slaughter” című számában is kísérletezett.Természetesen ezt is a saját stílusában. Vérprofi módjára váltogat a tónusok között, akár egy sor kiéneklése alatt három különböző technikát is használ. Azonban a szám fénypontjának én személy szerint a  dalt lezáró, ének nélküli, gitárszólós szegmenst tartom. Keveredik benne némi szenvedés, közöny, keserűség, mégis a breakdownból átúszó szimfonikus hangzás, a harci dobokra hajazó tamm-tamm ütem és a szóló, egyfajta pátoszos harciasságot ad az egésznek. Itt térnék ki arra, hogy hiába nagyon egyedi és tehetséges az énekes, a megfelelő zenészek nélkül nem juthatott volna idáig. Hiába vagy jó frontember, ha nincs egy kreatív megkapó dallamod, zenei alapod. Ha valakit még mindenképpen ki kéne emelnem a zenekarból, akkor az Evgeny, a dobos. Hihetetlenül gyors és precíz.


Ezt a számot is kellően átitatja az orosz identitás. A dal Baba Yagáról szól, aki a szláv folklór egyik híres alakja. A rémmese szerint, ő egy gonosz boszorkány aki az erdő mélyén lakik és becserkészi majd megeszi az arra tévedőket. Kedvencei a gyerekek. A dalszöveg rengeteg utalást tesz a mondára.  Az intróban elhangzó dalszöveg pedig, mintha egy hasonló mondókából lett volna kiragadva, mellyel előszeretettel riógatták a gyerekeket. Ez a szegmens végül a breakdownnal kiegészülve is visszaköszön a későbbiekben. A klip pedig gyakorlatilag tartalmaz minden sztereotípiát ami az oroszokról él. Van vidéki babushka faház, csipkés függönnyel. Továbbá vér, erőszak, tankok, rakétavetők, medvével való bírkózás, erdő, hó,vodka, adidas, és orosz rulett.


A Baba Yaga egy elképesztően profin összerakott munka. Mind a szám, mind a hozzátartozó videóklip parádés. Ha hihetünk az interneten szétszórt apró ízelítőknek, dalrészleteknek, akkor ez még csak a kezdet volt és a banda erőteljesen bejelentkezett az év albuma címre, amire eddig minden esélye megvan.

Műfaj: Deathcore

Együttes: Slaughter To Prevail

Szám: Baba Yaga

Album: KOSTOLOM (2021)

Dalszöveg:

Blood we drunk, flesh we ate
That was a core of the innocent hate
Blood we drunk, flesh we ate
Love through the pain, nothing but fate

Просто посмотри, что твоя карта говорит
Сегодня ночью ты не спишь и видишь ужасы
Ужас наяву, тебя пронзает стальной звук
О нас тут много говорят, не бегай от судьбы

Вообще-то, меня знают
И знают, что дорогу лучше мне не переходить
А моим голосом детей пугают
Мой дух глупо пытались переломить

Безуспешно
Alright, let’s talk, bitch

What and who makes the person pay?
You have a problem, boy? Pay up, bitch
Баба Яга за тобой идёт
You better run, run, run, run

What and who make the person dead?
You have a problem, boy? Pay up, bitch
Баба Яга за тобой идёт
You are fucked, enjoy

I can’t stand your promises and words, I’m done and sick
Зубы точу, зубы точу, беги, let’s play hide and seek
And I can’t stand your promises and words, I’m done and sick
Детей прячут, они плачут, реви, I feel all this shit

Просто посмотри, что твоя карта говорит
Шестому чувству не верь, сто пудов пиздит
Сколько там нулей? Пере-переводи
Знаешь мой никнейм? Учи, помни

Просто посмотри, что твоя карта говорит
Беги не беги, а Яга следит
Сколько там процент перевалил?
Я Баба Яга, переварил?

I can’t stand your promises and words, I’m done and sick
Зубы точу, зубы точу, беги, let’s play hide and seek
And I can’t stand your promisеs and words, I’m done and sick
Детей прячут, они плачут, реви, I feel all this shit, oh

Я Баба Яга
Это твой ад, сделан для тебя
Let’s play hide and seek

Баба Яга, Костяная Нога
Зубы точит, детей скушать хочет
Баба Яга, Костяная Нога
Нос в потолок врос, кто же я?
Баба Яга, oh

Blood wе drunk, flesh we ate
Blood we drunk, flesh we ate


Mit érdemes tudni a Slaughter To Prevailről? Az orosz STP 2014-ben alakult és eddig egy EP-t (Chapters Of Misery (2015) ) és egy stúdióalbumot (Misery Sermon (2017) ) tudhat magáénak. Legújabb albumuk a KOSTOLOM, idén augusztus 13.-án jelenik meg.

by: Traidusk

Leave a Reply

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d bloggers like this: