Ezt hallgasd meg! – Make Them Suffer: Contraband (07.27.)

Miért éppen a “Contraband”? Nehéz elfogulatlannak maradnom, amikor a Make Them Sufferről kell beszélnem, ugyanis a kedvenc zenekarommá nőtték ki magukat az évek alatt. A trónhoz vezető utolsó lépcsőfok a tavaly nyáron megjelent negyedik albumuk, a “How to Survive a Funeral” volt, amely egyszerűen tökéletesre sikerült és talán az eddigi legjobb lemezük lett. Valószínűleg páran nem értenek velem egyet, ugyanis legelső albumukat a “Neverbloom”-ot elég nagy kultusz övezi a mai napig. Az első EP-n, illetve a “Neverbloom” lemezen még teljesen más hangzást képviseltek. Amolyan melódikus deathcoret játszottak, ami akkor kifejezetten frissnek hatott. A végtelenül sötét és brutális hangzást finom zongorabillentyűkkel fűszerezték meg, illetve a title track refrénjében finoman elhelyeztek egy kevés női vokált.  Emellett a zenekar ismeretes arról, hogy az albumoknak saját története van, melyek sokszor egymás folytatásai, néha pedig önálló kerek történetek. Ezeket a történeteket nem rágják a szánkba, a dalok megfelelő sorrendben való hallgatása, a dalszövegek, és a videóklipek mesélik el nekünk őket. A banda mondhatni egy saját mitológiát hozott létre olyan karakterekkel mint a “Lord Of Woe” vagy “Morrow”. Ezek után érthető hogy néhányan elárulva érezték magukat amikor a zenekar tagjai második albumukon, az “Old Souls”-on hangzást váltottak. A “Neverbloom” cselekménye tovább folytatódott, azonban a melodic deathcore stílust felváltotta egy sokkal fogyaszthatóbb metalcore hangzás. Ezt a keményvonalas neverbloom fanok egy része azóta sem heverte ki. Pedig egyáltalán nincs benne semmi kivetni való, sőt. Lehetőségek széles tárháza nyílt meg a zenekar előtt a kísérletezésre. Habár valóban sokszor slágeresebb instrumentálokat írtak és jobban támaszkodtak a női vokálra, ugyanúgy megtartották a melódikus elemeket, amik az előző lemezt különlegessé tették és a gitártémák sem lettek kevésbé komplexek vagy kreatívak. Emellett nem csaptak át egyből egy teljesen más stílusba. Rengeteg elemet meghagytak (és hagynak a mai napig) az első lemez hangzásából. Gyakorlatilag  összegyúrták a metalcore, illetve deathcore stílusjegyeit, megfejelve ezt a zongora (és ritkán hegedű) melódikus hangzásával, amivel egy nagyon egyedi, ikonikus hangzást hoztak létre, melyet azóta is tökéletesítenek és talán a tavalyi lemezzel sikerült is a csúcsra járatni.  Tökéletesen megtalálták az egyensúlyt a screamelő Sean, és az angyaltorkú Booka clean vokáljai között, illetve a döngölős deathcore-ba hajló pusztítás, és a keserű, szomorkás, atmoszférikus melódiák között.


Ezt a formulát viszi tovább a legújabb single, a “Contraband”.  A szám első fél perce is több mint ámulatba ejtő, instant libabőr. A hegedűs intró szép lassan átcsap egy kellemes zúzásba miközben a billentyűk megtáltosodva oda-vissza rohangálnak az instrumentálban. Ezt követi az első verze, ami hihetetlenül gazdag és az ember csak kapkodja a fejét, hogy mennyi minden történik. Ám nincs idő felocsúdni, mivel ekkor jön az újabb hidegrázáscunami a kórusnak köszönhetően. Itt ismét előtérbe kerül a billentyű és a billentyűs (Booka) vokálja. Szinte hipnotikus ahogyan az egész kórust uralja, míg Sean amolyan háttérénekessé avanzsál és enyhén tompítva, visszhangként screameli a refrén sorait. Ez a fordított formula az előző albumon is jól  működött, és itt sem vallott kudarcot. A második verzében lép be a szám vendégénekese, Courtney LaPlante (Spiritbox), aki nagyon felkapott manapság. Sőt, ő az első, aki az MTS pályafutása alatt közreműködik egy számukban. Valahol ez nem is olyan meglepő, mivel a két banda nagyon jó barátságot ápol egymással. (Sean például az Onslow: “Let Me Rust” klipjében Spiritboxos pólóban szerepel.) Courtney a saját részeiben végig dirty vocalt alkalmaz, ami érthető, mivel Booka hangja éppen elég karakteres, emellett a banda alapjáraton harapósabb arculatot képvisel, így logikus hogy a scream mellett döntöttek.


A lassan már jól bejáratott stílus mellett azonban ebben a számban is beköszönnek a neverbloom érát idéző stíluselemek. Elég csak a számot lezáró breakdownt fülvégre kapni, amely pofátlanul mély “gutturállal” és végtelenül sötét atmoszférával rendelkezik. Egyszerre sulykol és darál.


Habár látszólag a kis történetük a “Lord Of Woe”-ról véget ért a második lemezzel, (a harmadik lemez egy  teljesen másik önálló történet, a negyedik albumnak pedig elvileg nincs) a tavalyi album klipjeiben és a Contrabandben is folyamatos utalásokat tesznek az első két albumra.  Ennek legékesebb példája a záró képkocka (amely a single hivatalos artworkje is), ami egy az egyben kikacsintás a debütáló EP-jük borítójára, melyen a “Lord Of Woe”, a trónján ül.

Összegezve, a Make Them Suffer korunk talán egyik legjobb metalcore zenekara, mely mesterien játszik a hallgató érzéseivel. (Nem véletlenül lett “gúnynevük” az hogy “Make Them Feel”.) Albumról albumra és számról számra képesek megújulni, miközben mégis hűek maradnak önmagukhoz. A Contraband egy hihetetlenül erős track, ami tökéletesen bemutatja hogy mire lehet számítani az együttestől. Kár lenne kihagyni, mert az év egyik legjobb dala! 

 Műfaj:  Symphonic metalcore
 Együttes: Make Them Suffer
Szám: Contraband
Album: (Single)

Dalszöveg:

They want you dead
They want you finished
They want you signed, sealed and delivered
Sent to the grave
A flame extinguished
Another crooked soul to be relinquished
Repressed
Another patient admitted
Depressed
Another lie contradicted
Regress
Go figure, no fucking answers
Except to save yourself at the expense of another
Contraband won't protect you
When there's a contract on your head (on your head)
So tell me why you're killing all your friends
(Where do you go from the end?)
Contraband won't protect you
Not when the war's inside your head (on your head)
So tell me why you're killing all your friends
Why do you pray for the end?
Ghost, lifeline
Will you come save me?
They want you dead
They want you finished
They want you signed, sealed and delivered
Sent to your grave
The flames extinguished
Another crooked soul to be relinquished, go
You keep telling us to die for something
And yet you fight for nothing
Ghost, lifeline
Getting help from you is a fine line
Ghost, lifeline
You could build a home with all your lies
Contraband won't protect you
When there's a contract on your head (on your head)
So tell me why you're killing all your friends
Contraband won't protect you
Not when the war's inside your head (on your head)
So tell me why you're killing all your friends
Why won't you pray for the end?
Ghost, lifeline
Will you come save me?
Pick me, pick me
Pick me, pick me, pick me
They want you dead (want you dead)
Pray for the end (pick me, pick me)


Mit érdemes tudni a Make Them Sufferről? Az MTS egy 2008-ban alakult ausztrál metalcore/deathcore banda, akiknek eddig egy Demo lemezük (2008), egy EP-jük, ( Lord Of Woe (2010) ), négy stúdióalbumuk: Neverbloom (2012) , Old Souls (2015) , Worlds Apart (2017), How to Survive a Funeral (2020) és négy önálló daluk látott napvilágot. Tavalyi lemezük jelölve lett az ausztrál AIR Awardson a legjobb független “Heavy” album kategóriában, melyet idén augusztusban osztanak majd ki.

byTraidusk

Leave a Reply

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d bloggers like this: