Ezt hallgasd meg! – Currents: Better Days (07.23.)

Miért éppen a “Better Days”? A Currents harmadik nagylemeze, a The Way It Ends jogosan pályázhatott tavaly az “év albuma” címre. Sokszínű, érzelemteljes és remekül összerakott számokat hallhatunk egytől egyig. Emiatt nem a legegyszerűbb választani. A Kill The Ache és a How I Fall Apart is megérne egy külön cikket, de most más kap helyet: az album záródala, a Better Days.

A lezárás alapvetően nagy jelentőséggel bír. Vegyük először a filmeket példaként: az utolsó jelenet, ami beteljesíti a főhős vagy más kulcsszereplők sorsát. Valami, ami segít nekünk elképzelni azt a jövőt, amelyről csak említést tesznek. Radikálisabb esetben pedig egy hirtelen befejezés, melyet csak megválaszolatlan kérdések követnek. A könyveknél ehhez hasonló az utolsó fejezet vagy bekezdés: a sorok elfogynak és véget ér a történet. Egy rész, amire mindenképpen jobban fogunk emlékezni, mint valami közbensőre. Ez a zenéknél sincsen máshogy. A dalok, illetve az albumok eleje és vége kiemelt fontosságú. Általában 1-1 olyan számot kapunk, ami alkalmas a figyelem felkeltésére és az addigi teljesítmény megkoronázására, a tökéletes fináléra. A nyitány, azaz a Never There velős, de remekül átadja azt a hangulatot, ami a The Way It Ends-et jellemzi. Ez az idilli végzet érzet nem szűnik és a Better Days-ig velünk marad. A Better Days outroja (amelyre még kitérünk a későbbiekben) felteszi az i-re a pontot és növeli az addig hallottak értékét. Hogyha érdekel a metalcore/ djent, akkor már csak emiatt az 1 perc miatt is megéri megismerned a Currents legújabb albumát! Tömör gyönyör.

A Better Days egy letisztult, nyugodalmas instrumentál résszel indít, amely hamar átvált egy rövid, de intenzív szegmensre. Az elektronikus gitár biztosította aláfestés a szám gerince, a vokál és a riffek mellett még egy dolog, ami könnyen megragad a fejünkben. Ez a lassabb-pörgősebb váltakozás a Better Days utolsó másodpercéig jelen van. Ezeket a váltásokat segíti a helyenként felerősödő dobolás, amely gyakorlatilag egy nélkülözhetetlen háttérszerepet tölt be. Ezzel szemben a basszusgitár nehezen kerülheti el a figyelmünket, különösen az elektronikus gitárral együttesen felbukkanó, brutál riffjeinek köszönhetően. Ezekkel az első verzét követő pre-kórust megelőzően, a második verze után és a dalt záró poszt-kórus, illetve outro alatt találkozhatunk. A Better Days-nél nincs hiány a jobbnál jobb riffekből!

A szám másik húzóereje a vokál, de ez lényegében igaz az egész albumra is. Brian Ville cleanjei és screamjei minden dalnál mást adnak, de egy valami közös: az üzenet csontig hatolóan átjön. A clean vokál ámulatba ejtő, illik a Better Days dalszövegének légköréhez. A kórus fülbemászó, jól megfogalmazza az együttes mondanivalóját és nem mellesleg utal a The Way It Ends albumborítóján látható képre is. Ahogyan a nyugodtabb és az impulzívabb részeknél is szót ejtettem a hol egyik, hol másik sormintáról, úgy a clean vokálnál és a screameknél is felfedezhetjük ezt, különösen a Better Days első felében. Néhol a vokál inkább egy jól megnyomott clean érzetét adja, mintsem dirty vokálét, de ez egyáltalán nem negatívum, sőt ettől csak még változatosabb lesz az ének. A poszt-kórussal induló végső egy perc vokálját nehéz feledni, kiváltképpen a szöveggel kiegészülten átélve. A Better Days (és egyben a The Way It Ends) fináléja belénk mar és nem enged. A Better Days egy a valóságot nem kerülgető, egyből a tárgyra térő, érzelemdús szám. Ha még nem hallottad, akkor lehetőleg ne hagyd ki. Hogyha szereted a metalcore-t, akkor egészen biztosan nem fogod megbánni!

Műfaj: Progresszív metalcore

Zenekar: Currents (US) 

Szám: Better Days

Album: The Way It Ends (2020)

Dalszöveg:

Do you ever want to waste away
Recounting better times?
I’m with you
Is this all we have left to live with?
I only wanna get by
So with that, I don’t mind
Getting by
Reliving moments lived till my last breath

Do you get it?
Suffocating, can’t breathe but you’ve got a fucking mouth to feed
Never made the effort to change or go out of our way

You follow your sorrows
For better days we’ve waited for how long
How long?
You follow your sorrows
We spiral downward endlessly
But is the bottom where we’re meant to be?

Is anybody listening?
Can anybody tell me
Why I can’t get up?
Why can’t I get up?
Down on my knees as the world comes falling down
My fear: chained to the ground
For my will is weak
And my state is bleak

But I’m bound to break free
Pride running through my veins
My chains lay flat around me
My chains lay flat around me

How long
Do we endure the pain?
How long
‘Till we accept

You follow your sorrows
For better days we’ve waited for how long
How long?
You follow your sorrows
We spiral downward endlessly
But is the bottom where we’re meant to be?

This isn’t where we’re meant to be
We spiral endlessly

You follow your sorrows
For better days we’ve waited for how long
How long?
You follow your sorrows
We spiral downward endlessly
But is the bottom where we’re meant to be?

Mit érdemes tudni a Currents-ről?

A Currents egy 2011-ben megalakult connecticuti progressive metalcore együttes. Eredetileg We Came As Plague néven jöttek létre 2009-ben, de egy feloszlást és egy teljes újraszerveződést követően 2011-ben Currents néven folytatták. A bandát Brian Ville énekes, Chris Wiseman gitáros, Dee Cronkite basszusgitáros, Ryan Castaldi gitáros és Jeff Brown dobos alkotja. Eddigi munkásságuk során 3 albumot (Life//Lost 2015-ben, The Place I Feel Safest 2018-ban és The Way It Ends 2020-ban) és 2 EP-t (Victimized 2013-ben és I Let The Devil In 2018-ban) adtak ki. Jelenleg a SharpTone Records kötelékébe tartoznak csakúgy, mint az Emmure vagy a We Came As Romans.

by: Wolfy

Leave a Reply

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d bloggers like this: