Ezt hallgasd meg! – Sleep Token: The Love You Want (08.10.)

Miért éppen a “The Love You Want”? Alig néhány napja vált elérhetővé a Sleep Token legújabb singleje, a ‘The Love You Want’, amely az ‘Alkaline’-hoz hasonlóan a ‘This Place Will Become Your Tomb’ albumon fog szerepelni. A két szám között felfedezhetőek hasonlóságok, azok a bizonyos “Sleep Token jellegzetességek”, mint például a vokál-központúság, a dobolás kulcsszerepe az instrumentálnál és a hangulatfokozás. Ezektől eltekintve jelentősen eltérő számokat kaptunk, ami nem meglepő. A Sleep Token nem nagyon szokott leragadni egy-egy műfajnál, egy dalon belül is stílusok sokaságát fedezhetjük fel. Az ‘Alkaline’-nál a keményebb hangzás és a vaskosabb riffek domináltak, míg a ‘The Love You Want’ egy soft hangzást kapott, ami által nem biztos, hogy elnyeri azoknak a tetszését, akik valami “heavy”-re vágytak az ‘Alkaline’-t követően. Azt viszont nem szabad feledni, hogy korábban is az ilyen számok váltakoztak és nem egy hirtelen jött stílusváltásról beszélünk. Különösen annak fényében, hogy a Sleep Token jelenleg rock kollektívaként ismert, akiknél a progressive metal, a metalcore és a post-metal is felbukkan hellyel-közzel. Egy valami azonban állandó: az atmoszféra lenyűgöző! Habár a recept nem ismeretlen és ezáltal egyre kiszámíthatóbb, de ez nem jelent problémát. Lehet, hogy tudott a vokál kiemelt szerepe és az is, hogy a dalok légköre lépcsőzetesen fokozódik, de mindig akad egy új komponens vagy elképzelés. Térjük is rá arra, hogy a ‘The Love You Want’-ot mi teszi különlegessé!

Szinte rögtön kezdetét veszi a vokál, Vessel jellegzetes hangjával. Az első verze letisztult, a clean vokál mellett csak a szintetizátor kap helyet, garantálva a már megszokott atmoszférát. Az első kórus is erre az alapra épít, azzal a különbséggel, hogy a vokál jóval kiemelkedőbb, a szintetizátort alárendelik az éneknek. A popszerű nyitás véget ér és bejön a képbe a jazztől ihletett második verze. Itt már van egy kis kellemes dobolás, illetve némi zongora. Ez a kisebb-nagyobb rész is mutatja, hogy mennyire tehetséges és sokszínű a Sleep Token dobosa. Hiába van csak a háttérben a dob, mégis kardinális. Elévülhetetlen érdemei vannak az ‘Alkaline’-nál és a ‘The Love You Want’-nál is. A második kórus már élénkebb, mint az első volt. Egyrészt a vokál ritmusának köszönhetően, másrészt a vokállal párhuzamosan hallható tapsnak. Érezhető a feszültség! Az átvezetést egy rövidebb, nyugalmasabb instrumentál előzi meg, hogy aztán következhessen a csúcspont. A bridge már a djenthez áll közelebb: életjelet adnak a gitárok, a dob diktálja a tempót, míg a clean vokál és a háttérvokál egyre fájdalmasabb és erőteljesebb. Az átvezetés végével elérkezünk az outróhoz, amelynél visszatér az elektronikus-pop rockos hangzás, egyfajta keretet adva a ‘The Love You Want’-nak.

Mit szerethetsz a ‘The Love You Want’-ban? A hangulatot. A műfaji változatosságot. A vokált. A nyugalmat vagy éppen a zaklatottságot. A nem túlgondolt, de egyedi dalszöveget. A történetet és, ami mögötte van. Az ábrázolást és annak minden apró alkotórészét. Hogyha ezekre vágynál, akkor a ‘The Love You Want’ Neked készült!

Műfaj: Progresszív Rock

Együttes: Sleep Token (UK)

Szám: The Love You Want

Album: This Place Will Become Your Tomb (2021)*

Dalszöveg:

You lie an inch apart on your own continuum 
Now keep the freakshow talk to a careful minimum 
I'll find a different harbour to lay my anchor in 
And you'll find a different way to keep from setting sail again, no

But I'm still full of the love you want 
Still waking up beneath it all 
And I'm still full of the love you want 
I reach for you on faith alone 

Seems your heart is locked up and I still get the combination wrong 
Or are you simply waiting to save your love for someone I am not? 
Too many swallowed keys will make you bleed internally someday 
Oh, oh, oh, oh 
Maybe you believe that in the end you will be better off that way 
Oh, oh, oh, oh 

And I'm still full of the love you want 
Still waking up beneath it all 
And I'm still full of the love you want 
I reach for you on faith alone 
And I'm still full of the love you want 
Still waking up so alone 
And I'll be full of the love you want 
No matter what, forevermore 

And I'm still full of the love you want 
And I'm still full of the love you want 
And I'm still full of the love you want 
The love you want, the love you want, the love you want 
And I'm still full of the love you want 
And I'm still full of the love you want 
And I'm still full of the love you want 
The love you want, the love you want, the love you want 

You lie an inch apart on your own continuum 
Now keep the freakshow talk to a careful minimum

A dalszöveg lehetséges értelmezése: A ‘The Love You Want’-nál sem nélkülözték a sajátos megfogalmazást, a magával ragadó költői képek itt is jelen vannak. Ahogy az ‘Alkaline’ esetén, úgy itt is a kevesebb néha több elvet alkalmazták és nem egy elnyújtott, végletekig nyúló dalszöveget kaptunk, hanem egy tömör, de jól felépített gondolatmenetet. A téma lényegében változatlan, megint csak egy szerelem aspektusát élhetjük át. A sorok értelmezésében nagy segítséget ad a videóklip is, ami hihetetlenül jóra sikeredett. Látványos elejétől a végéig! A tánc koreográfia egyszerűen remek, a szám atmoszférájának megfelelően hol lelassul, hol intenzívvé és drámaivá válik. Tökéletes aláfestést biztosít a ‘The Love You Want’-nak.

Mit szűrhetünk le a videó és a dalszöveg alapján? Nézzük végig jelenetről jelenetre, sorról sorra!

A ‘The Love You Want’ történetének helyszíne:

A ‘The Love You Want’ thumbnailje

Hol játszódhat a ‘The Love You Want’? Pontos meghatározást nehéz lenne mondani, de valószínűsíthető, hogy Vessel szívében. Hogy erre miből következtethetünk? Egyfelől a környezet elsődleges színe, a vörös is sokat elárul erre vonatkozóan. Másfelől a megénekelt történet is logikussá avanzsálja ezt a lehetőséget, mivel mégiscsak egy fájdalmas szerelemről szól a Sleep Token ezen dala. Az ezt a feltételezést megerősítő részletekről (fehér szalagok; a pillanat, amikor Vessel leszúrja magát) a későbbiekben még írni fogunk bővebben!

” I’ll find a different harbour to lay my anchor in

And you’ll find a different way to keep from setting sail again, no”

A kiindulási pontunk tehát az, hogy a Vessel által megszemélyesített központi szereplő egy szívet kínzó élethelyzetben találja magát. Elmélyült érzései viszonzatlanok maradtak, újra és újra összetörték a szívét. Hiába próbálta megszakítani az ördögi kört, valahogy mindig felszínre került a benne rejlő szerelem. A videóklip legelején ismételten megkísérli a lehetetlen küldetést és igyekszik túllépni az érzelmein. Valahogy ez a végén sosem sikerül és, ahogy az fentebb is olvasható, nem tud útra kelni egy új szerelem (új kikötő) felé.

Az első kórus, illetve az első verze alatt láthatjuk, ahogy Vessel feltérképezi a szívét annak érdekében, hogy rájöhessen mit is érez valójában. Így jut el odáig, hogy a láng nem aludt ki teljesen, még a szívének belsejében továbbra is ott szunnyad. Ezt foglalja magába a ‘The Love You Want’ refrénje: “And I’m still full of the love you want”. Vannak érzések, amelyek nem múlnak el könnyen, ezt akarja bemutatni a Sleep Token is minden bizonnyal.

“Seems your heart is locked up and I still get the combination wrong

Or are you simply waiting to save your love for someone I am not?”

A sikertelen kísérletek után felmerül a kérdés: mi az, amit rosszul csinálunk? Talán csak egy másik megközelítés kellene alkalmaznunk. Az is lehetséges, hogy valaki olyanért küzdünk, aki nem képes viszonozni az érzéseinket, szimplán csak nem bennünk látja az igazit. Ilyenkor nem kis feladat az elfogadás és a továbblépés. Mégis jobb, ha nem leszünk a múltunk rabjai! Így van ezzel Vessel is és a bridge jeleneténél elvágná magát a múltjának láncaitól, valamint attól a bizonyos lánytól. A tánc koreográfia szereplői (kivéve a középpontban lévő lány) jelképezik mindazt, ami által még kötődik a szerelméhez, az érzéseihez. Azonban bármennyire is erős karakter Vessel (ahogy azt az ‘Alkaline’-ban is láthatjátok), van, ami erősebb nála: az érzései. A nem múló szerelem felülkerekedik rajta és ugyan ott találja magát, ahonnan indult. A szívén esett sebet kötözi fehér szalaggal, hogy aztán újból kezdődhessen a végeláthatatlan kör.

Mit érdemes tudni a “Sleep Token”-ről? A Sleep Token egy kilétüket leplező zenészekből álló brit rock együttes. Műfaji hovatartozásuk meghatározása nem a legegyszerűbb feladat, hiszen több zenei stílust is fellelhetünk egy-egy számukban. A post-rock, a progresszív metal, a progresszív rock, a post-metal, az indie rock és az alternatív rock váltogatja egymást, általában indie pop vokállal kiegészülve, de keményebb hangzással is találkozhatunk az éneknél. Eddig egy albumot (Sundowning – 2019), illetve két EP-t (One – 2016 és Two – 2017) adtak ki. A második nagylemezük (This Place Will Become Your Tomb) idén szeptemberben fog megjelenni.

A Sleep Token tagjai máig nem ismertek. Csupán annyit lehet tudni a felállásukról, hogy az együttes énekese “Vessel”, aki az alábbi képen látható az újabb videóklipekben használatos maszkjában és ruházatában:

Sleep Token: https://www.sleep-token.com/

* a ‘This Place Will Become Your Tomb’ album 2021. szeptember 24-én fog megjelenni

by: Wienay

Hogyha szeretnéd támogatni a későbbi tartalmainkat, illetve az oldalunk működését:

Become a Patron!

Leave a Reply

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d bloggers like this: