mVsic – 2021. július (08.12.)

Mit adott ez a hónap?

A júliusi hónapra egy szavam sem lehet. Elképesztően sok, jobbnál jobb megjelenés jutott erre a röpke harmincegy napra. Ez az első alkalom, amikor kifejezetten vérzik a szívem, ugyanis rengeteg nagyszerű szám nem kaphatott helyet ezen a listán. Egy tizenötös válogatás elég lehetett volna rá, de sajnos itt mégiscsak a legjobb ötöt kell bemutatnom, úgyhogy kegyetlenül válogatnom kellett.
– Traidusk


A július egy izgalmas, de sok fejtörést okozó hónap volt, mivel akadtak bőven új megjelenések. Singleből, EP-ből és albumból sem volt hiányunk! A kisebb és a nagyobb együttesek is kitettek magukért, a lehető legjobb formájukat hozva. Erre a hónapra különösen igaz az, hogy nem egy olyan szám volt, aminél fájt a szívünk a TOP 5-ből kimaradás miatt. Cserébe viszont az új tartalmunknál, a „Shot”-nál találkozhattok ezekkel!
– Wienay

Júliusi Toplista 

mVsic Top 5 – (T.)

5. hely – IMMINENCE: Heaven In Hiding

Az IMMINENCE tovább folytatja az új albumuk beharangozását, melyről még ugyan nem tudjuk mikor jön ki, vagy hogy mi lesz a címe, de áprilisban már kaptunk egy igazán impozáns ízelítőt a “Temptation” személyében, ami túlzás nélkül mondható a zenekar egyik legjobb számának. Most pedig megérkezett a “Heaven In Hiding”, amely legalább olyan minőséget képvisel, mint elődje. A Temptationnal ellentétben, itt egy lassabb melankólikusabb számot kapunk. Amíg az előbbi szokatlanul heavy volt és rengeteg Architects hatás érvényesült benne, a mostani sokkal inkább hajaz egy megszokott IMMINENCE számra. Sokkal markánsabb benne a hegedű jelenléte, kevésbé harapós, emellett elképesztően fülbemászó kórussal rendelkezik. Azonban korai lenne lemondani az áprilisi singleben megszellőztetett új hangzásról, ugyanis az alapjáraton végig kifejezetten nyugis szám egy olyan brutális breakdownnal zár, hogy azt még a Temptation is megirigyli. Ha egy szívszorító balladát akartok hallani a végén egy katartikus végkifejlettel, akkor a Heaven In Hiding-ot nektek találták ki!

4. hely – Crystal Lake: Mephisto

A japán Crystal Lake nevével nemrég találkozhattatok az oldalon a “Shot” keretein belül, méghozzá a “Curse” című új dalukkal. Azonban a banda a hónapban egyszerre két számmal örvendeztette meg a hallgatóit. Bevett rutin már ez náluk. Ha épp nem albummal készülnek, akkor páros single-t kapunk. Az egyik szám mindig kicsit slágeresebb, közönségbarátabb. A másik elképesztően elvont és brutális. Ez esetben a Curse volt a slágerdal, a Mephisto pedig… hát, gondolom sejtitek. Be is zúzta magát a negyedik helyre, Ryo elképesztő vokáljával és az agyeldobós breakdownokkal, melyekre garantáltan nem állnak készen a nyakcsigolyáitok!

3. hely – Slaughter To Prevail: ZAVALI EBALO

A Slaughter To Prevail már egy ideje húzza a mézesmadzagot a rajongók előtt legújabb albumukkal, amit lassan két éve promóznak. A várakozásnak azonban hamarosan vége (A cikk írásakor már csak egy nap van hátra) és a “KOSTOLOM” augusztusban végre napvilágot lát. Ennek utolsó ízelítője volt a “Zavali Ebalo”. (Ami azt hiszem a “Fogd be a pofád!” vagy a “Takarodj!” orosz megfelelője.) A szám egy igazi energiabomba. Mindenféle csörgés,kalapálás,világvége és megsemmisülés megtalálható benne. Alex ismét elképesztő teljesítményt nyújt, de nem feltétlen a rá jellemző mély vokálokkal, hanem a rengeteg különböző scream technika vegyítésével. Egy sor eléneklése alatt használ vagy három különböző hangszínt, technikát. Viszont ami még hatalmas pozitívum a trackben az az, hogy most nem az énekesen van feltétlen a hangsúly, hanem a csapat többi tagján. Jack, Mikhail, Evgeny, és Dimitry olyan instrumentál tettek le az asztalra ami olyan mint egy Istenes pofánverés. Megborulsz tőle és egy darabig nem felejted el!

2. hely – We Came As Romans: Darkbloom

Nem sokat lehetett hallani a We Came As Romansről mióta 2018-ban elveszítették Kyle Pavone-t, a billentyűsüket. Azóta 2019-ben és 2020-ban is kiadtak egy-egy dalt melyben megemlékeznek zenésztársukról. Ezek a “Carry The Weight” és a “From The First Note” voltak”. Azóta lógott a levegőben egy új lemez ígérete, melynek idén júliusban megkaptuk az első beharangozóját. Ez a Darkbloom. Sosem követtem túlságosan a zenekart, de azt hiszem innentől kénytelen leszek, ugyanis a szám zseniálisan jó lett. Az atmoszféra, az effektek, az instrumentál és a vokál egy nagyszerű egészet alkot, mely fülbemászó, epikus, slágeres és zúz is rendesen. Kihagyhatatlan darabja a hónapnak!

1. hely – The Plot In You: Face Me

Egy újabb visszatérőt köszönthetünk a listán, ugyanis a The Plot In You-ról a 2018-as Dispose album óta nem sokat lehetett hallani. A kezdetekben a zenekar sokkal keményebb zenét játszott, de szépen lassan kialakítottak egy ikonikus hangzást, melyben a metalcore mellé kevernek némi popot, és egyéb elektronikus elemeket, így kapunk egy igazán “Plot”-os hangzásvilágot, mely tényleg összetéveszthetetlen és egyedi. Nincs ez másképpen az idén szeptemberi “Swan Song” albumot beharangozó “Face Me“-vel sem. Minden megvan a számban, amitől ez a zenekar annyira zseniális. Kicsit slágeres, kicsit metálos, kicsit popos, kicsit elektronikus, kicsit bizarr és néhol meglepően harapós. A végeredmény magáért beszél, és maximálisan megérdemli a dobogó legfelső fokát. A “Face Me” egy olyan élményt nyújt, amit nem érdemes kihagyni!

mVsic Top 5 – (W.)

5. hely – Capstan: shattered glass

A Capstan mondhatni már egy visszatérő vendége mind a toplistánknak, mind a cikkjeinknek, mivel már nem egyszer szót ejtettem róluk. Júliusban egy újabb lehetőségük nyílt arra, hogy ismételten feltűnjenek, kiváltképpen annak fényében, hogy megjelent a legújabb albumjuk, a SEPARATE. Több dallal is neveztek a TOP 5-be, de végül a Shattered Glass-nál éreztem úgy, hogy ezt a számot feltétlenül meg kell említenem. A hihetetlenül fülbemászó kórusával és a megragadó riffjeivel egy kihagyhatatlan dala a hónapnak. Többek között ezzel a számmal is bizonyították, hogy érdemes rájuk figyelni az elkövetkezendő időkben, mivel az egyik úttörő post-hardcore együttessé nőhetik ki magukat!

4. hely – Crytal Lake: Curse

A Curse a „Shot”-ot követően a havi toplistánkban is felbukkan. Ez mindenképpen jelzi, hogy egy igencsak jól összerakott számnak éreztük mindketten. Arról nem is beszélve, hogy a Crystal Lake két dallal is kivívta a toplistás szereplést! A Curse érdekessége, hogy egyszerre gyönyörű a clean vokálnak köszönhetően és libabőrösen idegeket borzoló a breakdownja következtében. Egy egyszerű felépítésű, de ritmusából adódóan abszolút dinamikus szám lett a Curse-ből, ami megmutatja, hogy Ryo mennyire remek énekes. A fáradhatatlan dobolás, a vokált aláfestő riffek, az angyali kórus és nem utolsó sorban a breakdownnál hallható low vokál felejthetetlen élményt nyújtanak.

3. hely – IMMINENCE: Heaven In Hiding

Hogyha toplista, akkor nehezen elkerülhető a közös jelölt. Most az IMMINENCE legutóbbi singleje az a bizonyos szám, amit egyik, illetve másik toplistán is fellelhettek. Egy hangulatos dallal köszöntek be júliusban és a zenekar névjegyévé váló hegedűt sem mulasztották el, sőt! Az atmoszféra egyik alapvető eleme a Heaven in Hiding-ban. A lassabb verzék és a dallamos, energikus kórusok egyvelege egy csodás számot eredményezett. Ahogy szokták mondani, a csúcson kell abbahagyni. Úgy néz ki, hogy ezt az IMMINENCE tagjai megfogadták és egy ütős breakdownnal zárták ezt az öt percnyi érzelmi hullámvasutat. Kiváló dal lett!

2. hely – Orbit Culture: Flight Of The Fireflies

Az IMMINENCE után továbbra is Svédországban maradunk. A Niklas Karlsson vezette svéd metál együttes, az Orbit Culture nem akármilyen számmal jelentkezett be! Egyből kapunk pár riffet, hogy aztán jöhessen a dirty vokál és egészen konkrétan az első verze. A lényeg viszont csak ezután következik: a kórus! Minden egyes alkalommal egy leírhatatlan extázis a kórus, amit szinte lehetetlen megunni. Színtiszta élvezet. A verzék és az instrumentál végig tökéletes felvezetést adnak a kórusnak. Csak úgy úszunk az árral. A finálé júliusban valahogy mindenhol ember felettire sikeredett! Fenomenális breakdown, brutális riffel és vokállal.

1. hely – Phinehas: Eternally Apart

A hónap dala nálam az Eternally Apart lett, ami már csak az akusztikus intrójával is megfogja az embert és nem ereszti. A gitárjáték zseniális. A masszívabbnál masszívabb riffek, az átvezetést váltó gitárszóló! Meghatározó, lélegzetelállító, máskor meg kegyetlen. Minden, amire vágyhatsz. Mármint, hogyha zenéről van szó… A dob is megállja a helyét és hozza a színvonalat. A vokál sem rosszabb! A clean vokál sokszínű, a kórus isteni, a screamek pedig felteszik a koronát a hónap legjobbjára. Egy igazán egyedi szám az Eternally Apart, amit kár kihagyni. Klasszikus metalcore a javából! A Phinehas nem akármilyen albummal készül a hónap végére, így ajánlatos szemmel tartani őket, már csak az Eternally Apart és az In The Night miatt is. Lehet az év albumának egyik lehetséges várományosát hallhatjuk majd.

by: W a y o

Hogyha szeretnéd támogatni a későbbi tartalmainkat, illetve az oldalunk működését:

Become a Patron!

Leave a Reply

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d bloggers like this: