On The Horizon: Omega Diatribe (08.31.) #3

Az extrém groove metalban utazó Omega Diatribe a nagy sikerű ‘Parallel‘ c. klipje után ezúttal a tavaly megjelent Metanoia címet viselő, negyedik lemezük indító dalához a ‘You Can’t Save Me‘ c. tételhez forgatott új mozgófilmet, amit alább láthattok.

Zenekar: Omega Diatribe

Dal: You Can’t Save Me (2020)

Stílus: Extreme Groove Metal

Az Omega Diatribe háttértörténete: A zenekart Hájer Gergő (ex-SyCo I) és Szathmáry Ákos (ex-Blindfold) alapította 2008-ban. A fő elképzelés az volt, hogy egy szélsőséges, zord, mélyre hangolt metal zenét kreáljanak, poliritmikus elemekkel. A következő évek elsődlegesen arról szóltak, hogy kialakuljon az együttes hosszabb távon ideális felállása.

2012 végén/2013 elején a zenekar 3 demo számot publikált, ami meglepő érdeklődést eredményezett a metal zenét hallgatók körében. 2 év kemény munka eredményeként 2013. október 21-én megjelent a debütáló nagylemezük, IAPETUS címmel. Az IAPETUS hatására a zenekar egyre nagyobb népszerűségnek örvend külföldön is, Magyarországon pedig a 2. helyezést érte el az év bemutatkozó lemeze kategóriában a HangSúly zenei díj szavazásán. Az akkori legfrissebb szerzeményük, a Hydrozoan Periods 2014. június 16-án jelent meg online Kevin Talley közreműködésével. A kooperációt folytatta a zenekar az amerikai ütőssel, ami egy friss EP-t eredményezett 2015. február 26-án Abstract Ritual címmel.

2016 elején a zenekar kiadott egy új dalt, Contrist néven. Ezt követően 2018 áprilisában megjelent az együttes harmadik lemeze Trinity címmel. A korong világszerte megjelent fizikálisan és digitálisan egyaránt a Metal Scrap Records szárnyai alatt. A 2019-es HangSúly Zenei Díjon a zenekar két díjat is bezsebelt, mégpedig az ‘Év koncert zenekara’ valamint, az ‘Év stúdióprodukciója’ díjat.

2020. szeptember 4-én megjelent a banda negyedik stúdiólemeze Metanoia címmel, melyen a neves svéd producerrel Jens Bogrennel dolgoztak együtt és az ukrán Metal Scrap Records szárnyai alatt látott napvilágot Európában, az Egyesült Királyságban, Japánban és az Egyesült Államokban egyaránt.

Jelenlegi felállás:

Lucsányi Milán - ének (2017-napjainkig) 
Hájer Gergő - gitár (2008-napjainkig)
Höflinger Tamás - gitár (2017-napjainkig)
Szathmáry Ákos - basszusgitár (2008-napjainkig)
Szabó Dániel - dob (2021-napjainkig)

Mit érdemes tudni a ‘You Can’t Save Me’-ről és a videóklipről? A dal érdekessége, hogy ezúttal már az év elején a zenekarhoz csatlakozó Szabó Dániel (ex-Ektomorf/Bloody Roots) dobjátéka hallható, a dalnak egy újrakevert változatában, ami az 515 Stúdióban nyerte el végleges formáját, a gitáros, Hájer Gergő kezei alatt. Az új klipet ezúttal is Tarczi Tamás rendezte és Brautigam Bertold fényképezte, a Thornfields Production gondozásában.
Tarczi Tamás (Thonfields Production), a klip rendezője az alábbiakat fűzte hozzá a videóhoz:


“Idén is volt szerencsénk az Omega Diatribe zenekarral dolgozni. A tavalyi együttműködést nagyon eredményesnek éreztem, a zenekarral gördülékeny a közös munka, segítőkészek, vakon bíznak a vízióimban és egészében véve kifejezetten megbízható csapat. A klip cselekményének kidolgozása elég rendhagyó módon zajlott, hiszen a történethez választottunk track-et. A zenekar, a jelenleg is fejlesztés alatt álló forgatókönyvem nyitó jelenetét szerette volna viszont látni az új videójukban. A ‘You Can’t Save Me’ címet viselő dalra éreztük hogy leginkább rezonál a cselekményre, mert a tehetetlenség itt is központi téma. A bemutatott világot az erdélyi külső és belső utazásaim inspirálták, amit reményeim szerint egyszer film formájában is a világ elé tárhatok.”

Majd Hájer Gergő (dalszerző gitáros) folytatta:

“A Parallel klip forgatásra után világossá vált számunkra, hogy határozatlan ideig összekötjük a zenekar videós tevékenységeit a Thornfields Production-nel, hiszen meglehetősen jól működik a kémia közöttünk, ezért nyugodt szívvel rá merjük bízni magunkat Tomira, mert pontosan tudja, hogy mit szeretnénk látni a projekt végén a vásznon és mi az, ami jól áll a zenénknek. A spiritualitás a kezdetek óta fontos eleme a zenénknek, amit Tomi embertelen jól ábrázol a képernyőn a zenénken keresztül.”

Valamint Szathmáry Ákos (basszusgitáros) tette hozzá:

“Rettenetesen izgalmas és látványos volt már a három napos forgatás is. Milánt elásni és a fejét felgyújtani csodálatos érzéseket keltett bennünk. A táncosok meg annyira eszméletlen jól nyomták, hogy azóta is tátott szájjal közlekedem. Már csak miattuk is megéri megnézni a videót, ha valakinek stílusidegen a zene.”

Omega Diatribe – You Can’t Save Me (Videóklip)

Miért pont a ‘You Can’t Save Me’ lehet a Te számod? Hogyha szereted a sötétebb tónusú, fáradhatatlan, feszes tempójú zúzást, ha szeretnéd egy élőben is hangosan kántálható, hangzatos refrénnek átadni magad vagy, ha dantei hangulatot varázsolnál a szobádba bármiféle rituálé megejtése nélkül, akkor a “You Can’t Save Me” a te dalod! A hangzása tökéletesen illik a szövegben is körülírt tehetetlenség témaköréhez, ugyanis magával sodor és az outroig egy lélegzetvételnyi időt sem hagy, sem nekünk, sem a nyakcsigolyáinknak!

You Can’t Save Me single artwork:

A közelgő Omega Diatribe turné: A klippremiert követően a zenekar a pandémia függvényében egy 18 állomásos turnéra indul Szeptembertől, ami összesen 7 országot fog érinteni. Hogyha tehetitek, akkor ne hagyjátok ki! A fergeteges hangulat garantált.

Omega Diatribe

by: Traidusk & Wolfy

Leave a Reply

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d bloggers like this: