On The Horizon: OMNS (09.09.) #5

Az On The Horizon ötödik részében a magyar black metal szcénát erősítő OMNS debütáló nagylemeze, a ‘Facilis Descensus Averni’ kerül nagyító alá. Tartsatok velünk!

Együttes: OMNS

Album: Facilis Descensus Averni (2021)

Stílus: Black Metal

Az OMNS háttértörténete: 17 éves korukban kezdődött minden, amikor összehoztak egy Melodic Death Metal zenekart, akkor még Sore Faction néven. Koncerteztek, tehetségkutatókra jártak, aztán beütött a fiatal felnőttkor velejárója és sok minden átértékelődött. A hév elmúlt, a prioritások változtak. A következő évek alatt lappangott a vágy a folytatás iránt, ez pedig akarva-akaratlanul szüntelen fokozta az ihletet. Az ötletek felhalmozódtak, majd megállíthatatlanul felszínre törtek: megszületett az első album!

Jelenlegi felállás*:

  • Novák Tamás – gitár, dalszövegírás
  • Korsós Attila – vokál

*a második albumtól kezdve az OMNS további tagjai: Szegvári András (dobok), Kemény András (gitár), Pető Bálint (zongora)

A ‘Facilis Descensus Averni’ és az együttes második albuma

Novák Tamás, az OMNS gitárosa és dalszerzője elsőként a ‘Facilis Descensus Averni’ elkészítésének körülményeiről beszélt:

“Az első albumot én írtam meg, játszottam fel egyedül, az énekre pedig Korsós Attila hangja passzolt a legjobban a magasztosság, az undor, a düh, az állatiasság és az emberi szív kifejezésére.”

Majd Tamás kitért a második korongra is:


“Párhuzamosan az elsővel megírtam a második albumot is, amit szeptemberben kezdünk felvenni. Ebben már teljes létszámmal leszünk jelen, a régi baráti szellemben.”

A Facilis Descensus Averni – Tamás szavaival élve – a pokolba való alámerülést, annak ízlelését, habzsolását, majd kihányását és az ezt követő felemelkedést körvonalazza. Végső soron relativizálja, hogy valóban rossz-e a rossz, nem pedig csak egy szükséges építő minőség.

“A pokol és a mennyország nem desztinációk, ezek lelkiállapotok melyeket életünk során többször, felváltva élünk meg.”

– Novák Tamás, az OMNS gitáros-dalszerzője az album aspektusáról

Mit lehet még tudni a Facilis Dascensus Averni-ről? “12 év személyes és társadalmi viharainak a leülepedése szülte meg a szövegeket, illetve a zenét, nagyjából 8 hónap alatt. Az album egységesíti a “mindenség” minőség megélését, anyag és szellem kölcsönhatásából lepárolva, a jó és rossz különbsége közötti éles határ elmosásának érdekében. A célja pedig nem más, minthogy a felszínen hordozott undort, ürüléket, körmünk alatti piszkot elfogadjuk és konstruktív lelki tartalommá formáljuk.”

OMNS – Facilis Descensus Averni (Full Album)

Terítéken a ‘Facilis Descensus Averni’! Milyen dalokra számíthatunk? Az album hatalmas kanállal merít a black metál műfajából, ugyanis a zsanra rengeteg mellékágából megtalálhatóak elemek a hangzásvilágában. Az album nyitószáma, a szívemhez legközelebb álló, atmoszférikus black metált idézi az akusztikus gitárokkal, és a háttérben elmosódó beszéd, illetve a hörgések erős atmoszférát kölcsönöznek. Megjelennek helyenként a progresszív black metál sajátosságai is, mint például a fülbemászó dallamosság és a tiszta énekhang, de a blackaned death metal karcossága sem idegen a fiúk számára. Viszont leginkább a melódikus black metál hatásai érződnek a lemezen, ahogyan az összes dalt áthatják kisebb, nagyobb mértékben. Ha a black metál műfajával ismerkednél, akkor a ‘Facilis Descensus Averni’ kiváló választás lehet számodra! Biztos megtalálod benne a neked leginkább tetsző számot!

A dal, amit kár lenne kihagynod: A “Dry Matter Remains” számomra kétségtelenül a lemez csúcspontja! Remekül reprezentálja az album sokszínűségét ebben az egyetlen számban. Remek fúziót alkotnak a lassabb melankólikusabb atmoszférával operáló clean vocal részek és a zúzós, de egyben mégis szívfacsaró instrumentált biztosító szegmensek, melyekből a műfaj védjegyévé vált, csontig hatoló black metál hörgések sem maradnak el! Ha csak egy számot hallgatnál meg tőlük, ez legyen az!

Facebook: https://www.facebook.com/omnsband

Bandcamp: http://omns.bandcamp.com/

Spotify: https://open.spotify.com/artist/4adnvhH6iQ6IHjgYk6DTXm

by: Traidusk & Wolfy

Hogyha szeretnéd támogatni a későbbi tartalmainkat, illetve az oldalunk működését:

Become a Patron!

Leave a Reply

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d bloggers like this: