On The Horizon: Mhorai (11.04.) #8

Az On The Horizon nyolcadik részében a magyar deathcore, illetve modern metal közeg egyik nagy üdvöskéje, a Mhorai és az idén megjelent albumuk, a “Hegemony” kerülhet közelebb hozzátok! Ha átélnéd egy magányos farkas túlélését a fagyos vadonban, akkor itt az alkalom rá!

Együttes: Mhorai

Album: Hegemony (2021)

Stílus: Deathcore, Melodic Death

A Mhorai háttértörténete: A Mhorai [ˈmorɒj] egy 2021-ben debütált metal zenekar Magyarországról. A zenekart Köteles Máté (gitár) és Floszmann Gergő (vokál) alapította. Korábban a Living Steel nevű heavy metal, majd 2020-ig az Unmuting Absolution modern metal zenekarban játszottak együtt, ezzel alaposan megismerve egymás zenei világát és munkamódszereit. 2020 nyarán döntöttek úgy, hogy ketten egy új zenei projektbe fognak és saját home studiójukban megkezdték az első dalok megírását, az első demo-k felvételét. Elképzelésük egyhangúlag a hörgős (scream) vokál dominanciáján, a deathcore stílusból ismert vadságon és az atmoszferikus háttérdallamok nagy szerepén alapult. Leginkább olyan zenekarok befolyásolták őket, mint a Thy Art Is Murder, a Fit For An Autopsy és a Bleed From Within. 2021. januárjában ekkor még mindössze stúdió-projektként jelent meg első kislemezük ’Liberation’ címmel: a debütálás nagyon sikeres volt, így olyan szakmai oldalak is elkezdtek foglalkozni a zenekarral, mint a HammerWorld, a Shockmagazin vagy a Metal.hu. A remek fogadtatás okán egyértelművé vált, hogy van igény az ilyen stílusú zenére és előbb utóbb teljes tagsággal fog üzemelni a zenekar. Második, disztopikus hangulatú daluk, a ’Plain River’ megjelenése után csatlakozott hozzájuk Gáspár Tamás basszusgitáron, aki black metal-os ízlésével és zenei ötleteivel érkezett a zenekarba. A ritmust fenntartva, alig több, mint fél év alatt négy kislemezt adtak ki. A ’Chert’ című, harmadik dalukban a nyíregyházi Nygmalion énekese, Gaál Krisztián vendégeskedik néhány versszak erejéig, míg a ’Wolves’ keménysége egy igen izgalmas debütáló album megjelenését vetítette előre. Ez utóbbi két kislemez kiadása alatt a hármas már javában kereste a zenekar leendő dobosát. Több, mint tíz jelentkező közül végül emberileg és technikailag is a veszprémi Magvasi Bencére esett választásuk, 2021. nyarán Bence csatlakozott a zenekarhoz és megkezdték élő műsoruk próbáit. Ezzel párhuzamosan végre bejelentésre került a Mhorai első nagylemezének megjelenése. A ’Hegemony’ 10 dalt és egy bónuszt tartalmaz, fizikai és digitális formában 2021. szeptember 26-án érkezett a Metal.hu kiadó gondozásában. A lemez tematikájának központjában a szürke farkasok állnak, öt dalon végighúzódik egy koncept történeti szál, amely egy bőrváltó farkasról szól. A zenekar szimbólumaként is a farkast választotta, arculatuk és látványviláguk középpontjában a sárgán izzó szemű nőstény farkas helyezkedik el. A Mhorai ’Hegemony’ című lemezük megjelenése után egy terveik szerint 10 állomásos, egész Magyarországot átszelő turnéra indulnak 2021-ben, a későbbi években pedig céljaik közt szerepel az, hogy zenéjüket külföldön is népszerűsítsék.

Jelenlegi felállás:

  • Floszmann Gergő – vokál
  • Köteles Máté – gitár
  • Gáspár Tamás – basszusgitár
  • Magvasi Bence – dobok

Amit véletlenül se hagyj ki: “Dive”

A lemez második felén található ‘Dive‘ az egyik legerősebb tétel a lemezen. Feszes tempója egy perc nyugtot sem hagy nekünk. A temérdek mennyiségű blastbeatet és a fülbemászó riffeket egy nagyon erős atmoszféra köti csokorba, mely epikus hangzást kölcsönöz a számnak. Az instrumentál hangzásra olyan, mintha keveredne egy kis Bleed From Within a korai Make Them Sufferrel. De némi As I Lay Dying hatást is felfedezni vélek. A vokálok pedig Winston McCall-t (Parkway Drive) idézték meg lelki szemeim előtt, rettenetesen jól szólnak azok a mélyek! Ez azért egy elég impozáns kombináció! Mindenképp érdemes csekkolni!

MHORAI – Dive

Miért pont a ‘Hegemony’ lehet a Te albumod? Ha szereted a lelket borzolgató melódiákat, a markáns atmoszférával átitatott dalokat és természetesen a deathcore-t, akkor mindenképpen érdemes meghallgatnod a ‘Hegemony’ lemezt! A daloknak van egy erősen koherens hangzásvilága, mely jól összetartja a lemezt, viszont egyáltalán nem válik repetitívvé, mert minden számnak megvan a maga erőssége, hogy éppen miért lesz emlékezetes és jól elszeparálható a többitől. Egy sodró erejű kórus, egy chunky breakdown, vagy egy ügyesen az angol dalszöveg közé beékelt, ékes anyanyelvünkön szóló szegmens, mely kiválóan kiabálható a koncerteken. Szintén erősen ajánlott az album, ha esetleg még csak most ismerkednél a deathcore műfajával és számodra esetleg még túl zajos és kaotikus ez a stílus. A belecsempészett atmoszférikus elemek és melódiák megkönnyítik a befogadást, de emellett persze megmarad minden más amiért a deathcoret szeretni lehet! A ‘Hegemony’ egy igényesen elkészített bemutatkozó lemez, mely abszolút érdemes a figyelemre!

Hegemony (Spotify): https://open.spotify.com/album/5s6CxyVxEH2ieekv9doA2b

Október 22-én kezdetét vette a Hegemony Tour és decemberig nincs is megállás! A 10 települést és 11 helyszínt érintő turné következő állomása Budapesten lesz, November 13-án. A koncertnek a Blue Hell & KVLT fog majd otthon adni és garantáltan nem kell aggódni a fergeteges, zúzós hangulat hiánya miatt! A második budapesti és a még hátralévő fellépések helyeit, illetve időpontjait alább megtalálhatod:

Hogyha felkeltette az érdeklődésed a Mhorai, akkor ne habozz és kövesd figyelemmel a hamarosan érkező újabb tartalmainkat! Egy koncertbeszámolóval és egy interjúval is készülünk, amelyekben még jobban megismerhetitek az együttest, illetve a koncertjeik okozta extázist.

Facebook: https://www.facebook.com/mhoraimetal

Instagram: https://www.instagram.com/mhorai_official/

Honlap: https://www.flowcode.com/page/mhorai

Spotify: https://open.spotify.com/artist/48D3F5dD0WHT1RtxwFuUP3

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCr8NS_FW5wcowOFwtNPQXRg

Bandcamp: https://mhorai.bandcamp.com/

by: Traidusk & Wolfy

On The Horizon: Mhorai (11.04.) #8” bejegyzéshez egy hozzászólás

Új írása

Leave a Reply

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d bloggers like this: