On The Horizon: ISOTOPES (11.06.) #9

Az On The Horizon kilencedik epizódja ismételten egy másik országba kalauzol minket! Ezúttal az ausztrál ISOTOPES és az augusztusban kiadott singlejük, a “Die Alone” kerül a reflektorfénybe. Ráadásul az eddig megszokottaktól eltérően Behind The Scenes videókkal is készültünk Nektek!

Zenekar: ISOTOPES (AUS)

Dal: Die Alone (2021)

Stílus: Melodic Hardcore

Az ISOTOPES háttértörténete: Az ISOTOPES egy ausztrál hardcore zenekar. Karrierjük kezdete nem nyúlik annyira régre vissza, 2013-ban hozták létre a bandát, de az első singlejüket csak három évvel később, 2016-ban adták ki. A megalakulásuk óta több formációváltás is történt, idén például egy új basszusgitárossal bővült a csapat, Ange Morris személye által. Jelenleg öten alkotják a zenekart: Justin Miller énekes, Joshua Wood gitáros, Hamish Gibson dobos, Bradley Stokes gitáros, illetve az újonnan csatlakozó Ange. Az ISOTOPES eddig 2 EP-t (Lost 2016-ban és Fractures 2019-ben) és 6 Single-t produkált. Legújabb számuk 2021 augusztusában jelent meg, ami nem más volt, mint a Die Alone. Ez a második single a WYWFM után, amit a mostani csapat tagjai készítettek.

Jelenlegi felállás

  • Justin Miller – vokál
  • Bradley Stokes – gitár
  • Joshua Wood – gitár
  • Hamish Gibson – dobok
  • Ange Morris – basszusgitár

Die Alone – A tükörkép, ami visszanéz rád

A WYWFM, azaz a Will You Wait For Me egy érzelmesebb single volt, amely a szerelem fájdalmasabb gondolatait és gyakran felvetődő kérdéseit ragadta meg, az alternatív rock és emo hangzás vegyítésével. Habár Hamish dobolása egy élénkebb ritmust adott a számnak, ettől még a lassabb trackek közé sorolható, főleg a vokálból és a nagybőgővel kiegészült gitárjátékból kiindulva. A Die Alone mélyebb vizekre evezett és ezáltal a megvalósítás is egy másabb hangvételt hozott, mint amit korábban tapasztaltunk. Na de még mielőtt megnéznénk, hogy ki is áll a tükör túloldalán, jöjjön a Die Alone!

ISOTOPES – Die Alone

Milyen számot kaptunk? Kezdve rögtön egy pozitívummal, a sokszínűségre nem lehet panaszunk. Még tovább menve egy olyan dalt hallhatunk, ami jól reprezentálja az ISOTOPES zenéjét. Hogy mire gondolok, amikor ezt írom? Az eredetileg Melodic Hardcore, Post-Hardcore stílusok által inspirálódott ausztrál zenekar elindult az ismeretlenségbe, hogy felfedezzen valami újat. A Flower és a WYWFM is elég lenne ahhoz, hogy tudjuk nem feltétlenül azok a műfajok jönnek elő, amikre számítanánk. A pandémia sokak életében változást hozott és ez szintúgy igaz az ISOTOPES tagjaira. Justin Miller, a banda énekese elmondása szerint nyitottabbá vált a Pop, Pop Punk és a Blues iránt is az elmúlt időszakban és ez természetesen igencsak érezhető az új számoknál. Megjelenik többek között a Pop, a Pop Punk, az Emo és az Alternative Rock is a Post-Hardcore mellett. Természetesen nem mindenki fogadta tárt karokkal az új irányt, mivel vannak, akik elsődlegesen a screamek miatt szerették meg a bandát. Azonban nem hinném, hogy ez egy rossz döntés lett volna az ISOTOPES-tól. Egyfelől a kreativitás korlátlansága az is, ha egy zenekar kipróbálhatja magát más műfajok bugyraiban. Másrészt megvan annak a veszélye, hogy a szűk határok meghúzása monotonitást eredményez, mindig csak ugyanazt fogjuk hallani, minimális módosításokkal. Nem hiába válik egyre gyakoribbá ez az ideiglenes kikacsintgatás a post-hardcore, metalcore és metal bandáknál. Arra is akad nem egy példa, hogy egy rádióbarát stílust követően a keményebb hangzás élvezett prioritást. Összességében tehát elmondható, hogy ez egy természetes jelenség a zenei világban és lehet ezt jól is csinálni. A ‘Die Alone’ egy remek szám lett, amelynél fukarkodásnak nincs helye! A riffek ütősek, végig kiegyensúlyozottan hozzák a szintet, míg a dobolás most sem maradt el a várakozásoktól. Hamish remek munkát végzett, főleg az outro hangulatfokozásánál! A zongora intro pedig egy jó választás volt, eléggé illik a dal atmoszférájához! A vokál sokrétű, tetszetős a variálása. Külön pluszpont jár a screamért, ami feltette az i-re a pontot! Azonban a fülbemászó kórustól sem venném el az érdemet, még hogyha a verzéket erősebbnek is éreztem valamivel. Lehet, hogy ez a verzék szövegének köszönhető vagy a nu metal-ra hajazó vokálnak. Azt pedig még kiemelném, hogy az mindenképpen a Die Alone előnyére válik, hogy láthatóan mindenki beleadott a közösbe és egytől egyig kimagasló egyéni teljesítményt nyújtottak. A kifogástalan összhangnak és az átszellemültségnek meglett a gyümölcse!

Die Alone – Behind The Scenes

Jöjjön először egy kis kedvcsináló Millsy és Ange közreműködésével, illetve néhány kép a forgatásról!

Miről szól a Die Alone? A legnagyobb félelmeinkről! A videóklip rögtön egy Nelson Mandela idézettel indít, hogy megalapozzon egy erős kezdést egy erős témának:

“Nem az a bátor ember, aki nem fél, hanem az, aki legyőzi a félelmét.”

Nelson Mandela

Alább láthattok egy videót, aminek köszönhetően nagyobb betekintést nyerhettek a kulisszák mögé! A videó angol nyelvű, de hamarosan magyar feliratot is készíteni fogunk hozzá.

Mi mindent tudhatunk meg ebben a három és fél percben? Egyfelől szó esik a zenekar tagjainak legnagyobb félelmeiről, megcsodálhatjuk a forgatást megelőző készülődést és természetesen a jelenetek elkészítése sem maradhatott ki.

A képek és, ami mögöttük van

Milyen félelmek kerülnek felszínre a videóklip során? Vegyük végig képről-képre!

  • I. kép: Ange – aggályok az idő múlásával összefüggésben (hogy nem tudja kihasználni azt az időt, ami az életében megadatik)
  • II. kép: Brad – a vízbe fulladástól való félelem
  • III. kép: Josh – a mozgásképtelenségtől való félelem
  • IV. kép: Millsy (Justin) – a túladagolástól és öngyilkosságtól való félelem
  • V. kép: Hamish – félelem a szeretteink, barátaink elvesztésétől

Miért érdemes követned az ISOTOPES-ot? Hogyha közel áll a szívedhez az alternatív rock, a melodic hardcore, illetve a post-hardcore és szívesen belekóstolnál valami újba, akkor az ISOTOPES ideális kiindulási pont lehet! Továbbá azoknak is ajánlanám, akik a pop punk, pop, emo dalok szerelmesei, mivel ezek is rendre feltűnnek az ISOTOPES-nál.

Új EP vagy Album? A Flower, a WYWFM és a Die Alone megalapozhatja a gyanúnkat, hogy valami nagyobb dolog van készülőben. A Fractures EP 2019-es megjelenését követően elképzelhető, hogy most nem egy harmadik EP-vel fog folytatódni a sor, hanem már az ISOTOPES első albumából kaptunk egy kis ízelítőt! Egy biztos. Legyen szó EP-ről vagy albumról, megéri majd kivárni!

ISOTOPES

by: Wolfy

Leave a Reply

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d bloggers like this: