Atmoszféra – John Carpenter: The Shape Hunts Allyson (11.07)#2

Film: Halloween (2018)

Műfaj: Slasher

Soundtrack: The Shape Hunts Allyson

HALLOWEEN (2018)

Ismertető: A 2018-as Halloween, a John Carpenter által rendezett klasszikus 1978-as film folytatása, mely így eltörli az összes eddig készült folytatást és remaket a kánonból. A történet negyven évvel az első rész éjszakája után veszi fel a fonalat, amikor is Michael Myers megszökik a börtönből és otthona, Hadonfield felé veszi az irányt. Teszi ezt azért, hogy befejezze amit negyven éve nem tudott: Végezni akar Laurie Strode-al, aki azonban az elmúlt negyven évben már készült a viszontlátásra!

John Carpenter: The Shape Hunts Allyson

Mit érdemes tudni az eredeti számról? Habár az 1978-as rész rendezése köthető egyedül John Carpenterhez, annak ikonikus zenéjét is ő szerezte, ebben pedig maximálisan kivette a részét a franchise további felvonásaiban. A 2018-as változat zenéjét szintén ő jegyzi, ám most nem egyedül dolgozott rajta. Fiával, (Cody Carpenter) és keresztfiával (Daniel Davies) együtt komponálta az aláfestőket, melyekbe mind belevitték sajátos zenei elképzeléseiket. Így jött létre talán a legikonikusabb soundtrack a filmben, a ‘The Shape Hunts Allyson’.

Miért tűnhetett ideális választásnak? A Halloween filmek sajátossága, hogy a jól ismert Carpenter soundtracket minden egyes filmben újraértelmezik legalább három, négy féle verzióban. Ez most is így történt, azonban rengeteg új elemet csempésztek a számba, amely rettenetesen vészjóslóvá és fenyegetővé tette a számot. Emlékszem, amikor a moziban ülve felcsendült az aláfestő, a hideg futkosott a hátamon, annyira jól illett az adott jelenthez.

Milyen szerepet tölt be a filmben? A filmben mindössze egy jelenet erejéig élvezhetjük a számot, nagyjából egy percig, de számomra ez lett a film legemlékezetesebb jelenete. A dal egyzerre adja át a jelenet középpontjában álló szereplő félelmét, riadtságát és egyfajta ráeszmélését egy nagyon súlyos dologra. Ezekre a jelenet taglalásában kitérek.

Az a bizonyos jelenet… Halloween (2018) The Shape Hunts Allyson

A jelenetről röviden

Az első rész megpróbáltatásai után, Laurie Strode egész életében Michael vissztérésére készült. Csapdákkal szerelte fel a házát, lőfegyvereket tart magánál, a környéken sokan flúgosnak könyvelték el. Emellett a családjával sem felhőtlen a viszonya, mivel a lányának sosem lehetett normális gyerekkora, folyamatosan korlátozva volt, önvédelmi sportokra és lőtérre kellett járnia, folyamatos rettegés volt az ő élete is. Ezért Lauriet sosem vették komolyan, ő a kattant nagyi, akit lehetőleg nem hívnak sehova, mert tönkreteszi a hangulatot a rémmeséivel. Laurie unokája Allyson, igyekszik jó kapcsolatot ápolni nagymamájával, de ő sem igazán hisz neki. Halloween éjszakáján elszakad az egyik barátjától és amikor megtalálja, akkor annak csak a karóra (pontosabban kerítésre) húzott tetemével találkozik. Ekkor pedig ott terem a szökött Michael Myers teljes életnagyságban, üldözőbe véve Allysont. Allyson sikít majd futásnak ered és a környékbeli házak ajtaján dörömböl segítségért. Remekül adja át a soundtrack mindazt, ami a lány fejében kavarog. Egy vészjósló szintetizátoros alapot kapunk, mely már önmagába elég kísérteties, ezzel párosul a háttérben egyenletesen, de egyre fenyegetőbben döngő dob, és végül egy vonós gitár teszi fel az i-re a pontot, mely csontig hatol és olyan akár egy vészjelző sziréna, ami jelzi hogy nagyon nagy a baj. Allyson fejében nem csak az játszódik le, hogy meghalt egy barátja, egyedül van és valaki a sötét utcán üldözi, hanem a felismerés is gyötri, hogy annyi éven át a nagyinak mégis igaza volt, a mumus tényleg létezik és eljött érte!

Hogyan értékelhető a Halloween aláfestő zenéinek viszonylatában?

A Halloween franchise rengeteg ikonikus és zseniális aláfestőzenével rendelkezik, melyek nagyszerűen ötvözik a terrort, a baljós atmoszférát, de mégis fülbemászóak és emlékezetesek. A ‘The Shape Hunts Allyson’ esetében ki merem jelenteni, hogy az eredeti 1978-as film ikonikus aláfestője mellett talán ez a legjobb, amit valaha a franchise-hoz készítettek!

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

Film(ek)

Halloween (1978)

Halloween Kills (2021)

Zenék:

John Carpenter Halloween 1978 (main theme)

Halloween (2018) The Shape Hunts Allyson

by: Traidusk

Atmoszféra – John Carpenter: The Shape Hunts Allyson (11.07)#2” bejegyzéshez egy hozzászólás

Új írása

Leave a Reply

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d bloggers like this: