Reboot – College & Electric Youth // Smallpools: A Real Hero (11.15.)

Ugyanúgy, ahogy a divat világában, a zenei életben is megfigyelhetők vissza-visszatérő elemek a stílusok alakulásában. A 2010-es években például reneszánszát kezdte élni a ’70-es, ’80-as években népszerű szintipop zenei műfaj. A 21. század lencséjén átszűrődve csendül fel ennek a korszaknak a hangzása számos remek modern alkotásban. Ilyen például ‘A Real Hero’ is.

Miért különleges az eredeti dal:

Az Electric Youth egy kanadai formáció, Bronwyn Griffin (dalszöveg, vokál) és Austin Garrick (dalszöveg, szinti, dob) közreműködésével. A két fiatal középiskolás koruk óta egy párt alkot, együtt kezdték felfedezni a zene világát. Zenéjükben lüktet a fiatalság, a szabadságvágy, a kamaszos útkeresés varázsa. Emellett azonban a ’80-as évekre való folyamatos visszatekintés miatt zenéjük nosztalgikus, hangulata kissé melankolikus lesz.
A széleskörű elismertséget David Grellier, azaz művésznevén College közreműködésével megalkotott ‘A Real Hero’ című daluk hozta meg számukra 2011-ben, mely az ebben az évben bemutatott Drive című, nagysikerű film főcímdala lett. Bár a dal zenei világa önmagában is elég erőteljes, a Ryan Gosling főszereplésével készült filmmel karöltve azonban újabb magasságokba jutott. A film képi világa és története a dal melankolikus jellegét erősíti, a ‘nincsen holnap’ drámaisága nyomot hagy a nézőben, hallgatóban.

A dalszöveg története:

A dal létrehozásához Austin Garrick és David Grellier más-más forrásból merített ihletet.
2009-ben a US Airways Flight 1549 elnevezésű repülőgép pilótája, Chesley Sullenberger kényszerleszállást hajtott végre a Hudson folyón, miután madarakkal ütközve működésképtelenné vált a gép. Az ő lelki jelenlétének és profizmusának köszönhetően a repülőgép épségben landolt a vízen, az összes utasa, 155 ember túlélte a leszállást. A repülőzés történetének legsikeresebb vízen landolásaként tartják számon azóta is Sullenberger mentőakcióját, melyért a pilótát és a teljes legénységet kitüntetéssel díjazták. Austin Garrick nagypapája az eset után Sullenbergert így méltatta: “a real human being and a real hero”, mely olyan erős hatást gyakorolt Garrickre, hogy ez végül a dal refrénje lett.
Grellier elmondása alapján őt a dal megalkotásában legfőképp a Mad Max film főszereplője, Max Rockatansky karaktere inspirálta. Szeretett volna emléket állítani azoknak a magányos hősöknek, akik önszántukból mások életének megmentésére törekednek.
Így a szöveget megvizsgálva a dal első felében erőteljesen érződik a Mad Max hatás, a második rész viszont egyértelműen a repülőgép-katasztrófát megakadályozó Sullenbergernek állít emléket.

College & Electric Youth:

Műfaj: Szintipop
Együttes: College & Electric Youth
Dal: A Real Hero
Album: Innerworld (2014)

Smallpools: A Real Hero

A Smallpools egy amerikai indie pop banda Los Angelesből. 2013-ban a Dreaming című debütáló számukkal felkerültek a The Hype Machine zenei blog sikerlistájának első helyére. Ez meg is hozta számukra az ismertséget, hatására bekerültek az alternatív rádiók lejátszási listájára, illetve számos nagyobb együttes előzenekaraként léptek fel, mint például a Twenty One Pilots, a Walk the Moon vagy éppen a Two Door Cinema Club. 2015-ben készítették el ‘A Real Hero’ átdolgozásukat, mely kislemezként jelent meg.

Közös pontok és különbözőségek – Az átdolgozás

Az eredeti alkotás szövege és dallama nem változott, azonban lényegesen újszerű lett azáltal, hogy teljesen más zenei stílusban csendül fel, mint az Electric Youth verziója. A hangszerek megjelenése, a gitár és a dobok újfajta lelkülettel töltik meg az elektronikus hangzásra született dalt. A feldolgozás csúcspontja egy maradandó élményt nyújtó gitárszóló, melyet csak tovább emel az ének katartikus fokozása is.

Pro és Kontra

Vajon mit tud adni egy új stílusban átírt dal, és mi az, ami elveszik ez által?
A College & Electric Youth verziója az éjszaka gyermekeinek himnusza, a városi éjszaka neonfényeinek lüktetésében szabadon száguldó fiatalságé, akik keresik hőseiket, hogy legyen kiből meríteni az életnek nevezett nagy játékban.

Ezzel szemben a Smallpools átdolgozása maga az élet. Az éjszaka bizonytalanjából kikerült a dal az életigenlő Los Angeles-i naplementék világába. A gépzenét leváltotta a hangszeres zene, ettől jóval személyközelibb lett. Itt a fiatalság megtalálta hőseit, akiket ünnepel zenéjével. Örömzene, melyet átitat a csókok, a szerelem, az ölelések, a napsütés világa.

Úgy gondolom, igazán jól sikerült a Smallpools feldolgozása, de azért vitathatatlan, hogy az emblematikus eredeti verziót felülmúlni nem biztos, hogy lehetséges. Bár talán nem is kell.

Műfaj: Indie Pop
Együttes: Smallpools
Dal: A Real Hero
Album: A Real Hero (2015)

By: Rega

Reboot – College & Electric Youth // Smallpools: A Real Hero (11.15.)” bejegyzéshez egy hozzászólás

Új írása

Leave a Reply

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d bloggers like this: