Discovery: Liberated Force #5 (12.18.)

A Discovery ötödik részében a Nógrád megyei Liberated Force zenekarral készítettünk interjút. Ne hagyjátok ki a cikkünket, ha szívesen megismernétek a saját dalokra építő rock együttes tagjait és az eddigi munkásságukat!

Együttes: Liberated Force (HUN)

Stílus: Rock

Jelenlegi felállás:

  • Mészáros Zoltán – ritmusgitár, vokál
  • Mészáros Adorján Péter  – szólógitár, vokál
  • Sulyok Dávid – ének
  • Malik Zoltán– basszusgitár
  • Gyimesi Bence- dobok
DISZKOGRÁFIA
Vagyok, aki vagyok (Album) - 2021

Az interjúban kitérünk a Liberated Force néveredete és debütáló albuma mellett a legfőbb inspirálókra, a tehetségkutató versenyekre, illetve a “Vagyok, aki vagyok” nagylemez különleges albumborítójára is. Tartsatok velünk!

Miként jellemeznétek magatokat néhány szóban?

Szevasztok! Mi vagyunk a Liberated Force zenekar. Egy rock & roll csapat vagyunk! Dalainkkal igyekszünk visszahozni a 90-es évek hangulatát. 

Honnan jött a Liberated Force név?

Mészi: A fiam már 13 éves korától ír önállóan rock zenéket, jelenleg 18 éves. Kizárólag saját dalokat játszunk. Zenészként tehetségesnek tartom. Saját korosztályában nem talált maga köré zenésztársakat, ezért gitárosként és apaként teljes mellszélességgel mellé álltam, és 2019 tavaszán összehoztam egy zenekart, amiben az általa írt és teljességgel kidolgozott, dallamos rock zenét gyúrtuk eggyé szövegeimmel, zenésztársainkkal.  Nem akartam magyar nevet. A Liberated Force jelentése felszabadított erő. Azért választottam ezt a nevet, mert már régen nem vagyok (vagyunk) aktív, zenészek, de a fiam mellet úgy érezzük, újra felszabadított a rock zene, és a zenélés öröme. A saját számokat, magyar szöveggel, húzós riffekkel alátámasztva tesszük emlékezetessé a közönség számára. 

Milyen együttesek, illetve zenészek inspiráltak Titeket?

Ado: Legfőbb motivációt a Skid Row, az Extreme, a Mötley Crüe, és Van Halen adta. Mondhatom, hogy személyes kedvenceim, példaképeim Nuno Bettencourt, és Eddie Van Halen. 

Zotya: A magam részéről basszusnál  a grunge-os hangzásra törekszem, mert annak idején a Nirvana ösztönzött a zenélésre. Nagy kedvenceim Tool, Alice in Chains, Soundgarden.

Dave: Korábbi bandánkban többnyire magyar zenekaroktól játszottunk feldolgozásokat. Ossian, Pokolgép, Bikini és sok más magyar zenekartól.  

Gyümi: Nálam a Leander Kills mindent visz. Az AWS is nagy kedvencem.  

Mészi: Mindenevő vagyok, de ahogy korosodom, egyre jobban szeretem az igényes zenéket. Úgy gondolom, hogy Nuno Bettencourt a gitárosok Bruce Lee-ja. Mintha csak összegyúrta volna gitárjátékában az általam kedvelt sémákat. Örülök, hogy Adorján is efelé hajlik. Úgy tűnik, hogy zenei ízlésben nem esett messze a fájától. 

Mit szerettek a legjobban a zenélésben és mi az, amit a legnagyobb kihívásnak éreztek?

Dave: A zenélés és az alkotás öröme. Jó látni, ahogy a dalok összeállnak, a próbák során, de igazából a koncertek hangulata, amiért igazán érdemes zenélni. Ilyenkor kiengedjük a gőzt, amit a hétköznapi életben összeszedünk. Jó látni, hogy a közönség is jól érzi magát koncertjeink során.  

Gyümi: A legnagyobb kihívás talán egy próba, vagy egy koncert leegyeztetése. Több zenekarban is játszom, és hát a meló miatt sem egyszerű az egyeztetés. Mindenkinek van keresztje. Ráadásul a pandémia miatt az emberek elszoktak a koncertre járástól. Sokan félnek a vírustól, a többség pedig a megszorítások miatt nem mehet el a bulikra. Úgy gondolom, ez minden zenészt érint. A kezdő zenekarokat főként.  Nagyon nehéz így érvényesülni.

Mészi: Azért a vírus időszak alatt sem tétlenkedtünk, mert házi stúdiózásba kezdtünk.  Szappan István barátunk közreműködésével elkészítettük 10+1 bónusz dalból álló promóciós lemezünket, melynek címe, Vagyok, aki Vagyok. Így koncertjeinken már szinte éneklik a dalainkat, és jókat pogóznak. Szóval, el vannak, mint a vodkás befőtt,  de ami az igazi kihívás az más megyékbe eljutni, és nagyobb közönség előtt játszani, hiszen az emberek ott nem ismernek. 

Van-e személyes kedvencetek az eddig megjelent dalaitok közül? Hogyha igen, akkor miért pont azt választanátok?

Dave: Egyszer hirtelen kellett döntenünk egy bemutatkozásnál és az Érintés című dalra esett a választásunk, de alapvetően mindenkinek más a kedvence. Talán a dallam világa miatt szeretjük mindannyian.  

Mészi: Az érintés valóban mindannyiunk kedvence, de az album egyik kimagasló dala számomra a Győztes csata, amiben vendégénekesként közreműködött a Kottán Kívüliek zenekar frontembere Romhányi Levente. Ez a dal metálosabb, mint a többi dalunk. Sokan mondták, hogy segít a talpra állásban ezekben a nehéz időkben.

Több tehetségkutatót is megjártatok. Mi volt a legemlékezetesebb pillanat, ami megragadt bennetek? 

Mészi: Igen jártunk több tehetségkutatón, ahol jó kritikákat kaptunk. Felejthetetlen volt számomra, amikor Balassagyarmaton játszottunk. Az Érintés című nóta közben, egy zsűritag végig csápolta és légdobolta a dalt. Aztán a zsűri szünetben tanácsokat adott a zenekaroknak, és az elnök tárt karokkal indult el Ado felé és azt mondta neki “Gyere ide te kis Nuno Bettencourt!  Te vagy a kedvencem ezen az egész kibaszott rendezvényen. Benne van a szíved, a lelked. Te színpadra születtél. Imádlak!” Nálam ez minden helyezést überelt.  

Idén jelent meg a debütáló albumotok, a “Vagyok, aki vagyok”! Milyen témákkal találkozhatunk a nagylemezen és mi az, amiről még mindenképpen szeretnétek írni?  

Mészi: Alapvetően a rock & roll életvitelről, bulikról, csajozásról, csalódásról, újrakezdésről szólnak a dalok. Szóval, amit az élet dob. Igyekszem távol tartani magam a politikától, mert akadt olyan ember, aki a Liberated szót liberálisként értelmezi, és nem szeretném, ha ilyen irányba skatulyáznának be. Ez elég nehéz szövegíróként, hiszen mindenkinek határozott véleménye van a kialakult helyzetekről. Azért egy-egy dalban burkoltan megírom a véleményemet, de ez inkább társadalomjavító céllal teszem. Ilyen pl.: a Maradj ember című dalunk. 

Különleges albumborító készült a Vagyok, aki vagyok-hoz. Mit láthatunk pontosan? Honnan jött az ötlet? Volt esetleg más is, ami felmerült alternatívaként vagy egyből tudtátok, hogy ezt szeretnétek? 

Zotya: A borítót Horváth Gábor barátunk készítette el. Az volt a koncepció, hogy a zenekartagok arcrészletéből összevág egy teljesen új arcot, aminek a bal felét kitakarja egy álarccal, vagy egy kézzel. 

Mészi: Gabi persze szabad kezet kapott a projekthez. A bal felét egy koponyával takarta ki, így messze felülmúlta az eredeti elképzelésünket. A Gabi által készített borító mesterien fejezi ki az emberi kapcsolatok sebezhetőségét, a személyiségek tökéletlen egységét, és a földi létünk elmúlását. 

„Parázs vagyok a szálló füstben, 
Egy porszem a kövek között, 
Érzem szabadnak születtem, 
Nincsen lánc, ami megkötöz."

Melyik számotokhoz forgatnátok a legszívesebben videóklipet? Miként ábrázolnátok a dal történetét? 

Mészi: Természetesen több dalhoz is terveztünk klipet, de nem vagyunk eleresztve anyagilag, ezért a barátaink segítségével oldjuk meg házilag a forgatást, éppen, úgy ahogy a lemezfelvételt is csináltuk. Nagyon hálásak vagyunk Kis Krisztiánnak a videó felvételekért. 

Ado: A vágást én készítem el, de Krisztián biztosított, hogy segíti a munkámat. Amint elkészül a vágás, átbeszéljük, min kellene változtatni. Azután csak promóznunk kell. 

Zotya: Reményeink szerint, két ünnepközt elérhető lesz majd a Vesztes csata című dalunk akusztikus verziója, ami egyébként bónusz dalként szerepelt a lemezen. Igyekeztünk akusztikus hangulatot teremteni. Az eredeti dalnak is tervezünk klipet, de nem szívesen lőném le a poént.      

Van-e olyan műfaj, amiben szívesen kipróbálnátok magatokat a jövőben a rock mellett? Hogyha igen, akkor miért azt választanátok?

Ado: Kitartunk a stílus mellett. Bár, az új dalokban a funky-s elemek gyakoribbak. A torzított gitár elmaradhatatlan. 

Mik a legfőbb céljaitok az elkövetkezendő évekre? 

Mészi: Időközben az énekesünk egyéb elfoglaltságai miatt, sajnos, nem tudja teljességgel betölteni frontemberi státuszát, de kisegít minket, amíg nem találunk helyette mást. Úgyhogy várjuk a jelentkezéseket.  Tavaszig elkezdjük az új dalok betanulását.  Hét zenéből négyre már szöveg is van. Mire összejön a lemez anyag, reméljük, már lesz új énekesünk, hogy gőzerővel koncertezhessünk a nyáron. Ha nem lesz, akkor Ado énekli az új dalokat, amikor Dave nem tud jönni. Bár, ez neki úgy hiányzik, mint szar a sebben, hehe. A másik nagy tervünk, hogy egy lemezen összehozzuk a Nógrád megyei zenekarokat. A lemezen szereplő bandák két dallal mutatkoznak majd be. Így gyakorlatilag egymást promózzuk, és remélhetőleg jó zúzós bulikat csinálunk majd az elkövetkező években.  

Zárásként: Mikor és hol találkozhatnak veletek a legközelebb?

Lehetőségeinkhez mérten aktívan koncertezünk, jelenleg a hatvani 14. Treff Karácsonyra készülünk. Reméljük, hogy sokan lesznek. Igyekszünk eleget tenni a meghívásoknak.  Köszönjük a lehetőséget. Áldott Karácsonyt és boldogabb új évet mindenkinek!  

Amennyiben felkeltette az érdeklődésed a Liberated Force zenekar és nem maradnál le a közelgő megjelenéseikről sem, akkor az alábbi linkek segítségével nyomon követheted őket!

Facebook: https://www.facebook.com/liberatedforce

Instagram: https://www.instagram.com/liberatedforce/

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCOrXzSIVTTxVKSHwwRgjGRQ

by: Wolfy

Advertisements

Leave a Reply

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d bloggers like this: