Discovery – VAHÚR csodát lát #8 (02.12.)

A Discovery nyolcadik részében a különböző stílusokból bátran merítő budapesti zenekar, a VAHÚR csodát lát, illetve zenei munkásságuk legújabb gyümölcse, a Juvenil Gyümölcsöskertje került reflektorfénybe! Tartsatok velünk!

Zenekar: VAHÚR csodát lát (HUN)

Stílus: Alternatív Rock

Jelenlegi felállás:

  • Buday Bence – ének, gitár, szintetizátor
  • Lakner Lóránd László – dob, ütőhangszerek, dalszövegek
  • Paulusz Kristóf – basszusgitár, vokál
DISZKOGRÁFIA
Akksirakötveteste (Kislemez) - 2017
A Kutya a Legjobb Ember (Album) - 2018
Gallus In Suo Sterquilinio Plurimum Protest (Kislemez) - 2019
Madár (Kislemez) - 2020
FUSS UTÁNAM! (Kislemez) - 2021
Juvenil Gyümölcsöskertje (Album) - 2022

Milyen témákra épül a VAHÚR csodát lát legújabb albuma? Honnan ered a zenekarnév? Miben tér el a Juvenil Gyümölcsöskertje az első nagylemeztől? Ezeken túl más kérdéseket, témaköröket is körbejártunk a zenekar tagjaival, amelyek által még többet tudhattok meg a zenekarról, az albumborító megtervezéséről vagy éppen Szabó Magda “Madár” című versének megzenésítéséről! Jöjjön tehát az interjú!

Miként jellemeznétek magatokat néhány szóban?

A magas, a lobonc és a szerelemdoktor. Kicsit kívülálló, de közvetlen. Nem az elefántcsonttoronyból hívja híveit misére. Nem szereti a pózokat és a szórakoztatás mellett mer tartalmat vinni a zenébe és a szövegekbe. Néha sárga, de nem savanyú – a miénk.

Honnan jött a VAHÚR csodát lát név?

Mielőtt ez a zenekarnév felmerült, már több olyan dalunk volt, amikben a kutya motívumként megjelent, továbbá a Vukból ismert Vahur egy kissé szerencsétlen, de szerethető karakter, illetve egy baromi jó beszélőnév. Hogy ne legyen túl statikus a zenekar neve, a The VAHURS helyett fontunk a központi karakter köré egy kis misztikumot, így látunk csodát azóta közösen, mindannyian, zusammen.

Milyen zenekarok, illetve zenészek inspiráltak Titeket?

A KiSTeHéN, a Nine Inch Nails, a Muse, a Mutemath, a Kispál és Borz, az Mc Zsolax, stb…

Mit szerettek a legjobban a zenélésben és mi az, amit a legnagyobb kihívásnak éreztek?

A zenélés olyan flow élményt ad, amit nagyon kevés más tevékenység. Saját, egymás, koncerten a közönség energiája felfoghatatlanul nagyszerű dolgok. Ami kihívás, hogy a zenekar a főtevékenységen, a zenélésen kívül igényel egy csomó egyéb intézni valót, ezt sokszor nehéz összeegyeztetni. Na meg a demokráciát.

Van-e személyes kedvencetek az eddig megjelent dalaitok közül? Hogyha igen, akkor miért pont azt választanátok?

Bence: Mindig változik az aktuális kedvenc, de egy ideje a Kopó, ami a második az új nagylemezen. A C-rész hookja és az utána következő liftzene miatt.

Lóránd: Mostanában egyértelműen a Kedves lovam szeme viszi a prímet, mögötte lohol a Valeriana és a Vecsés Kelet.

Térjünk is rá az újonnan megjelent albumotokra, a Juvenil Gyümölcsöskertjére! Mi az, amit mindenképpen szerettetek volna megőrizni az első nagylemezetek, az “A Kutya a Legjobb Ember” sajátosságai közül és mi volt az, amiben el akartatok térni az új album megalkotásakor?

A humort sosem nélkülöző, de az összetettebb zeneírás és közlésmód felé kívántunk elindulni. Ezekkel a hosszú, komplex, egymásba ide-oda zeneileg és szövegileg utalgató dalokkal, mélyebb, sűrűbb mondanivalójukkal remélhetőleg sikerült is. A korábban ránk sütött “trash” jelzőt is igyekszünk szépen levetkőzni, ezt már 2020-ban a Madárral elkezdtük.

Minek köszönhető a “Juvenil Gyümölcsöskertje” elnevezése? Mi adta az ötletet?

A nagylemez elkészülte egy korszak kvázi összegzése, legalábbis egy erős átmenet egy korábbiból egy újba. Mostanában sok mindent újra értékelünk, akár lezárunk, elengedünk, betakarítunk és új magvakat vetünk. Juvenil ilyenformán a fiatalság szelleme, egy fantom, aki a gyümölcsöskertjét most megnyitja mindenki előtt, a dalok pedig maguk a gyümölcsök, amiket a sihederség termett. Szakajtsatok róla!

Az album egy igencsak látványos borítóképet kapott. Mit láthatunk pontosan? Volt esetleg más is, ami felmerült alternatívaként vagy egyből tudtátok, hogy ezt szeretnétek?

Az albumborítót Karancz Ákos barátunk készítette (Pilot Voyager), aki építész gyökerekkel rendelkezik, de mostanában inkább grafikával és látványtervezéssel foglalkozik. Elküldtük neki a dalokat, dalszövegeket és a keretmesét, majd odaadtunk neki egy szabad kezet. Néhány minimális módosítással, egy-két véleményezős kör alatt elkészült a lemezborító most látható verziója. A befogadóra bízzuk, hogy a fekete alakban önmagát, Juvenilt vagy kit lát. A kép egyébként szerintünk nagyon szép, sokaknak tetszik, ezért pólóra és vászontáskára is nyomtattunk belőle párat. Ha kértek, kedves olvasók, bátran írjatok ránk, valahogy ledealeljük 🙂 

Egy kicsit mélyebbre ásva: Milyen témák kerülnek felszínre a Juvenil Gyümölcsöskertjének dalainál?

Ahogy említettük, ez egy összegző lemez. Főként a 20-as éveink élményeit, csalódásait, dilemmáit, örömeit, illetve az elképzelt és a megélt környezetünket, a magyar létezést dolgozza fel.

A nagylemezen Szabó Magda “Madár” című versének feldolgozása is megtalálható! Kitől és melyik verset zenésítenétek meg a legszívesebben egy későbbi alkalommal?

Van sok-sok vers a talonban, régóta dédelgetett terv, hogy csinálunk egy vahúrosra vett, versmegzenésítés körül forgó lemezt. PLÖ: Ady: Harc a Nagyúrral; Kosztolányi Dezső: A rút varangyot véresen megöltük…; Petőfi Sándor: Csokonai; de persze kortársak is tervben vannak, de egyelőre erről legyen elég ennyi.

Már több dalotokhoz is készült videóklip (pl.: Jenő, Madár). Az új albumotokról melyik dalhoz forgatnátok klipet? Milyen történetet tudnátok elképzelni az adott számhoz?

Igazából majdnem mindegyikhez tudnánk forgatni valamit. A kihívás a dalok hossza, mivel nehéz  5-7 percet megtölteni tartalommal egy videoklip esetében, de dolgozunk az ügyön. A legkézenfekőbb választás az Éjjeli repülő, a Kopó vagy a Sűrű, setét lenne…

Mik a legfőbb céljaitok az elkövetkezendő évekre?

Most még a Juvenil Gyümölcsöskertje utókampánya, utógondozása zajlik. Hajtós volt a lemezmunkálatok vége, ezért a következő hónapokat pihenésre, örömzenélésre, örömkoncertezésre fordítjuk. Igyekszünk minél többeknek megmutatni, eljátszani és minél többekkel megkedveltetni a dalokat.

Végezetül: Mikor és hol találkozhatnak veletek a legközelebb?

Február 19, Szeged, Grand Café és március 4, Budapest, Turbina.

Amennyiben felkeltette az érdeklődésed a Juvenil Gyümölcsöskertje és szívesen megismernéd a VAHÚR csodát lát korábbi dalait, illetve a jövőben érkező tartalmaikról sem maradnál le, akkor az alábbi linkek segítségével nyomon követheted a legfontosabb eseményeiket és bejelentéseiket!

Facebook: https://www.facebook.com/vahurcsodatlat/

Instagram: https://www.instagram.com/vahurcsodatlat/

YouTube: https://www.youtube.com/c/VAH%C3%9ARcsod%C3%A1tl%C3%A1t

Spotify: https://open.spotify.com/artist/5VnrWDFyWR1x9jJA57eCjz

by: Wolfy

Leave a Reply

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d bloggers like this: