Cold Night For Alligators interjú (02.17.)

Legújabb interjúnkban az Arising Empire kötelékébe tartozó, feltörekvő dán alternatív metál zenekar, a Cold Night For Alligators dobosát kérdeztük új dalaikról, márciusban megjelenő albumukról és még sok minden másról! Hogyha szívesen megismernéd a Cold Night For Alligators történetét és Nikolaj Lauszus-t, akkor feltétlenül tarts velünk!

Interjúalany:

COLD NIGHT FOR ALLIGATORS 
Nikolaj Lauszus (dobok) 

A Cold Night For Alligators jelenlegi felállása:
Kristoffer Jessen (gitár)
Roar Jakobsen (gitár)
Nikolaj Lauszus (dobok)
Johan Pedersen (vokál)

Hogyan jellemeznétek magatokat néhány szóban?

Nikolaj: Egy alternatív metal banda vagyunk Dániából – próbálunk fülbemászó, groove-os és felfedező heavy zenét írni, túl sok megkötés és korlát nélkül. Nikolaj vagyok és én vagyok zenekar dobosa.

Honnan származik a zenekar neve? Mi a történet mögötte? Ki volt az ötlet ötletgazda?

Nikolaj: Ez többnyire elveszett a zenekar kezdeti időszakának ködében. A zenekar első basszusgitárosa találta ki a nevet, és nem sokkal később kilépett a bandából – így igazából mi magunk sem tudjuk, ami szerintem kicsit kínos, de elég vicces. Még mindig szeretjük, mert nem igazán tudod, hogy mit várhatsz egy ilyen nevű bandától.

Mit szeretsz a legjobban a zenélésben? Mi motivál nap, mint nap zenészként?

Nikolaj: Számomra egyértelműen az, hogy anyagokat készítek és élőben játszom az embereknek. Az élő koncertek jelentik a végső jutalmat a kemény munkáért, de nem igazán kifizetődő, ha nem vagy elégedett a kreatív produktummal. Rengeteg nem túl érdekes erőfeszítéssel jár egy zenekar működtetése, még a mi méretünkben is, ezért jó, hogy megvan az a közös katarzis, hogy 2 év majdnem teljes koncertszünet után végre élőben is játszhatjuk az új anyagainkat.

Mely zenekarok inspirálnak Titeket?

Nikolaj: Nehéz kérdés – nagyon sokféle hatásunk van, és nem sok zenében értünk egyet, de szerintem ez is sokat hozzájárul egy érdekes együttműködéshez. Néhány zenekar, amit szerintem mindannyian szeretünk, a Tesseract, a Sleep Token és a Vola.

Melyik műfaj áll a legközelebb a szívedhez a progresszív metál mellett?

Nikolaj: Nagyon nehéz megmondani – nem igazán érdekelnek a műfajok. Leginkább metalhead vagyok, de elég sokféle zenét élvezek. Úgy nőttem fel, hogy rengeteg thrash metalt hallgattam, és a The Haunted valószínűleg minden idők kedvenc bandája. Értékelem a jó popzenét és az ambientet is – az egyes előadókkal kapcsolatban nagyon válogatós vagyok, de a műfajokkal egyáltalán nem.

Melyek a kedvenc zenekaraid?

Nikolaj: Mostanában a Halsey-t, a Zeal and Ardor-t és a Dark Funeral-t szeretem, szóval ez egy eklektikus keverék. Valószínűleg a Meshuggah-t is felteszem hetente legalább háromszor már évek óta, és még mindig nem untam meg őket.

Mi az első dolog, ami eszedbe jut a márciusban megjelenő albumotokról, a The Hindsight Notes-ról? Miben látod a különlegességét?

Nikolaj: Hatalmas mennyiségű munka eredménye, és nehéz objektívnek lenni. Összetartóbb, jobban megírt és személyesebb, mint amit eddig kiadtunk. Lágyabb is, és kevesebb “metálos” rész van benne, de szerintem a dinamika miatt a nehezebb részek még jobban ütnek.

Melyik a legszemélyesebb dal számodra, amit valaha is kiadtatok és miért?

Nikolaj: A “Behind Curtains” a kedvenc dalom, amit valaha is készítettünk. Már korán beleszerettem a szintetizátorokba és a hangszerelés finom összetettségébe. A dalszöveg is nagyon jól rezonált rám – arról szól, hogy úgy érzed, hogy elvesztetted a horgonyodat, és nem vagy biztos a helyedben a világban. A magánéletemben viharos időszakon mentem keresztül, amikor ezt az albumot írtuk, és ez a dal nagyon erősen érintett, még akkor is, ha nem én írtam a szöveget.

A Behind Curtains című dalotokhoz nagyon különleges klip készült. Tudnál egy kicsit mesélni erről? Honnan jött a klip ötlete? Pontosan minek lehetünk a szemtanúi?

Nikolaj: Azt hiszem, Costin Chioreanu-t kellene megkérdezned, aki a videót készítette, haha. Alapvetően az énekesünktől kapta a szöveget és néhány dalszöveget – azt hiszem, nagyon rezonáltak rá, és abszolút eltalálta. Ő egy fantasztikus művész, és szívesen dolgoznék vele. A dal általános témája, ahogy már mondtam, arról szól, hogy elveszettnek és bizonytalannak érzed magad, hogy merre tartasz. Ez tükröz néhány nagyon valós dolgot, ami énekesünk életében akkoriban történt, de szerintem ez olyasmi, amivel a legtöbb ember azonosulni tud valamilyen formában. Szóval ez tükrözi azt, amin a klipben szereplő karakterek keresztülmennek.

Mi volt az első esemény, ami miatt hangszert vettél a kezedbe?

Nikolaj: Elég korán zongoráztam, de 9 éves koromban csatlakoztam egy iskola utáni ifjúsági klubhoz, ahol volt egy zeneszoba egy dobfelszereléssel – ezután a dobok nagyjából mindent uraltak, mivel rájöttem, hogy hangosak és szórakoztatóak, ami a mai napig így van!

Milyen témákat élhetünk át, amikor majd a The Hindsight Notes dalait hallgatjuk?

Nikolaj: Ez egy album arról, hogy felnövünk, felnőtté válunk, és felelősséget vállalunk azért, ahogyan a kihívásokkal és a saját hibáinkkal szembenézünk, mint emberek. Nagyon metálos, tudom!

A zenekarban betöltött jelenlegi szereped mellett milyen pozícióban próbálnád ki magad szívesen?

Nikolaj: Egy kicsit basszusgitározom, és szeretném, ha egyszer lehetőségem lenne zenekari keretek között is játszani. Ezen kívül klassz lenne énekesnek lenni – minden figyelem és semmi felszerelés.

Vannak olyan országok vagy konkrét helyszínek, amelyek szerepelnek a bakancslistádon a fellépések tekintetében?

Nikolaj: Játszottunk már egy csomószor, de az Egyesült Királyság különleges helyet foglal el a szívünkben, és alig várjuk, hogy visszatérhessünk. Hatalmas történelemőrült vagyok, és jelenleg nagyon lenyűgöz az orosz történelem, szóval ott játszani király lenne!

Mit tartasz a legnagyobb kihívásnak abban, amit csinálsz?

Nikolaj: Jó zenét alkotni, miközben tiszteletben tartjuk az egyéb kötelezettségeinket, amik a zenekar vezetésével és azzal kapcsolatosak, hogy felnőtt emberek vagyunk, munkával és felelősséggel.

Mit üzennél a 10 évvel ezelőtti énednek?

Nikolaj: Nem baj, ha béna vagy, de próbálj meg nem béna lenni, és légy őszinte magadhoz, ha mégis.

Végezetül: Melyik zenekarral turnéznátok a legszívesebben?

Nikolaj: A Tool irreális lenne. Szerintem a Tesseract is remekül passzolna, játszottunk már velük korábban, és mindannyian élvezzük a zenéjüket.

Köszönjük szépen az interjút!

Amennyiben felkeltette az érdeklődésed a Cold Night For Alligators és nem szeretnél lemaradni a közeljövőben érkező nagylemezükről, a The Hindsight Notes-ról, akkor az alábbi linkek segítségével nyomon követheted a munkásságukat.

COLD NIGHT FOR ALLIGATORS

Facebook: https://www.facebook.com/cnfaband
Instagram: https://www.instagram.com/cnfaband/
Spotify: https://open.spotify.com/artist/2iFIkdC4XNYlTdFSnaYPo4

by: Wolfy & Traidusk

Leave a Reply

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d bloggers like this: