Wayo Special: Beneath the Void interjú (03.11.)

Aktuális interjúnkban Olt Ákossal, a magyar death metal közegből ismert Beneath the Void gitárosával beszélgettünk a zenekar történetéről, dalaikról és a tavaly megjelent …Into Oblivion lemez sem maradt érintetlenül témaként! Tartsatok velünk!

Interjúalany:

BENEATH THE VOID 
Olt Ákos (gitár) 

A Beneath the Void jelenlegi felállása:
Gyémánt Krisztián (vokál)
Pornói Patrik (basszusgitár, vokál)
Olt Ákos (gitár)
Szokán Tibor (gitár)
Turcsák Bence (dobok)

Miként jellemeznétek magatokat néhány szóban? (W.)

Ákos: Üdvözlöm az olvasókat! A Beneath The Void zenekart elsősorban szélvészgyors Death Metal-ként jellemezném. Azoknak ajánlom főleg, akiknek az élvezet 250bpm felett kezdődik. Főként technikás és Brutal Death elemekkel operálunk, de csempésztünk az új lemezre egy kis GrindCoret és Oldschoolt is. 

Mi a zenekar nevének eredete? Kinek a fejéből pattant ki? (T.)

Ákos: Ezt ott kezdeném, hogy a zenekar egészen 2021 elejéig Kill With Hate néven működött. Elképesztő belegondolni, de az egész történet 2003-ig vezethető vissza, korábbi dobosunk Khrul (Funebre, Nocrul, Black Altar) találta ki anno. Aztán 2008-ban kezdett komolyabbra fordulni a zenekar, és már ekkor gondolkodtunk valami komolyabban vehető néven, amivel akár külföldön is lehet próbálkozni, de maradtunk Kill With Hate és kihoztunk 2 EP-t és egy lemezt. 2021-ben azonban, mikor véglegesítettük az albumot, elhatároztuk, hogy az előző anyaghoz képest történt annyi változás, hogy ez a lemez új arculatot érdemel. Ekkor jött az ötlet is Patrik részéről (aki a szövegekért is felelős), hogy az új szövegvilághoz valami olyasmi illene, ami jellemzi az emberi lét lényegtelenségét az univerzum végtelenségének tükrében. Így lettünk Beneath The Void, szerencsére a név is szabad volt, csupán egy több éve inaktív zenekar viselte eddig. 

Hogyan került előtérbe az életetekben a zene és egészen konkrétan a death metal?

Ákos: Én amióta az eszemet tudom érdeklődtem a zene és a zenélés iránt. Eleinte Beatles, Deep Purple és kortársaik voltak a kedvencek, később lázadó kamaszként a kötelező Tankcsapda, Nirvana korszak után, egy jó másolt válogatás kazetta belevitt a klasszikus metálba. Ekkor vált egyértelművé, hogy gitározni akarok. A Death Metalt pedig a régi Z+ csatornás Zúzda műsornak köszönhetem, ahol a Cannibal Corpse Devoured by Vermin klipje sokkolt. Onnantól nem volt megállás.

Mely zenekarok szolgáltatják számotokra a legnagyobb ihletforrást?

Ákos: Legnagyobb hatások a kezdetektől a Cryptopsy, Origin, Necrophagist. A sebesség az ambiciózus szólók, amik egy közös jellemzői az összes eddigi anyagnak, az tőlük eredeztethető. Nyilván azóta bővült a látókörünk, az új anyagra pl. hatással volt a Synthwave hullám, vagy akár a teljesen elmebeteg Igorrr zenekar is kisebb mértékben.

Nem rég volt az első saját szervezésű fellépésetek! Miként éltétek meg? Mennyivel volt másabb, mint amilyennek korábban elképzeltétek?

Ákos: Óriási élmény volt, sejtettük, hogy sokan lesznek, elvégre olyan zenekarokkal, mint az Agregátor és a Reason ez borítékolható is, de végül teltházat csináltunk, ami nagyon jól eső érzés. Rengeteg szervezés és munka ment bele a dologba, az utolsó 2 hónapban szerintem mindenki növesztett pár ősz hajszálat, de végül minden a tervek szerint alakult. A háttérmunkák mellett béreltünk egy forgatócsoportot is, amivel megörökítettük az estét, nehogy az alkohol homályába vesszenek az élmények. Ennek fényében rengeteget is próbáltunk a koncertre, és a végeredménnyel úgy érzem, hogy a közönséggel együtt meg voltunk elégedve. 

Melyik a kedvenc számotok a diszkográfiátokból és miért?

Ákos: Nehéz erre válaszolni, hisz mindegyik szám különleges a maga nemében. Amire, mint szerző leginkább büszke vagyok jelenleg az az albumnyitó Elegy. Koncerten egyik legélvezetesebb a Refugee, illetve a Terraform volt számomra, úgy gondolom ezek sokáig helyet fognak kapni a repertoárban. A régiek közül pedig azt hiszem a Fuck Humans az egyik leghálásabb dal.

A már említett lemezbemutatón megtapasztalhatta a közönség az …Into Oblivion világát! Milyen témákat foglal magába a lemez? Mi az első dolog, ami eszetekbe jut az „…Into Oblivion” hallatán?

Ákos: A lemez szövegileg alapvetően egy futurisztikus világvége sztori, egy testrablás keretében. Ez viszont csupán egy allegória, A lemez szövegének másik értelmezési síkja olyan témákat feszeget, mint többek között depresszió, szorongás, önbecsülési problémák és az öngyilkosság gondolata. A szövegeket Patrik írta egy gyermekkori barátjával, Blazsovics Mátéval (akinek mind a két klipünket is köszönhetjük). Én nem igazán foglalkoztam a szövegi világgal, csak akkor olvastam el azokat, amikor kézhez kaptam. Mégis így utólag azt veszem észre, hogy közös érzések ihlették mind a szöveget, mind a zenét (legalábbis részemről). 

Mi jelenti a legnagyobb kihívást számotokra abban, amit csináltok?

Ákos: Részemről az, hogy újat mutassunk, valami módon különlegesek legyünk, meglegyen a saját stílusunk, amivel külön lehet választani minket a többi zenekartól. 

Az …Into Oblivion egy elég látványos albumborítót kapott. Honnan jött az ötlet? Egyből tudtátok, hogy egy ilyen artwork-öt szeretnétek vagy voltak más alternatívák is?

Ákos: Artwork alapötlete Patriktól származik, amihez Krisztián is hozzá tett egy keveset, a többi teljesen Gyulára lett bízva, és mondhatom ismét nagyszerű munkát végzett. Ez előtt a még Kill With Hate néven kiadott Voices of Obliteration lemez borítóját is ő alkotta. Amíg lehetőségünk van rá, szerintem vele fogunk dolgozni.

Mi a kedvenc szabadidős tevékenységetek?

Ákos: Zenélés, bulizás ami főleg összeköt minket, ezen kívül nyilván mindenkinek megvan a saját módja a kikapcsolódásra. 

Van-e olyan helyszín, ami abszolút bakancslistás nálatok fellépés tekintetében? Hogyha igen, akkor kiknek a társaságában zúznátok?

Ákos: Ami talán még reális is, az a cseh Brutal Assault fesztivál. Krisztiánék már több mint 10 éve járnak és szervezik a magyar kijutást. Ami valószínűleg csak álom marad az egy Maryland Death Fest. Végül is a Guttednek sikerült, talán még nekünk is összejöhet:D

Mik a jövőbeli terveitek?

Ákos: Sok koncert, nyári fesztiválok, így hogy a vírushelyzet lecsengőben van, jövőre talán külföldi turné is. Közben pedig nekilátunk az új ötleteknek, a következő lemezzel nem akarunk túl sok évet várni, öregszünk már, nem sok van hátra:D

Zárásként: Mikor és hol találkozhatnak Veletek legközelebb a rajongóitok, illetve a Death Metal megszállottjai?

Ákos: Legközelebb április 25-én a Robot-ban játszunk a dán Baest zenekar előtt, különleges csemege lesz a Death Metal kedvelőinek. Utána május 7-én Undead Fesztivál, csupa nagyszerű zenekarral. Köszi az interjút!

Köszönjük szépen az interjút!

Fotók: https://www.instagram.com/vidaniphoto/

Ha nem szeretnél lemaradni a Beneath the Void közelgő eseményeiről és jobban elmélyednél az …Into Oblivion világában, akkor az alábbi linkek segítségével mindent megtalálhatsz!

BENEATH THE VOID

by: Wolfy & Traidusk

Leave a Reply

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

Discover more from W a y o

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading