On The Horizon: SNUMEN (03.17.) #18

Az On The Horizon tizennyolcadik epizódja Németországba kalauzol minket, egy alternatív világba. Fedezzétek fel velünk a SNUMEN legújabb EP-jét, amelyet többek között George Orwell méltán híres 1984 című könyve és az Attack on Titan ihletett! Jöjjön tehát a No Way Out!

Zenekar: SNUMEN (GER)

EP: No Way Out (2022)

Stílus: Punk Rock, Poszt-Hardcore

A SNUMEN háttértörténete: 

A SNUMEN egy német punk rock zenekar, Ingolstadt városából. Zenéjükre jellemző, hogy a punk rockos hangzás mellé dallamos gitárjáték és duofonikus kórusok társulnak, amelyeket helyenként screamek és metal riffek kísérnek. A banda életét az utóbbi években több minden is nehezítette, kezdve a pandémiától egészen az alapító tag, Rotti (basszusgitár) távozásáig. A zenekar azonban nem állt meg itt: Lorenz Hüttner, a Rafiki nevezetű ska-punk együttes basszusgitárosának csatlakozásával új lendületet nyertek a srácok és 2022-ben 2 album, illetve 1 EP után kiadták a legújabb EP-jüket, a No Way Out-ot! A négy dalt magába foglaló EP a jövőben megjelenő “The Aftermath” konceptalbum első felvonásának tekinthető.

Diszkográfia

  • This is not the end (EP) – 2012
  • No time to rest (LP) – 2014
  • SNU:MeN (LP) – 2017
  • No Way Out (EP) – 2022

Jelenlegi felállás:

David Speth - ének, gitár
Thomas Graf - gitár, vokál
Lorenz Hüttner - basszusgitár, vokál
Tom Ploner - dobok

Amit véletlenül se hagyj ki: Decisions

A Decisions az EP harmadik tétele. Legnagyobb erőssége tagadhatatlanul a fülbemászó kórusa, amelynek során a clean vokál mellé screameket is kapunk, egy kis poszt-hardcore élményként. A dalnál alapvetően a punk rock hatás érezhető, de elektronikus elemekből sincs hiány! A vokál az energikus gitárjátékkal válik teljesértékűvé. A riffek hangzatosak és megfelelő teret kapnak a kibontakozáshoz. A kellemesebb, inkább háttérszerepet betöltő dobolásról sem szabad megfeledkeznünk, mivel az atmoszféra megteremtéséhez elengedhetetlen. A Decisions végig lendületes, kisebb átvezetésekkel operálva, ahol a gitárok és az elektronikus elemek segítségével szusszanhatunk egyet, hogy aztán folytatódjon a pörgés! Az outró egy stílusos, rövid zongorázással zárja a kicsivel több, mint 3 és fél perces élményt.

SNUMEN – Decisions

Miért pont a ‘No Way Out’ lehet a Te EP-d? A No Way Out különösen csábító lehet azok számára, akik a már beharangozott 1984 és Attack on Titan, illetve a Trónok harca és a Mátrix által egyaránt meghatározott világra vágynak. Az EP-n fellelhető számok közül a 2084 utal a legegyértelműbben az ihletet megalapozó műre, de jobban elmélyedve a dalszövegekben könnyen észre vehetjük a kapcsolódási pontokat. A legfontosabb kiindulási pont a négy szám közös története. A No Way Out az egykori Németország területén játszódik, ahol már csak túlélők kisebb csoportjai élnek. Egy nem meghatározott katasztrófa megváltoztatta az emberek mindennapjait és most kénytelenek egy a “Gyűrű” névre hallgató zónában összefogni, hogy ne vesszen el az emberiség maradék reménye. Az EP-n több részlet is napvilágot lát a “Gyűrű” lakosainak főbb kihívásait illetően. Korrupt vezetők, egy ördögi vállalat és számtalan furcsa, veszélyes lény nehezíti az életben lévők küzdelmét. Na de mit is tartogat számunkra a maradék három szám, a már említett Decisions-ön túl? A Prologue (tehát a prológus) bevezet minket ebbe az alternatív univerzumba. A lassabb tempó és a melankolikus légkör nagyon jól áll ennek a dalnak, a zárórész dinamikussága pedig egy kis ízelítőt ad abból, hogy mit tartogat a 2084, Decisions, No Way Out trió! A 2084 szemben a prológussal kedélyes, gyors és érdekes módon egy melodic hardcore-ra hajazó szegmense is akad, ami nem titkoltan a személyes kedvencemmé tette ezt a néhány másodpercet az EP egészét tekintve. A dob előtérbe kerülése, a melodikus gitárjáték és a beszédszerű vokál elképesztően magával ragadó! Az EP utolsó száma a címadó No Way Out. Sokszínűségével egy az első fejezetet lezáró tűzijátékként tudnám röviden leírni. Punk rock, poszt-hardcore, melodic hardcore egy dalba csomagolva. Három az egyben!

Mire számíthatunk a jövőben megjelenő konceptalbumtól, a “The Aftermath”-től? A konceptalbum várhatóan egy még jobban kidolgozott képet fog adni nekünk erről a futurisztikus, némileg tragikusnak is nevezhető világról. Zeneileg a punk rock, a poszt-hardcore és az elektronikus komponensek váltakozásának nézünk elébe, így azoknak vitathatatlanul egy izgalmas album lehet a The Aftermath, akik a No Way Out által megvalósítottak szeretnék egy új köntösben átélni! Emellett a punk rock rajongók számára is újdonságként szolgálhat a SNUMEN diszkográfiája, így nekik is tudnám ajánlani, kiváltképpen, ha nincs ellenükre az extra fűszerezés!

Hogyha nem szeretnél lemaradni a SNUMEN konceptalbumáról, a “The Aftermath“-ről, illetve, ha a zenekar korábbi megjelenéseivel és a No Way Out dalainak történetével is szívesen megismerkednél, akkor az alábbi linkek segítségével mindent megtalálhatsz!

SNUMEN

by: Wolfy

Leave a Reply

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d bloggers like this: