Discovery – Berliose #12 (04.23.)

A Discovery tizenkettedik felvonásában a Berliose tagjait kérdeztük legújabb számukról, a Shreddie Prinze Jr.-ról és a dalhoz készült, múltidéző videóklipről. Az emo műfajából is táplálkozó alternatív rock zenekar korábbi megjelenéseiről és közelgő fellépéseik időpontjairól, helyszíneiről is szó esik a cikkben! Gyertek és lessük meg közösen a banda újdonságát!

Zenekar: Berliose (HUN)

Stílus: Alternatív Rock, Emo

Jelenlegi felállás:

  • Nagy Attila – dob
  • Bozó Ádám – gitár
  • Püsök Norbert – gitár
  • Tóth Norbert – basszusgitár
  • Sasvári Zsombor – ének
DISZKOGRÁFIA
Sleep Without You (Album) - 2018
Lungtrust (Single) - 2021
Shreddie Prinze Jr. (Single) - 2022

Honnan ered a zenekar neve, a Berliose? Milyen téma kerül feldolgozásra a Shreddie Prinze Jr.-nál? Mit élveznek a srácok a legjobban a zenélésben? Mire számíthatunk tőlük a jövőben? Ha a világ minden kérdésére nem is, de ezekre választ kaphattok! Csapassuk!

Miként jellemeznétek magatokat néhány szóban?

Szomorú dallamok, ripacskodás a színpadon.

Honnan jött a Berliose zenekarnév? Kinek az ötlete volt?

Ádám: Egy olyan nevet szerettünk volna, ami jól hangzik, de nem feltétlenül mond sokat. Megnéztem a Macskarisztokratákat, és abban volt egy aranyos kiscica, akit Berlioznak hívtak. Mivel nem komolyzenén, hanem Linkin Parkon nőttünk fel, ezért csak később értesültünk a zeneszerzőről… Tőle szerettük volna elhatárolni magunkat, és ezért írjuk egy kicsit másképpen a nevet.

Milyen zenekarok, illetve zenészek inspiráltak Titeket?

Sok közös kedvencünk van, mint például a Citizen, Brand New és a Bring Me The Horizon, akik mindannyiunkat inspiráltak. Ezen felül mindenki beleadja az egyvelegbe a saját kedvenceit. Van aki jobban szereti a post-rockot, van aki az emo-t, vagy a metalcore-t.

Van-e személyes kedvencetek az eddig megjelent dalaitok közül? Hogyha igen, akkor miért pont azt választanátok?

Ádám: Habár, nagyon büszke vagyok a Shreddie Prinze Jr.-ra, a bemutatkozó lemezünk címadó dala, a Sleep Without You örökre a kedvencem lesz. Egyrészt a szöveg miatt, másrészt a végén lévő szóló a kedvenc gitártémám amit valaha írtam.

P. Norbi: Bár később kerültem bele a zenekarba, és nem én írtam, de koncerten az Autumn-t szeretem a legjobban játszani.

T. Norbi: A Shreddie Prinze Jr. a kedvenc számom, mert ott végre van kiabálás.

Zsombi: A Summer’s Third ami a legközelebb áll a szívemhez, mivel ezt édesanyámról írtam. Élőben nagyon szeretem ezt a számot énekelni, azt hiszem sokat segített. Természetesen ezen kívül a két utóbbi számunkat érzem a legjobbnak.

Nemrég jelent meg a legújabb dalotok, a Shreddie Prinze Jr.! Minek köszönhető ez a címválasztás?

Zsombi: Ez volt a Tinder bióm.

Ádám: Vagy ez volt, vagy a G-roby Downey Jr.

Milyen téma kerül feldolgozásra a Shreddie Prinze Jr.-nál? Saját tapasztalatokra építve írtok személyesebb dalszövegeket vagy inkább az általánosabb, sokak által ismert történeteket, élethelyzeteket tartjátok ideálisnak?

Zsombi: A dalszövegeket én szoktam írni, amelyek igazából mind a személyes problémáimat ölelik fel, ezért mindig nehéz pillanat amikor megmutatom a többieknek. Viszont próbálom úgy tálalni, hogy mások is ráhúzhassák a saját tapasztalataikat, mint például a Shreddie-nél. Leginkább arról szól, amikor egy alapvetőleg jó helyen vagy, de mégsem vagy elégedett, és máshova vágysz, ami már nem is valós, viszont csak a tiéd, és egyedül éled meg. Ez lehet egy kapcsolat, egy hely, lakás vagy egy bizonyos időpont az életedben amire szívesen gondolsz vissza.

A dal videóklipje vitathatatlanul atmoszférikusra sikeredett. Miként született meg a klip koncepciója? Volt-e más elképzelésetek vagy nem volt kérdés számotokra, hogy valami ilyesmit szeretnétek?

Tobai Botondnak, akivel az előző klipen is dolgoztunk, ez az effektezett, glitches VHS látványvilág a specialitása. Amikor láttuk ezeket a munkáit, egyértelmű volt, hogy ez illeni fog a dalhoz. Ami még érdekes lehet, hogy rengeteg precíz 4K felvétel született, alaposan kigondolt öltözékkel, és volt szó egy szamurájkardról is.

Elsődlegesen az alternatív rock és az emo műfaj köthető hozzátok, de a nu-metal, illetve a metalcore is megmutatkozik helyenként. Milyen más műfajokat vennétek elő a legszívesebben, akár csak egy dal erejéig?

Szeretnénk visszahozni a korai kétezres évek hangulatát, és titkos vágyunk egy bunkó grindcore lemezt is kiadni.

Van-e olyan helyszín, ami abszolút bakancslistás nálatok fellépés tekintetében? Melyik zenekar/előzenekar társaságának örülnétek a legjobban?

Álomhelyszín nagyon nincs, csak arra vágyunk, hogy olyan közönség előtt játsszunk, akik őszintén kíváncsiak az előadásunkra. Akivel legszívesebben játszanánk együtt, az a Citizen.

T. Norbi: Nekem a Hell Vill volt az a helyszín, ami tavaly meg is valósult.

Mit élveztek a legjobban a zenélésben? Miért javasolnátok valakinek, hogy mindenképpen vágjon bele, ha zenei ambíciókat dédelget?

T. Norbi: Én azt élvezem a legjobban, amikor a próbán összeáll egy dal, és látom a többieken, hogy mennyire örömmel zenélünk együtt.

Ádám: Amikor a fejemben van egy ötlet, és azt végig kísérhetem, ahogy egy egész számmá alakul.

P. Norbi: Ha nem csak én sírok a gitártémáimon, hanem mást is megmozgat, és amikor leugorhatok a színpadról.

Zsombi: Szeretem bepötyögni Guitar Pro-ba a dalokat, majd koncerteken megőrülni rájuk.

Mik a legfőbb céljaitok az elkövetkezendő évekre?

Szeretnénk minél több olyan számot írni, amit mi is szívesen hallgatunk, és hogy húsz év múlva a fiatalok ironikusan hallgassák a slágereinket.

Befejezésül: Mikor és hol találkozhatnak veletek a legközelebb?

Április 30-án az Aurórában, május 13-án Szegeden a Grand Caféban, és május 28-án Veszprémben játszunk a Teremben.

Ha felkeltette az érdeklődésed a Shreddie Prinze Jr. és még több dalra vágynál a Berliose-tól, illetve a zenekar által megosztott fejleményekről, beharangozott fellépésekről sem maradnál le, akkor az alábbi linkek segítségével mindent nyomon követhetsz!

BERLIOSE

by: Wolfy

Leave a Reply

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d bloggers like this: