Discovery – Jigokü #15 (08.06.)

A tizenötös Discovery főszereplője a hazai Jigokü metálzenekar és legújabb kislemezük, az ADSR! Vágjunk is bele!

Zenekar: Jigokü (HUN)

Stílus: Hardcore/ kísérletezős metál

Diszkográfia:

Third Cross (2019) - Single
Molten Glass (2019) - Single
Inevitable (2020) - Single
HAT∃ : SPΞΞCH (2020) - EP
ADSR (2022) - Single

Mit takar a Jigokü név? Honnan szerzik a srácok az információt és miben másabb az ADSR a többi dalukhoz képest? Most megtudhatjátok!

Miként jellemeznétek magatokat néhány szóban?

Ösztönszerű kísérletezés ösztönszerű dühből. Egy csatorna a frusztrációink kiélésére.

Honnan jött a Jigokü név?

Igazság szerint nem kell túl sokat belelátni ebbe. A tapasztalatunk az, hogy nagyon nehéz jó nevet találni, szinte minden foglalt, ami eszébe jut az embernek. Valami egyszerű, rövid, de megjegyezhető nevet szerettünk volna. Az animék által ragad ez-az az emberre a japán nyelvből, így jött Jigokü (Pokol) név.

Milyen zenekarok, illetve zenészek inspiráltak Titeket?

Nehéz lenne olyan zenekarokat említeni, akiket ne lehetne felismerni a zenénk hallatán, így zenészek helyett talán érdemesebb lenne stílusokat megemlíteni, amik nagy befolyást gyakoroltak az egyéni és közös ízlésünk fejlődésében. Ilyen például a hardcore, a beatdown, a különböző death és slam metálok; de emellett rengeteg más műfajt is megemlítenénk. Ilyenek például a hip-hop, az ambient és atmoszférikus filmzenék, liquid és neuro funk, breakcore és itt inkább tegyünk is pontot, mert hosszú a lista. Igyekszünk a mi ízlésünket formáló műfajokat valahogy újszerűen, de nem bántóan megjeleníteni a dalainkban.

Milyen témákból merítkeztek általában a dalszövegekhez?

Nézz körül és 3 pillanaton belül találsz bármit, ami tökéletes alapanyag; politika, társadalmi problémák, az egyén hozzáállása a környezetéhez, általános felelősségvállalási deficitek, stb. De ha netán mégsem találjuk az épp jól rezonáló témákat a külvilágban – mint minden ember, így mi is – általában befelé nézünk és ott kezdünk el keresgélni: belső vívódások, eltemetett és elfojtott problémák okozta traumák, egzisztenciális szorongások csak hogy párat említsünk; effélékkel is szeretnénk foglalkozni (pontosabban már foglalkozunk).

Van-e személyes kedvencetek az eddig megjelent dalaitok közül? Hogyha igen, miért pont azt választanátok?

Általánosságban a TAG lenne erre az első helyes válasz, hiszen az volt az a dal, amely irányba helyezte, hogy milyen zenét is szeretnénk elsősorban csinálni, köszönhetően az akkori producerünknek. Viszont a most megjelent dalunk ebben a formájában eléggé a szívünkhöz nőtt, majd két évet várt hogy megjelenhessen. A covid okozta nehézségek és egyéb felvételi munkálatok körüli problémák miatt többször is rögzítettük majd átírtuk mire megjelent és ez nem csak a dalnak, hanem a zenekar egészének is jót tett csapat szinten, így inkább az ADSR-t mondanánk.

Honnan jött a banda távol-keleti arculata? Kinek az ötlete volt?

A kezdeti időkben egyfajta side-project volt a Jigokü, még nem is nagyon tudtuk merre akarunk mozdulni. A név által van alapból egy ilyen távol-keleti vibe, illetve nem titkoltan vannak nagy anime kedvelők sorainkban, de mára úgy érezzük, hogy markánsan ez nincs jelen a zenekar arculatában. Egyébként Gábortól jöttek leginkább ezek a “hatások”.

Miről szól az ADSR?

A most megjelent dalt a különféle képmutató keresztény (és egyéb vallási) egyházak és azok álszent vezetői ihlették. Beszélnek krisztusi szeretettől kezdve az adakozáson át, gonoszról és önmegtartóztatásról, közben pedig sikkasztanak, csalnak, hazudnak és gyűlöletet szítanak ember és ember között. Ez a dal erről az óriási, pofátlan és leplezetlen önellentmondásról szól és arról a dühről, amit ez okoz bennünk.

Miben érzitek másnak ezt a dalt az eddigiekhez képest?

A több és bátrabb kísérletezésben mindenképpen, ugyanis elsődlegesen mi kísérletezni szeretnénk a metállal, mint műfajjal. A többszöri újragondolásnak köszönhetően – csapat szinten is – jobban körvonalazódott, merre szeretnénk majd haladni a továbbiakban. Ez érződhet akár a kaotikus whammy használatban, akár a különféle samplerekben és természetesen a dal második felében (nem, nem outro – ezt szeretnénk kiemelni) is ami egy kis ízelítő, hogy még mik várhatóak a továbbiakban.

Forgatnátok-e videoklipet az ADSR-hez? Ha igen, mi lenne a koncepciója?

A dalhoz készített vizuál tökéletesen prezentálja azt a képi anyagot, amit elképzeltünk hozzá, nem is gondolkodunk klipekben egyelőre. Nem érezzük feltétlenül működőképesnek egy pátoszos, de semmitmondó imidzs klip elkészítését vagy épp egy agyongondolt történet alapú klip leforgatását, amiből végül semmi sem jön át, maximum annyi, hogy volt keretünk leforgatni.

Van-e olyan helyszín ami abszolút bakancslistás nálatok fellépés tekintetében? Melyik zenekar társaságának örülnétek a legjobban?

Európán belül szinte bármelyik nagyobb városba ha ellátogathatnánk, az önmagában nagy siker lenne. Ha álmodozásra adjuk a fejünket, akkor talán a távol-keleti országokat említhetnénk. Hazai neveket nem tudnánk említeni és nem is szeretnénk, mert csak bonyolítaná a velünk kapcsolatos hallgatói elképzeléseket. Külföldi előadókból viszont biztosan nagy álom vállna valóra mindenkinél ha egy Knocked Loose/Loathe/CANDY vagy Varials előtt nyithatnánk.

Mik a legfőbb céljaitok az elkövetkezendő évekre?

Európán belül szinte bármelyik nagyobb városba ha ellátogathatnánk, az önmagában nagy siker lenne. Ha álmodozásra adjuk a fejünket, akkor talán a távol-keleti országokat említhetnénk. Hazai neveket nem tudnánk említeni és nem is szeretnénk, mert csak bonyolítaná a velünk kapcsolatos hallgatói elképzeléseket. Külföldi előadókból viszont biztosan nagy álom vállna valóra mindenkinél ha egy Knocked Loose/Loathe/CANDY vagy Varials előtt nyithatnánk. (Valamint jó lenne elérni, hogy ne hivatkozzanak ránk industrial metal bandaként.:) )

Befejezésül: Mikor és hol találkozhatnak veletek legközelebb?

Erre pontos választ nem tudunk még adni, talán az őszi klub szezonban elképzelhető, hogy elmegyünk pár helyre, kiderül… Egy dolog biztos, ha bekövetnek minket az olvasók a social-platform-okon, akkor biztosan értesülni fognak, hogy mikor és merre lesz lehetőségük élőben is meghallgatni minket.

Ha felkeltette az érdeklődésed az ADSR, illetve a zenekar és nem szeretnél lemaradni az újdonságaikról, akkor mindenképp kövesd be őket a lenti linkek valamelyikén!

by: Traidusk & Wolfy

Leave a Reply

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d bloggers like this: