Spotlight – Rebel: Tűzön vízen át (10.23.)

Szeptemberben jelent meg a Rebel újdonsült albuma, a “Tűzön vízen át“. A hat tagot számláló power metal zenekar egy kihívásokkal és változásokkal teli időszakot átvészelve jutott el a legfrissebb szerzeményük kiadásáig, hogy újult erővel terjeszthessék az igét.

Zenekar: Rebel (HUN)

Album: Tűzön vízen át

Stílus: Power metal

Megjelenés időpontja: 2022/09/19

A “Tűzön vízen át” a legújabb teljesértékű LP a 2019-es “Sakálok földjén” óta. Az új felállás által készült korong kilenc számának közel negyven percében rengeteg történelmi és mitológiai téma kerül terítékre. Mindezt az első nagylemez stílusában valósítja meg, a rajongók legnagyobb örömére. “Az Őrző és a lemez címadó dala videoklipként is megelevenedik.

Mit érdemes tudni a zenekar történetéről és az album megszületésének körülményeiről?

“Sok szeretettel köszöntelek titeket és az olvasókat! Ha az elején szeretném a történetet kezdeni 2011-ben szálltam ki a Crossholderből, ahol sok szép évet töltöttem a kezdetektől. Rengeteg itthoni és külföldi koncert volt a hátam mögött, talán ebből kifolyólag nem sokáig voltam zenekar nélkül. Beszálltam az akkor formálódó “Words of Blood”-ba, amiben láttam potenciális lehetőséget. A saját dalaimat egy projektbe tettem, mert nem szerettem volna, ha egy fiók mélyén porosodnak az idők végezetéig. De az élet egy kicsit átírta az elképzeléseimet, így projektből egy teljes zenekar lett. Így született meg a Rebel, és ha már világra jött, gyorsan felsírt egy EP formájában. 2014-ben megjelent a “Bűnben égve” albumunk. Majd rá egy évre a Nail Records gondozásában a “Ha eljön majd a vég” LP. Felsorolni is nehéz lenne, mennyi koncertet játszottunk hazai és külföldi bandákkal. Egy biztos, mi egy igazi koncert banda vagyunk. Minket sem kerültek el sajnos a tagcserék, ebből kifolyólag a következő teljes albumra közel négy évet kellett várni. 2019-ben jelent meg a “Sakálok földjén” című albumunk, amit nem sokkal rá követett a Burning Sun Magazinnak készített EP, a Recipe Ferrum (2020). A folyamatos koncertezést a koronavírus szakította félbe, aminek a következtében borult minden és  kicserélődött a tagság. 2021 nyarán összeállt az új ritmus szekció és a folyamatos munka gyümölcse lett az új lemez, ami idén szeptemberben látott napvilágot “Tűzön vízen át” címmel.”

Miről szól, illetve milyen témákat érint a “Tűzön vízen át”?

“Az új albumnál visszakanyarodtam szövegileg ahhoz a világhoz, amit nagyon szeretek, gondolok itt a történelemre, a mitológiára, a misztikumra. Az album dalai között megtalálható a Crossholder világából jól ismert keresztes lovag, az isteni tüzet ellopó Prométheusz, a világ pusztulását megjósoló Nostredamus, valamint az emberiség bűneit hordozó Krisztus.”

Miben látjátok az album különlegességét?

“Mindig olyan dalokat próbálunk írni, ami megfogja a közönséget. Az első lemeznél magam is belefolytam a dalszerzésbe, ezeket nagyon szeretik az emberek. A második lemeznél kicsit kihúztam magam ebből a szerepkörből így az egy kicsit más lett. Most újra beálltam a sorba és úgy érzem méltó utódja lett az első albumnak az új lemezünk, sőt sokak véleménye szerint ez túl is szárnyalta. Úgy érzem zeneileg egy nagyon masszív albumot tettünk le az asztalra, köszönhető a srácok hangszeres tudásának és a zeneiségüknek. Érzésem szerint megtalálható benne minden, ami ezt a power metal világot jellemzi. Bár mindig az mondtam, soha nem az a lényeg, hogy én mit gondolok a zenénkről hanem, hogy mit gondol a zsűri, vagyis a közönség. Szerencsére a lemezbemutató koncertünk hangulata, és ahogy a közönség fogadta az új dalokat megerősített abban, hogy jó az irány.”

Mit éreztek az erősségeinek?

“A srácok érkeztével olyan új impulzusok értek, amik előre vetítették számomra, hogy a készülő lemez zeneileg egy erős anyag lesz. Készült egy dal még a munkák elején, ahol olyan mennyiségű gitártéma volt feljátszva, amit két gitár biztosan nem lett volna képes élőben eljátszani, ezért gondoltunk egy merészet és bevettünk még egy gitárost. A három gitár sok lehetőséget nyújt ahhoz, hogy egy dal úgy szólaljon meg, ahogy mi is szeretnénk hallani.”

Mire számíthatnak a követőitek a közeljövőben?

“Már javában dolgozunk a 2023-as éven. Szeretnénk mindenhova eljutni az új dalokkal itthon és az országon kívül is. Folynak az egyeztetések, ami nem túl egyszerű már csak azért sem, mert a jelenlegi helyzet és a klubok folyamatos csökkenése nem túl rózsás képet mutat. De mi megyünk tovább a saját utunkon, amit kijelöltünk magunknak és már most dolgozunk a következő albumon. Addig is mindenkit szeretettel látunk a koncertjeinken.”

REBEL

by: Wolfy & Traidusk

Leave a Reply

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d bloggers like this: