Spotlight – Somos Péter: Derűlátnivalók (12.30.)

A hónap közepén debütált Somos Péter első nagylemeze, a Derűlátnivalók. Válasz- és önkeresés nyolc dalon keresztül, egy csésze kávé mellett. Tartsatok velünk!

Zenész: Somos Péter (HUN)

Album: Derűlátnivalók

Műfaj: Indie folk, Indie pop

Megjelenés időpontja: 2022/12/13

A Derűlátnivalók nem a világ megváltása és nem is valami új, eddig még sosem hallott gondolatmenet bemutatása. A hétköznapi ember tökéletes tökéletlensége. Kérdések, amiket mi is gyakran felteszünk, hol halkan, hol hangosabban. Az akusztikus gitár és a szájharmonika egyszerű, könnyed körítést ad az énekhez, nem elvonva a figyelmünket a húszas éveink lelki mocsaráról, amit kénytelen-kelletlen végig kell járnunk a boldoguláshoz. A négy fal között van, hogy múlik az idő, de a terveink nem haladnak és az érzéseink megfakulnak. Az album megközelítőleg huszonöt perce középszerűség nagy dózisban, csiszolatlanság és egy fölénk tornyosuló kételycunami, amit igyekszünk átvészelni a mindennapok parányi örömforrásaival. A számok egytől egyig hozzák azt, amit egy hazai indie folk/ indie pop merengésnél reálisan várnánk, és az sem vesz el az értékéből, hogy tagadhatatlanul érződik a szobazene hangulat. A Derűlátnivalók eltérő szegmenseit szemlélve a szájharmonika becsatlakozása az ének és a gitárjáték mellé a Délután és a Monoton esetében is jól működik, míg a dalszövegeknél és az éneknél néhol még többre, még jobbra vágyhatunk, de ez egy első produktumnál nem ritka jelenség. A személyes szófordulatokba csomagolás mindenképpen pluszpont! Nincs hazugság, nincs ámítás, azt nyújtja ez a lemez, amiért és aminek készült. A merengőknek egy igazán kellemes, szerethető anyagként szolgálhat, kávéfőzővel felszerelkezve és anélkül is.

Milyen témákat érint a “Derűlátnivalók”?

“A lemez központi érzése/gondolata az életvágy egy olyan helyzetben, amikor az ember folyamatosan őrlődik, hogy mit is akar és mit képes kihozni az életéből. Elsődlegesen a középszerűség-érzet és az útkeresés dominálnak, de igazából minden benne van vagy benne akar lenni ebben a nyolc dalban, amit fizikailag és gondolatilag észlelni tudtam szétnézve magam körül és magamon belül is.”

Van olyan dal az albumról, ami kiváltképpen közel áll a szívedhez? Ha igen, akkor miért? Miben látod a különlegességét?

“Nem titkoltan a Január a személyes kedvencem, valahogy itt sikerült a nekem leginkább tetszően megtalálni és megfogalmazni azokat az érzéseket és az engem körülvevő apró elemeket, amelyek a legjobban meghatározták az album által feldolgozott időszakot, sosem voltam még olyan boldog egy dal elkészültekor, mint ebben az esetben. Emellett különösen kedves még a szívemnek az Óraátállítás, egy nagyon mély pont feldolgozása; szintén van egy hosszú távú érvénye, de ebben a nótában van benne legerősebben egy konkrét pillanat.”

Mire számíthatnak a követőid 2023-ban? 

“Az idei kettőnél mindenképp szeretnék több koncertet összehozni, reméljük a legjobbakat. Tervben van egy versfeldolgozásokból álló EP, emellett a dalírás folyamatos cél.”

Somos Péter

by: Wolfy

Leave a Reply

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d