A ki nem alvó fáklya – Vented: Cruelty And Corruption-lemezkritika (12.31.)

December 16-án, nem kevés munka és megpróbáltatás után, végre becsörtetett a Vented nevű amerikai-magyar koprodukciós metal-zenekar első nagylemeze, a “Cruelty And Corruption”!

A korábbi Audionerve-ből létrejött projekt az Omega Diatribe gitárosának, Hájer Gergőnek a szerelemgyermeke, amelyhez csatlakozott énekesként Sean Zatorsky (Sinsaenum, ex-Chimaira), billentyűsként/sampleresként Simon C. Bondar (White Tiger), a dobok helyét pedig a szintén volt Chimaira tag, Austin D’Amond foglalja el. A kezdeti fázisban részt vett a munkálatokban a legendás Joey Jordison (ex-Slipknot, Vimic, Sinsaenum), akit Sean keresett meg, felkérve őt a dobos pozícióra. Joey elvállalta azzal a feltétellel, hogy oszlopos tag szeretne lenni. A név és az arculat is neki köszönhető. Tavaly nyáron tragikus hirtelenséggel elhunyt, még a lemezfelvételt megelőzően. Gergőék úgy döntöttek, hogy nélküle is folytatják a munkálatokat, adózva az emléke előtt, továbbvíve szellemiségét. Némi keresés után a helyét végül Austin vette át, már az ő játéka hallható a korongon. Gergő egyébként bővebben mesél a megalakulásról Szénégető Ricsi podcast-adásában, amit itt megtekinthettek. Négy beharangozó kislemez után végül idén, december 16-án világra szabadulhatott a “Cruelty And Corruption” nevű bestia a maga 13+1 zeneszámával és 54 perces játékidejével!

Zenekar: Vented (US/HUN)
Album: Cruelty And Corruption (14 szám, 53 perc 31 másodperc)
Műfaj: Groove metal, Nu metal
Megjelenés időpontja: 2022/12/16
Kiadó: Metal.hu

Hájer Gergő nem csinált belőle titkot, hogy meghatározó volt életében a Slipknot munkássága, illetve a kilencvenes évek végén induló, kétezres évek elején virágzó nu metal-korszak. Ez a fajta rajongás az egész lemez hangzásvilágát áthatja. Lelki füleimben nem egyszer fel-felderengett az első két Slipknot korong miközben hallgattam a “Cruelty And Corruption“-t. Már a lemezt útjára indító bizarr és vészjósló “I Am Death” intró is hordozza a jól ismert és szeretett Slipknot jegyeket. Az olyan slágeres hate anthemekről, mint a “Vitriolic” vagy a “The Darkness” már nem is beszélve. A gitárjáték fantasztikusan jó! Nincs túlbonyolítva, egyszerű, de hatványozottan súlyos és betonkemény riffekkel van telepakolva a lemez. Akár egy istenes szájbaverés. Ezen a téren kiemelném a Self Destruct és a már említett Vitriolic című dalt. Austin nagyszerű választás volt a dobokhoz. Nem kis cipő volt, amibe bele kellett lépnie, de parádésan hozza le a neki szánt témákat. Jelenléte a dalokban markáns és meghatározó. Személyes kedvenc megmozdulásom tőle a “My Desire” záró breakdownja. Simon jelenléte talán eltörpül a többieké mellett, de szerepe legalább olyan fontos. A billentyűkkel és különböző zörejekkel észrevétlenül hozza létre a stílusra jellemző nyugtalanító atmoszférát. Habár erősen belesimul a zenébe, hiánya egészen biztosan érezhető lenne. Azért így is vannak nagyobb pillanatai, gondolok itt a Vigil intrójára, a Zero befejezésére, na meg ugye ott van az I Am Death is. Sean hatalmasat énekel a lemezen, irtózatosan jól hozza a Corey Taylor-szerű orgánumot, annak minden üvöltésével, fokcsikorgatásával vagy suttogós motyogásával együtt. Amikor meg már épp repetitívvé kezdene válni a fullba nyomott acsargás, itt-ott megfűszerezi a dalt némi clean vokállal vagy dudorászással, ezzel tartva folyamatosan frissen és gazdagon azt a fáradhatatlan gyűlöletcunamit, melyet az album testesít meg. Egyszerűen telitalálat!

A Cruelty And Corruption egy nagyon impozáns debütlemez, melyből árad a szinte gyermeki Slipknot rajongás, azonban mégsem egy egyszerű “copy paste” wannabe-projektről van szó, hanem egy magas színvonalú stílusgyakorlatról, aminek alapanyagához érző és értő kézzel nyúltak, megragadva annak kvintesszenciáját. Mindenkinek jó szívvel tudom ajánlani, aki élte a nu metal hőskorszakát, vagy akár azoknak is, akik esetleg nem azt kapták az idei Slipknot lemeztől, amit vártak. Remélhetőleg a közeljövőben élőben is láthatjuk majd őket zúzni!

Értékelés:

Rating: 4 out of 5.

(Traidusk)

Cruelty And Corruption

Vented

by: Traidusk & Wolfy

Leave a Reply

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d bloggers like this: