“Minden projektet más miatt szeretek, mindegyikben megtaláltam önmagam és úgy érzem, mindben tudom magam fejleszteni” – Interjú Váczi Viával, a Doggy Afuera énekesnőjével (08.31.)

Több mint fél éve már, hogy a veszprémi Doggy Afuera megtalálta saját hangját Via személyében, és bizony ez idő alatt sem tétlenkedtek. Az új EP és az új videóklip mellett rendesen megnyomták a nyarat is koncertek terén. Budapesti fellépésüket a Gödörben nekünk is sikerült elcsípni, amit nem bántunk meg, mivel az este legerősebb performanszát nyújtották. Volt szerencsénk a srácokkal tavaly interjút készíteni, így az új felállás apropóján nem volt kérdés, hogy a zenekar énekesnőjét is szeretnénk jól kifaggatni a kezdetekről, főbb inspirációiról, jövőbeli terveiről és még sok minden másról.

Interjúalany: Váczi Violetta (ének)

Wolfy: Mikor jött el az a pillanat az életedben, amikor elhatároztad, hogy énekesnő szeretnél lenni? Kik inspiráltak, illetve inspirálnak téged?

Kiskorom óta úgy neveltek, hogy szeressem a zenét és a színpadot, többször szerepeltem ovis és iskolai rendezvényeken is. Később kórusban folytattam, ahol persze voltak szólisták is. Mindig irigyeltem őket, hogy egyedül is énekelhetnek, így én is fejlődni szerettem volna, hogy belőlem is szólista lehessen. Amikor elég idős lettem beiratkoztam magánénekre és ekkor alakult meg az első zenekarom is Siófokon, így onnantól kezdve éreztem, hogy nekem ezt kell csinálnom és minél jobb akartam benne lenni. Első nagy inspirálóm, akit mindenképp meg kell említsek, hisz ő indított el utamon, első magánénektanárom, Jani Gabi volt. Ezt követően persze kinyílt a világ zenei téren is, amit leginkább akkori gitároktatómnak, Szabó Lórántnak köszönhetek, aki mindig arra ösztönzött, hogy minél több zenei stílust ismerjek meg, így tudom legjobban kiválasztani azt, ami hozzám a legközelebb áll. Több előadó és zenekar is van, akikre felnézek és akiktől inspirációt gyűjtök, köztük van az Asking Alexandria, Halestorm, Siklósi Örs, Köteles Leander és Lady Gaga is. Elég széles a skála.

W.: Mióta ismered a srácokat? Mikor vetődött fel először, hogy csatlakozhatnál hozzájuk, betöltve az énekesi pozíciót? Mi volt az, ami egyértelműen meggyőzött a Doggy Afuera-projekt kapcsán? Mik az első benyomásaid?

Volt egy korábbi feldolgozásos projekt, amiben Bence dobolt és Rezi basszerozott, ekkor találkoztunk először. Épp gitárost kerestünk, így ugrott be Tomi is egy alkalommal, de neki nem volt szimpi a dolog, így végül ahhoz a formációhoz nem csatlakozott. Sokáig nem találkoztunk, aztán jóval később egy másik próbám után épp jöttem ki a próbateremből és a srácok is pont végeztek a zenéléssel, így újra összefutottunk. Ekkor hívtak el egy próbára, hogy hallgassam meg, hátha érdekelne egy énekes poszt náluk. Én meg ilyen kedves invitálásra mit tehettem volna mást, hát ellátogattam hozzájuk. A próba fergeteges volt, nagyon tetszettek a zenék ének nélkül is, éreztem bennük az erőt és a lehetőséget, a srácok nagyon nagy összhangban voltak, lazaságot és kiegyensúlyozottságot láttam rajtuk, olyan volt, mint egy igazi örömzenélés, amit nagyon jól esett hallgatni és nekem éppen erre volt szükségem. Így egy kis gondolkodást követően, éltem a felajánlott lehetőséggel és csatlakoztam hozzájuk.

W.: Több zenekarnak is a tagja vagy. Hogyan tudod összeegyeztetni a különböző zenekari és magánéleti kötelezettségeidet? Minek hatására döntöttél amellett, hogy nem csak egy bandánál szeretnél állandó tag lenni?

Sajnos néha előfordul egy-két ütközés, elsősorban próbák terén, de szerencsére mindegyik banda, aminek részese vagyok segítőkész és rugalmas ezzel kapcsolatban, főleg, hogy egy-kettőben többen is vagyunk, akiknek nem épp az az egyetlen zenei projektje. Magánéleti szempontból pedig szerencsésnek mondhatom magam, hiszen páromtól maximális támogatást és türelmet kapok, amiért kimondhatatlanul hálás is vagyok. Eléggé be vannak osztva a napjaim, de mindig törekszem arra, hogy a magánéletre is maradjon elég minőségi idő. A próbák hétköznap délután (munka után) zajlanak, így a hétvégék szabadok. Ráadásul az egyik formációban közösen is veszünk részt. Azzal kapcsolatban, hogy miért énekelek több csapatban, igazából ez csak valahogy így alakult és élvezem. Minden felkérésnek szívből örültem és izgatottan vártam az első próbát, aztán mikor mindenkivel megtaláltuk a közös hangot és éreztem, hogy jó lesz a stílus, már be is szippantott. Hihetetlen tapasztalatot ad ennyi zenekarban jelen lenni, mind zeneileg és emberileg, hiszen minden csapat más és más, így a feladatok, problémák, emberek is mások. Minden projektet más miatt szeretek, mindegyikben megtaláltam önmagam és úgy érzem mindben tudom magam fejleszteni, hiszen a soul-funky stílustól a hard-rockig mindenre van lehetőségem. Szeretem a kihívásokat és a zenésztársaimat.

W.: Tavasszal jelent meg a háromszámos EP-tek, a „Doggin’ Around”. Milyen élményekkel és tapasztalatokkal gyarapodtál? Mit érzel a lemez erősségének? Van, amin változtatnál a jövőben?

Hatalmas büszkeséggel tölt el, iszonyat boldog vagyok, hogy a részese lehetek! Számtalanszor meghallgattam már a felvételeket a készítés során és persze utána is és alig vártam, hogy a „nagyközönség” is hallhassa végre. Izgatottan vártuk a reakciókat, véleményeket és úgy gondolom igen jól sült el. A felvételek lazák, gördülékenyek és szervezettek voltak (már amennyire a Doggynál ez lehetséges és sok segítséget, tanácsot kaptunk a stúdióstól, Pallagi Attilától is. Erősségének mindenképpen a dalok energiáját érzem, úgy gondolom felvételen keresztül is átjön az összhang és a dalok ereje, amivel egy igen különleges, egyedi hangzást sikerült elérnünk. De természetesen mindig van min fejleszteni és változtatni. Például, hogy legközelebb EP helyett teljes lemezt vegyünk fel.

W.: Honnan merítesz ihletet a dalszövegek megírásához? Milyen témákra szeretnél nagyobb hangsúlyt fektetni hosszabb távon? Mi szerinted a kulcs egy igazán maradandó dalszöveg megalkotásához?

A dalszövegeket Tomival és Rezivel írjuk, én általában az ötletelésben és a tisztázásban veszek részt. Ez azért van így, mert a zenék írása közben egy-egy érzésre, hangulatra alapozunk, amibe ők tudnak leginkább belehelyezkedni, legtöbbször konkrét elképzelésük van a témákat illetően, amit maximálisan támogatok. Én korábban magyarul fogalmaztam verseket, dalszövegeket, az angol szövegírásban még egyelőre nem vagyok a toppon, de igyekszem hozzátenni a gondolataimat. Jobban a dallamírásra koncentrálok. A Doggy zenei témái lazák, zúzósak, a szövegek az élet mindennapi problémáival, jelenségeivel, élményeivel foglalkoznak kicsit elszállós hangulatban, semmi csicsa, semmi köntörfalazás, csak a szabadság és az őszinteség. Éppen ez az ami, szerintem elengedhetetlen egy jó dalszöveghez, hiszen így lesz igazán hiteles és aktuális.

W.: Fellépéseknél mennyire fontos, hogy legyen valami koreográfia? A látványosság és az interakciók megadása milyen arányban áll a jól kivitelezett énekléssel? A koncerteknél maradva, van-e kedvenc koncertes emléked?

Nem igazán szoktunk koreografálni, nálunk a mozgás érzésből jön, adja magát, szerintem ez sokkal fontosabb, mintha minden lépésünket előre megterveznénk. Ez ösztönből jön, természetes. Engem éneklés közben mindig visz a lendület, a „stenk”, ilyenkor szinte se látok-se hallok csak érzem a zenét, ahogy a többiek is. Sokat segít ebben a közönség és a srácok energiája a színpadon, hatalmas erőt ad mikor egymásra nézünk szám közben és mikor látom a közönség szemében a csillogást, érzem, hogy ők is velünk vannak, szinte összefonódunk. Leírhatatlan érzés ez egy zenésznek. Énektechnika szempontjából ez még segít is abban, hogy minden hang a helyére kerüljön, hiszen innen gyűjtök erőt, támaszt, amiből át tudom adni az energiát és ez szerintem fontosabb, mint a látvány, persze az sem utolsó dolog a színpadon, de hát még szerencse, hogy szebbek vagyunk, mint egy új traktor. Eddigi legjobb koncert élményem a veszprémi UNION Clubhoz kötődik, mikor az Egyetemi Napok keretében léptünk fel. Amikor a közönség együtt üvöltötte velünk a „March”-ot, abba még most is beleborzongok.

W.: Zárásként. Mi a következő lépés számotokra? Mit terveztek az idei évre?

Az idei évben, miután szétkoncerteztük a nyarat és visszaértünk a világkörüli turnénkról (na jó legyen csak európai egyelőre, az a biztos, várhatóan nyár végén, ősz elején megjelentetünk egy „werk” videót a ‘The Deal‘ c. dalhoz, valamint szeretnénk felvenni egy lemezt a jelenleg elkészült dalainkkal. Esetleg, ha még idén belefér egy nagyobb klipet is tervezünk forgatni a ‘The Wayfarer’s Destiny‘-hez, melyet szintén tartalmaz az EP-nk. Aztán dolgozunk tovább az új ötleteken, mert abból szerencsére sosincs hiány.

Doggy Afuera

by: Wolfy & Traidusk

Leave a Reply

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d bloggers like this: