Ezt hallgasd meg! – IMMINENCE: Temptation (05.02.)

Miért éppen a ” Temptation”? A svéd Imminence zenekar viszonylagosan csekély ismerettsége ellenére, mindig is egy üde színfoltja  volt az európai metalcore színtérnek. Habár állandóan voltak karcolósabb elemek a számaikban, a fő hangsúlyt általában az egyszerre szívszorító és epikus melódiák megalkotására fektették. Inkább az úgynevezett “The feels are real” vonalat követik az arclerobbantó súlykolás helyett. Ami egyáltalán nem baj. Ez teszi őket különlegessé. Az egyébként is impozáns instrummentáljaikat, gyönyörű hegedűjátékkal fűszerezik meg. Tudom hogy ez elsőre nem hangzik a spanyolviasz feltalálásának, mivel elég sok hard rock és metál banda felfedezte mára magának a hegedűt, bevetve azt egy-két szám erejéig. (Lásd: Skillet, Architects, BMTH, stb.) Azonban az Imminencenél a hegedű legalább olyan alapkellék minden számnál, mint a dobok vagy a basszusgitár. A hangszert egyébként maga az énekes, Eddie Berg szólaltatja meg, de nemcsak stúdiófelvétel közben, hanem minden klipben, minden koncerten, egyszerre énekel és hegedül, amely elképesztő tehetségről, fegyelmezettségről és precizitásról árulkodik. 


Az eddig elmondottak alapján néhányatoknak talán úgy hangozhat, hogy ők amolyan “mentes ásványvíz” kategóriába tartoznak, de megnyugtatok mindenkit, hogy van ott azért szénsav bőven. Hatványozottan igaz ez a legújabb singlejükre, amit múlthéten jelentettek meg. A “Temptation” egy piszkosul jól megírt dal, amely sokkal keményebb, mint amire a bandától eddig számítani lehetett. Természetesen ettől még ugyanúgy követi a megszokott Imminence receptet. Ugyanúgy megtalálható benne a vonós hangszer és a gyönyörűen komponált melódia. Énektechnikai fronton továbbra is a clean vokál és a singscream dominál, azonban az énekes belevisz némi false chordot is. Talán egy számuk vokálja sem volt még ennyire harapós mint a Temptationé, ezért mindenképpen jár a taps. Ez a fajta szintlépés valahol szükséges is volt, hogy az ének fel tudjon nőni az instrumentálhoz ami sokkal súlykolósabb és keményebb, mint eddig bármi, amit tőlük hallhattunk. Az első fél perc hidegzuhanyként ért, ugyanis messze nem ezt a hangzást vártam a bandától, de nem volt idő felocsúdni belőle, a dal sodró ereje és atmoszférája vitt engem magával. A szám hangzása egyébként kísértetiesen hasonlít az Architectsre. A riffek, a lead, a blastbeatek, a vokáltechnikák mind az oldschool Architectset elevenítik fel bennem, míg a hegedű nyújtotta szimfónikus hangzás már az új stílusukat idézi fel. Gyakorlatilag ez akár egy nagyszerű Architects szám is lehetne, mely a régi és új stílusukat ötvözi, csak a “BLEGH” hiányzik belőle. Ebben a singleben minden van, amit egy metalcore rajongó csak elvárhat. Fülbemászó kórus, hidegrázós atmoszféra, és persze breakdownokból is akad pár. Van itt meglepetésszerűen a verze közepén odacsapós rövid, de a klasszikus, szép lassan felvezetett grandiózus breakdownt is megkapjuk zárásként.


Bátran ki merem jelenteni, hogy az Imminence a “Temptation” képében megírta az eddigi legjobb dalát! A tavaly decemberi facebook posztjuk alapján úgy tippelem hogy ez a single, az új albumon fogja képviseltetni magát.  Ha ez így lesz, akkor azt hiszem hogy a banda egy nagyon ígéretes éra kapujában áll.

Műfaj: Alternatív metalcore
Együttes: Imminence (SWE)
Szám: Temptation
Album: (Még nem ismert)

Dalszöveg:

Temptation
Oh

Can’t believe I ended up here again
I’ve seen the signs before, I can’t take it anymore
This has to end, I’m going nowhere
The fire is all I see
Can’t escape this time

Temptation
I couldn’t stop to save my life
Temptation
This is a battle I have to fight one more time, oh

Maybe I could be a hero
Maybe I could give it all
It’s too late to ask forgiveness
I’m already in the fall
I need to take control
Listen to your heart now
Can’t escape this time

Temptation
I couldn’t stop to save my life
Temptation
This is a battle I have to fight one more time
Temptation
It’s always darkest before the dawn
Temptation
I will find somewhere to belong
Temptation

I couldn’t stop to save my life

Temptation
I couldn’t stop to save my life
Temptation

Mit érdemes tudni az Imminenceről? Az Imminence egy 2010-ben alakult svéd metalcore banda. Eddig három stúdió albummal ( I (2014) This Is Goodbye (2017) Turn The Light On (2019) ) és négy darab EP-vel rendelkeznek, melyből az egyik a legutóbbi lemez néhány számának akusztikus változatát tartalmazza.

Imminence (Youtube): https://www.youtube.com/channel/UCgtgnFiB1nsbq6lIaSh_R3A

                                                     

                   by: Traidusk

Leave a Reply

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d bloggers like this: