Ezt hallgasd meg! – Starset: Infected (05.01.)

Miért éppen az “Infected”? Az Infected a Starset újonnan kiadott, elektronikus rock stílusú singleje. Eredetileg ez a szám is a Starset harmadik albumának, a Divisions-nek a részét képezte volna, de végül kivártak a nyilvánosságra hozatallal. Ennek oka az, hogy az Arknights mobiltelefonos játék második évfordulójára tartogatták, mivel az zenekar és a játékfejlesztők együttműködésének részeként az Infected volt az Arknights promóciós videójának aláfestő zenéje. Az Infected mindezek ellenére nem csak egy promóciós számnak tekinthető, hanem egy elég jól sikerült, slágeres dalnak, ami könnyen megragad a fejünkben. Felépítésre és hangzásra eltér a korábbi Starset számoktól, kicsit olyan érzést adva, mintha minden eddig megjelent albumból átvett volna valamit, létrehozva egy teljesen új kivitelezést. Elsősorban azok számára lehet tetszetős az Infected, akik szeretik a filmzene beütésű, vérpezsdítő számokat. Másfelől a Breaking Benjamin rajongói részére is egy jó választás lehet, hiszen a Starset nagyban merít Benjamin Burnley zenekarától.

Műfaj: Electronic Rock

Zenekar: Starset (USA) 

Szám: Infected

Album: Single (2021)

Dalszöveg:

I think we did it this time
There’s something in the air inside the star shine
There’s something in the air we’ll never know
I can feel it take hold
Infected

They’re calling on the landlines
The senators are standing on the shorelines
The warning lights are burning all aglow
Now we reap what we sow
Infected

We do it one by one
Put your hands up and run
We’re addicted to the panic
And we hate the way this world has become
But there ain’t no cure for it
We’ve been infected
Infected, infected
Infected, infected
Infected, infected
Infected, infected

Here’s a challenge for all mankind
The preacher man is warning of the end times
The weatherman agrees but he don’t know
So he’s got to go now

We do it one by one
Put your hands up and run
We’re addicted to the panic
And we hate the way this world has become
But there ain’t no cure for it
We’ve been infected
Infected, infected
Infected, infected
Infected, infected
Infected, infected

One if by land and two if by sea
Maybe it’s both and we’ll all get lucky
Go to the end, man. Don’t quit on me
Get what you wanted
Anarchy

One by one
Put your hands up and run
We’re addicted to the panic
And we hate the way this world has become
But there ain’t no cure for it
We’ve been infected
Infected, infected
Infected, infected
Infected, infected
Infected, infected

A dal és a dalszöveg háttértörténete: Az Infected első pillantásra megtévesztő lehet, hiszen a jelenlegi helyzetből kiindulva arra is gondolhatnánk, hogy a dal címe a koronavírus járványra utal. Azonban a szám megjelenésének oka az Arknights nevű kínai játék megjelenésének második évfordulója volt. Az Arknights készítői nem először dolgoztak együtt a Starsettel, így nem egy ismeretlen kollaborációról beszélhetünk az Infected megalkotásánál. A dalszöveggel kapcsolatosan fontos megjegyezni, hogy nem csak Arknights világáról, illetve tartalmi elemeiről szól, hanem az emberiség jelenlegi és jövőbeli félelmeit is magába foglalja. A dalszöveg egyes részeinek értelmezéséhez elsődlegesen az Arknightsból kell kiindulnunk. A kórus második fele például kifejezetten az Arknights univerzumára utalhat nagy valószínűséggel: 

“And we hate the way this world has become

But there ain’t no cure for it

We’ve been infected

Infected, infected

Infected, infected

Infected, infected

Infected, infected”


Az Arknightsban a világ egyre rosszabbá válik. Az utcákat a káosz uralja, és egy igencsak érdekes fertőzés is felbukkant, amelynek következtében a megfertőzött emberek átalakulnak állatszerű lényekké, az állatokéhoz hasonló élettartammal (nagyjából a kutyák és a macskák várható élettartamát lehet alapul venni). A játék központi karaktere, a Doktor ezt a járványt próbálja megfékezni, az emberiség védelmének érdekében.

A dalszöveg többi részénél nem a játékhoz, hanem az amerikai történelemhez köthető utalásokkal találkozhatunk. Már a dalszöveg legelső sora is az Egyesült Államok múltjához fűződik:

"I think we did it this time"

Ez a sor a Függetlenségi Nyilatkozatra célozhat annak tekintetében, hogy az alapító atyák ezúttal elérték azt a változást, ami a britektől mentes, régóta vágyott jövőképet vázolja fel és már tulajdonképpen visszafordíthatatlan. Az Infected átvezetésénél is több történelmi hivatkozással találkozhatunk, kezdve a bridge első sorával:

 "One if by land and two if by sea"

Ezt a szófordulatot Henry W. Longfellow amerikai költő használta a Paul Revere’s Ride című költeményében. Ez a vers Paul Revere történelmi fontosságú lovaglását mutatja be, amikor Bostonból Concordba sietett, hogy titkosított üzenetével figyelmeztesse az amerikai patrióta csapatokat. Az üzenet tartalma arra vonatkozott, hogy az angol csapatok milyen módon terveznek eljutni Concordba: a szárazföld vagy a tenger felől. A következő sor szorosan kötődik az említett idézethez:

"Maybe it's both and we'll all get lucky"


A legegyszerűbben úgy lehetne ezt értelmezni az előző sorral összhangban, hogy az amerikaiak számára a lehető legkedvezőbb lett volna az, ha a brit csapatok megosztják csapataikat és több irányból támadnak, hiszen így valamivel hamarabb megtörténhetett volna a britek elkerülhetetlen veresége.


Mit érdemes tudni a Starset-ről? A Starset egy amerikai rock formáció. Stílusukat sajátosan cinematic rock-ként írták körül, ami ugyan nem egy létező műfaj, de lényegében a megnevezéséhez társítható megvalósítást köthetjük a számaikhoz. A stílusukra számos zenekar nagy hatással volt, mint például a Breaking Benjamin és a Muse. A Starset 2013-as megalakulása óta három albumot tudhat maga mögött (Transmissions 2014-ben, Vessels 2017-ben és Divisions 2019-ben), a legújabb, negyedik albumuk várhatóan leghamarabb 2021 végén fog elérhetővé válni. Az zenekart Dustin Bates énekes, Ron DeChant basszusgitáros, Brock Richards szólógitáros és Adam Gilbert dobos alkotja. Az újabb turnék alkalmával Zuzana Engererova csellós és Siobhán Cronin hegedűs is közreműködik a dalok többségénél. A zenekar egyedi, űr tematikájú megjelenése a villamosmérnök végzettségű Dustin Bates (korábban a Downplay frontembere volt) csillagászat és űrkutatás iránti rajongásának köszönhető. A Starset legelső magyarországi koncertjére 2020 februárjában került sor, amikor az A38 Hajó színpadán léptek fel.


Starset (YouTube): https://www.youtube.com/channel/UCk20cSRhH_ms_Yk1AZItFqA


Várható tartalmak a Starset munkásságáról: Transmission (2013) Albumismertető & Vessels (2017) Albumismertető

by: Wolfy

Leave a Reply

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d bloggers like this: