Ezt hallgasd meg! – Amber Run: Fickle Game (05.09.)

Miért éppen a “Fickle Game”? A Fickle Game a For A Moment, I Was Lost (az Amber Run második albumának) egyik legkiemelkedőbb száma. A debütáló albumot jellemző indie rock stílus az album többi dalához hasonló módon itt is háttérbe szorult, és inkább az indie pop vált meghatározóvá. Szerkezetileg és tartalmilag is nehezen nevezhető összetettnek a dalszöveg. Ismétlődő verzékkel, kórussal, pre-kórussal és egy outro-nak tekinhető kórussal találkozhatunk a Fickle Game esetén. Az Amber Run gyakran ilyen jellegű dalszövegekkel operál, amelyeket többféle hangszerrel kísérnek. A Fickle Game-nél Joshua Keogh igencsak különleges hangját többek között gitár, basszusgitár, dob és zongora egészíti ki. Viszonylag egyszerű, de jól bejáratott receptnek tűnik a sikerhez ez a vokálra és a hangszerekre kiemeltebben, a dalszövegre valamivel kevésbé építő megvalósítás. Ilyen tekintetben, illetve az általuk kedvelten alkalmazott műfajok vonatkozásában is könnyen összefüggésbe hozhatóak a Kodaline-nal. Így tehát nem meglepő, hogy a Kodaline 2014-es turnéján ők is felléptek. Na de térjük vissza a Fickle Game-re! A Fickle Game a vokált kísérő zongorával indít, ami a dal nagy részében továbbra is jelen van. Az első kórus résztől kezdve a dob is szerepet kap, ám nem túl hangzatosan, inkább csak kiegészítő elemként. A gitárjáték jelenléte ennél jóval maradandóbb, különösen a szám vége felé, a közjátéknál (interlude), illetve a második verze felvezetésénél is tetszetős. A változatos hangszeres aláfestés ellenére mégiscsak Joe (Joshua Keogh) vokálja tekinthető a dal húzóerejének. Joe már számtalan alkalommal bizonyította, hogy egy kiemelkedően jó énekes, aki élőben is ugyanolyan minőségű produkcióra képes, mint a stúdióban felvett számoknál. Ezt az együttes legismertebb számának (I Found) akusztikus feldolgozása hűen tükrözi.

Kiknek jöhet be a Fickle Game? Elsősorban azoknak tudnám ajánlani, akik szeretik a Kodaline vagy a Seafret stílusát, mivel az Amber Run-nál is az indie pop, indie rock irányzat érvényesül. Hogyha egy poposabb, lassabb, de nem annyira gyakran hallott hangzásra vágysz vagy egy vokál-zongora centrumú számra, akkor a Fickle Game mindenképpen egy jó választás lehet számodra. 

Műfaj: Indie pop

Együttes: Amber Run (UK) 

Szám: Fickle Game 

Album: For A Moment, I Was Lost (2017)

Dalszöveg:

I wanna be older, I wanna be stronger
I don’t wanna fall at the start
I wanna be quicker, I wanna get closer
Don’t wanna feel worlds apart

Cause I’m fast enough to get in trouble, and not fast enough to get away
I’m old enough to know I’ll end up dying
And not young enough to forget again

It’s all a fickle game
Life’s a fickle game we play

I wanna be older, I wanna be stronger
I don’t wanna fall at the start
I wanna be quicker, I wanna get closer
I don’t wanna feel worlds apart

Cause I’m fast enough to get in trouble, and not fast enough to get away
And I’m old enough to know I’ll end up dying
And not young enough to forget again

It’s all a fickle game
Oh life’s a fickle game we play

It’s a fickle game

Cause I’m fast enough to get in trouble, and not fast enough to get away
And I’m old enough to know I’ll end up dying
And not young enough to forget again

I’m sick of fickle games
It’s life’s a fickle game we play


Mit érdemes tudni az Amber Run-ról? Az Amber Run egy brit indie rock együttes Notthinghamből. Munkásságukat 2012-ben kezdték, azóta 3 album (5am 2015-ből, For A Moment, I Was Lost 2017-ből és Philophobia 2019-ből), 4 EP és számos single köthető a nevükhöz. Az Amber Run jelenlegi felállásának tagjai: Joshua Keogh énekes-gitáros, Tom Sperring basszusgitáros és Henry Wyeth billentyűs. Eredetileg az együttes neve Amber lett volna, azonban később ezt módosították, hogy elkerüljék a konfliktushelyzetet Marie-Claire “Amber” Cremers holland dance-pop énekesnővel. Magyarországon eddig csak egy fellépésük volt, 2019-ben a Művészetek Völgyén tűntek fel a Panoráma színpadon.


Amber Run (YouTube): https://www.youtube.com/channel/UCV3E_B9ZBCg8x-Zivau5syg

by: Wolfy

Leave a Reply

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d