Ezt hallgasd meg! – KONGOS: Repeat After Me (10.05.)

Miért éppen a „Repeat After Me”? Sokaknak nem feltétlenül új terep a KONGOS nevű zenekar, mely lendületes muzsikái közül talán éppen ez a legkiemelkedőbb. Merész kijelentésemet azzal igazolnám, hogy bár megvan benne majdnem minden jellegzetesség, mely a zenekart jellemzi, mégis valami egészen különlegesen hat… Szinte elfojtott mantraként építkezik egészen a refrénig, aminek dallama a második átkötés (bridge) során gyönyörűen felcsendül az instrumentálban. Kevés zenére lehet ráhúzni, mennyire összhangban áll a cím, a szöveg és maga a dal.

A verzék szinte teljesen egyhangú ritmikája egészen fantasztikus feszültségkeltéssel operálnak, kívánjuk az üvöltést, a megfeszült dobpergés kiteljesedését, amely a szám legelején csupán egy kis csendes „morajlásként” hatott. Nem a klasszikus melankolikus elemeknek köszönhetően olyan nyomasztó, hanem a már említett dallam és szöveg lenyűgöző összefonódása miatt. Sőt, a zenekarra jellemző dinamikus tangóharmonika hiánya is kifejezetten hozzásegíti a hallgatót az elfojtás érzetéhez.

A szám bár valóban olyan, akár egy panaszos mantra, mégsem egyhangú, folyamatos variációkat hallhatunk mind a vokál, mind az instrumentál során, és ettől képtelen vagyok elszakadni… A visszhangként elnémuló utolsó hangok ürességet keltenek bennem, hogy patetikusan fogalmazzak, a Repeat After Me függőséget okoz.

Műfaj: Alternatív rock/kwaito
Együttes: KONGOS (RSA)
Szám: Repeat After Me
Album: Egomaniac (2016)

Dalszöveg:

Factors of nine, reduced over time
Chasing them primes, and counting rhymes
Facing the east, bread without yeast
Blind faith in the priests, and fear of some beast

Breaking of bread, eating the dead
Bowing my head, Gold out of Lead
Wearing the veil, seeking the grail
Wall where you wail, and musical scales

Candles are burned, incantations are learned
Ashes in urns, and prophets return
Adam and Eve, three days to grieve
Stoned if you don’t believe, only fuck to conceive

But it’s so hard to sign my own surrender
So hard to do what I’ve intended
So hard to leave what I’ve defended
So hard to separate what’s blended

If I could breathe, I’d be free
And I’d get high, I’d turn water to wine

If I could be, I’d breathe free at last
And I’d get high, I’d get so high
I’d get so high, if I could breathe

Five sided stars, buried or burned to a char
Fashion as law, and nailing trinkets to doors
One hundred and eight, commanded to procreate
Fasting for forty days, and death if you desecrate

Two Thousand and Twelve, ringing bells
Nine circles of hell, division by three
And seven, you see

Repeat, repeat after me, repetition is key
Repeat after me, repetition is key

Dalszöveg háttértörténete: A dalszöveg a hit és a különböző vallások, illetve egyházak tanait, hozzáállását törekszik megkérdőjelezendő formába bugyolálni.

Mit érdemes tudni a „KONGOS”-ról? A KONGOS négy testvér közös alakulata (Dylan, Daniel, Jesse és Johnny), amely mint korábban említettem, nem igazán mondható ismeretlennek, legalábbis a „Come with Me Now” című slágerük A feláldozhatók 3. filmjében is helyet kapott, nem beszélve az egyik amerikai alternatív rádiós slágerlistájáról, melyen hosszabb ideig első helyen szerepelt. Érdemes azonban kevésbé hallgatott számaik közt is elkalandozni, ismerkedni a folklór és az elektronikai hangzás nem mindennapi harmóniájával, amelyet előszeretettel használnak. Sokszor letargikus szövegeik mellett a humor is kiemelkedő helyen szerepel, de ezt klipjeikben is kamatoztatják. Eddig hat albumuk látta meg a napvilágot: Kongos (2007), Lunatic (2012), Egomaniac (2016) az 1929, Pt. 1, illetve a Pt. 2, melyek 2019-ben jelentek meg. A 2020-as Far Away annyiban lóg ki a sorból, hogy csupán egy hat számból álló minialbum, mégsem hagynám ki változatos zenei betétei és komplex szövegei miatt. Ha megfog a világuk, mindenképp ajánlom, hogy csemegézz egy keveset minden megjelenésükből!

KONGOS: https://www.youtube.com/channel/UC-EL01nbINGQ2_OrbF3v5mg

by: Fujimi

Hogyha szeretnéd támogatni a későbbi tartalmainkat, illetve az oldalunk működését:

Become a Patron!

Leave a Reply

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

Discover more from W a y o

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading