On The Horizon: Lépjünk a holdra (10.28.) #6

Miért Lépjünk a holdra? Mert annak idején Neil Armstrong is ezt tette, és ugyanezt kívánta egyik gyermekkori szomszédjának is, hiszen csak ebben az esetben kényezteti úgy feleségét, amennyiben ez beteljesül.:) Annyi bizonyos, hogy ez a zenekar is több tekintetben igyekszik minket érzelmi magaslatokba emelni, azt viszont nem tudom, hogy zenei orgazmusra esélyt ad-e néhány hallgatónak. Ezzel a rövid interjúval viszont szeretnénk megkísérelni, hogy többen megismerhessék őket.

Együttes: Lépjünk a holdra

Album: elfelejtettünk szeretni (2021)

Műfaj: alternatív

A Lépjünk a holdra háttértörténete: A zenekar eleinte három taggal vágott neki a Holdra utazásnak, 2016-ban egy gyöngyösi gimnáziumban, majd 2017-ben már négyen folytatták a zenélést Csikós Márton, Kárpáti Benedek, Kovács Áron és Ombódi András személyében. Azonban legújabb számukban az Esti Kornélből ismert Lázár Domonkos is helyet kapott. Nem meglepő tehát, hogy megannyi magyar alternatív zenekart idéznek meg hangszerelésükkel és szövegvilágukkal, amelyeket több kislemezük és egy nagyobb albumuk segítségével is megtapasztalhat minden kíváncsi hallgató. És ahogyan az interjú további részleteiből is kiderül, ezeknek a daloknak a száma csak növekszik az idő előrehaladtával!

A zenekar énekesét és egyik gitárosát kérdeztük meg pár engem (azaz Fujimit) érdeklő dologról. Próbáltam az általános kérdések mellett kissé elvontabb vizekre is evezni, amire Ombódi András szerencsére vevő volt és készségesen, illetve rendkívül frappánsan válaszolt mindenre.

Interjúalany: Ombódi András (a Lépjünk a holdra énekes-gitárosa)

Azt már korábbi cikkekből, interjúkból tudhatjuk, hogy sok más alternatív zenekar képes nektek ihletet adni. (pl. Kispál és a borz, 30Y) Esetleg van kedvenc írótok, illetve költőtök? Ha igen, ki(k)? Inspirál(nak) benneteket a szövegírásban? 

Nekem személyesen József Attila a kedvenc költőm, nem véletlenül dolgoztuk fel az egyik versét. Rajta kívül Radnóti, vagy Ady verseit is szeretem. Prózában Márai írásait szívesen olvasom.

Visszakapcsolódva az előző kérdésemre, a Nevettető, zokogtató egy egészen kiemelkedő feldolgozásotok József Attilától. Terveztek a jövőben más verseket is megzenésíteni vagy egyelőre sok saját szöveg lapul a fiókban (a késekkel)?

Általában a zenékhez íródnak a szövegek, ezért a fiókban nem igazán vannak előre betárazva szövegeim, de a legújabb, második nagylemezünkre felkerült egy új versfeldolgozás, Károly Dorina: Meg akarlak ölni című versét zenésítettük meg.

Az egyik személyes kedvenc számom tőletek a Kifúj. Igazán sokrétűnek találom, és kivettem belőle egy kis alvás-paralízis érzetet is, bár nem biztos, hogy ez tudatos. Az volt? Esetleg éltetek már át hasonlót? 

Szerencsére én személyesen még nem éltem át ilyet, de a zenekarban ha jól emlékszem fordult már elő ilyesmi, de nem ez nem tudatos mondanivaló volt a szöveg írásakor 🙂

Mely számotokra vagytok a legbüszkébbek? Miért? Mit szerettek leginkább eljátszani koncerten? 

Szerintem mindig a legújabb dalra/dalokra vagyunk a legbüszkébbek, mindig a legfrissebbet érezzük a legjobbnak. Ezért most egyértelműen az új nagylemez dalait mondanám, és alig várjuk már, hogy bemutathassuk ezeket élőben is.

Néhány kérdést pedig hadd tegyek fel az új számról! Egyrészt érdekes, milyen vidám hangzással operál, sőt, mintha lenne egyfajta kognitív disszonancia a szöveg mélysége és a kimondott szavak között is. Milyen hangulatot szerettetek volna megidézni? Maga a szám miként íródott? Bizonyára volt valami apropója. 

“Az éppen elég már az elfelejtettünk szeretni lemez dalaival időben nagyjából egyszerre készült, ezért inkább innen fognám meg a kérdést. A teljes lemez az emberi kapcsolatok változásaival foglalkozik, és ezen belül próbáltam különböző szerintem érdekes vagy fontos témákat megfogni, illetve az célunk volt, hogy egy letisztultabb anyagot csináljunk mind zenében, mind szövegben. Ezért örülök, ha sikerült úgy beszélni szerintem fontos dolgokról, hogy az egyszerűbb szövegvilág ellenére maradjon mélység is benne.”

A “Nanananananana” résznél Akon vagy Rácz Géza hatása érezhető inkább?:D

Hát ezt talán ítélje meg, aki hallgatja, nem tudom 😀

Van valami oka, hogy a refrén ilyen egyszerű? Mármint megjelenik benne a „félkész éned” jelzős szerkezet, ami kifejezetten erős, de mégsem ragadtatok meg túl összetett képeket a verzékkel ellentétben. 

Ez szerintem koncepció volt, hogy legyen refrénesebb, egyszerűbben énekelhető dalunk is, de mégis maradjon meg a rétegződés is a mondanivalóban. Így önmagában hallgatva talán más világot tükröz, mint a korábbi dalaink, de szerintem a lemez egészében konkrét és érvényes helye van.

Végül szeretnék feltenni egy nem túl kellemes kérdést. (Remélem, az eddigiek azok voltak :D) Titeket mennyire viselt meg a pandémia? Sikerül bepótolni az elmaradt koncerteket?

Sok tervünket mosta el ez az egész, de rendületlenül tervezünk újra. Emiatt például a lemezt nem csak a lemezbemutató koncertünk mutatjuk be a Dürer Kertben, hanem lesz egy lemezvégigjátszó online live sessionünk is az OMC Studio segítségével november végén. Próbálunk minden eshetőségre felkészülni 🙂

Lépjünk a holdra: éppen elég

Az elfelejtettünk szeretni első néhány szeglete alapján, amivel megismerkedhettünk egy zeneileg szépen kevert albumnak ígérkezik, amely nem szakít gyökereivel, és törekszik folytatni azt a vonalat, amit a Lépjünk a holdra 2016-ban elkezdett.

Mikor és hol találkozhattok majd az ‘elfelejtettünk szeretni’-vel? 2021. 10. 28-án tehát mindenkinek lehetősége nyílik megismerkedni ezzel a friss albummal, 2021. 11. 04-ben élőben, a Dürer Kertben is! Én személy szerint nagyon kíváncsi vagyok, mennyire számíthatunk komplex képekre, illetve a zenekar sajátosságaként felmutatható izgalmas metaforákra. Az ‘éppen elég’ alapján nem véletlen az album nevének kiválasztása, Zeneileg eddig sosem csalódtam, most úgy érzem, egy pörgős, pogózós koncertben lehet része annak, aki ellátogat a lemezbemutató koncertre.:)

Tehát ne felejtsd!

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCJKQYmPs4sl0qG4imjk_vUw

Instagram: https://www.instagram.com/lepjunk_a_h…

Spotify: https://spoti.fi/2kQJCXg

Facebook: https://www.facebook.com/lepjunkaholdra

iTunes: https://apple.co/2m6LT0J

Deezer: http://bit.ly/2kvmYTW

by: Fujimi & Wolfy

Leave a Reply

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d bloggers like this: