On The Horizon: Landless (10.29.) #7

Az On The Horizon cikkek történetében először látogatunk külföldre, de természetesen nem utoljára! A sort nem más nyitja, mint a szlovákiai székhelyű metalcore banda, a landless, akikkel a Dreamboundon találkozhattok elsődlegesen. A mostani cikkünkben kitérünk az idén szeptemberben kiadott első albumukra, a “Mirrors“-ra, az együttes életének főbb állomásaira és megpróbáljuk felvázolni mindazt, amiért érdemes lehet figyelemmel követnetek őket a jövőben is!

Együttes: landless (SVK)

Album: Mirrors (2021)

Stílus: Metalcore, Post-hardcore

A landless háttértörténete: A landless 2015-ben felhelyezte magát a zenei világszínpad térképre számtalan szlovák és cseh metalcore rajongónál, amikor kiadták debütáló EP-jüket, a Bluemist-et. 2016-ban egy single formájában ismételten megmutatták tehetségüket, megjelent a Connections. Az újabb lépcsőfok megmászására azonban hosszabb időt kellett várniuk, de ekkor már szélesebb körben is megismerhették a zsolnai zenekart! Elérkeztünk 2019-hez és a második EP-hez, a Moonflower-höz. Több szám, így például a Blooming Mind és a Golden Days is felkerült a Dreambound-ra, ezzel kezdetét vette egy új korszak. A kötelék máig töretlen, így a landless idén közzétett dalainak mindegyikét meghallgatjátok a Dreambound youtube csatornán! A 2021-es albumot fokozatosan egyre jobban megismerhettük, hála a videóklippel útjukra bocsátott kislemezeknek. Elsőként a Nobody érkezett februárban, majd a Borrowed Time április végén. A nyár sem maradt eseménytelen, júniusban kijött a Waves! Végezetül pedig a Revive bizonyult a kedvhozás utolsó láncszemének, amelyben Jay Kucera, a Skywalker (cseh post-hardcore banda) énekese is közreműködött! Elérkeztünk hát a szeptemberhez, ami már a várva várt albumot tartogatta számunkra. Jöjjön tehát a Mirrors!

Jelenlegi felállás:

 • Ladislav Mikolas – vokál
 • Peter Kozak – gitár
 • Marek Halmo – gitár
 • Nikolaj Hordin – dobok

Milyen témákkal találkozhatunk a “Mirrors” dalainál? Az együttes tagjai röviden így foglalták össze, hogy mikre is számíthatunk:

“A Mirrors kifejezetten személyes témákkal foglalkozik. A dalszövegek megragadják többek között a gyakran megtapasztalt emberi érzéseket és nehézségeket, mint például a szorongást és a túlgondolást. Továbbá arra is kitérnek, hogy miként juthatunk túl ezeken az akadályokon. Kevésbé borús, reményteljesebb számokból sincs hiány! A szebb jövőről és az ‘idő’ életünkben betöltött fontosságáról szóló dalok is helyet kaptak az első albumunkon.”

– Landless
(az eredeti, angol nyelvű nyilatkozat magyar fordítása)

Mennyire változatos a “Mirrors”? Már az előzetesen megjelent számok alapján is tudni lehetett, hogy egy sokszínű, könnyedebb és keményebb hangzást is pártoló koronggal készülnek a srácok. Merüljünk el hát néhány dalban, hogy jobban átélhessük ezt az oldalát a Mirrors-nak!

landless – Borrowed Time

A Borrowed Time egyértelműen egy masszívabb vokállal megáldott szerzeménye a landlessnek, bár csak ezt az egy számot is hallgatva átérezhetjük a zenekar nyitottságát a különböző stílusok, műfajok irányába. A clean vokál váltakozó, hol poposabb, hol erőteljesebb, de a kórus mellett a verzék is könnyen megragadnak. A dobolás dinamikus, megadja az ének alapját, remekül lekövetve a dal lüktetését. A gitárosokról se feledkezzünk meg! Az intrónál és az átvezetésnél nagyobb szerepet kapnak és élnek is a lehetőséggel, megadva azt az extrát, amivel még több lehet a Borrowed Time.

landless – Waves

A Waves egy a nyári hangulatot hozó, lazább, slágeresebb dal lett. Miközben élvezzük a táj adta gyönyört, a Waves nevéhez hűen hullámként magával ragad minket. Az instrumentál pörgős, a vokál felettébb kellemes. Ideális választás lehet azoknak, akik csak elmerülnének pár perc erejéig egy jó hangulatú, energikus számban.

landless – Heavy

A Heavy sem okozott csalódást a Borrowed Time-hoz és a Waves-hez hasonlóan! Fülbemászó refrénjével, lendületességével és tetszetős riffjeivel lekenyerezi a hallgatóságot. A gitár az egyik legjobb az album vonatkozásában, de alapból egy elég jól összerakott számról van szó. Nincs túlbonyolítva, csak és kizárólag azt nyújtja, amit egy ilyen dalnak kell. A vokál illik a megteremteni kívánt légkörhöz. Screamek hiányában is ütős lett, nem igen hagy hiányérzetet!

landless – Mirrors (Album)

A Mirrors igencsak erősre sikeredett, főleg annak tekintetében, hogy egy debütáló album. A kiemelt számokon túl is akadnak még jóságok! A Revive és a Falling Apart esetében például vendégelőadók is felbukkannak. Előbbinél a már említett Jay Kucera, míg az utóbbinál a John Wolfhooker-ből Martin Čupka! A Drowning sem maradhat méltatás nélkül, hiszen az egyik legjobbnak, illetve legmaradandóbbnak érzem a Mirrors-ról. A screamek imádóinak mindenképpen ajánlanám, a Revive mellett. A Nobody, a Fantasy és a Trapped Inside is megér egy esélyt, attól függően, hogy milyen hangulatú és vérmérsékletű számra vágytok!

TRACKLIST

 1. Heavy (3:49)
 2. Falling Apart – feat. Martin Čupka of John Wolfhooker (4:06)
 3. Nobody (3:02)
 4. Revive – feat. Jay Kucera of Skywalker (3:47)
 5. Waves (3:44)
 6. Drowning (3:41)
 7. Borrowed Time (3:42)
 8. Fantasy (3:50)
 9. Trapped Inside (3:47)

Link (teljes Album): https://go.landlessband.com/mirrors

Mit hozhat a jövő? Erre a kérdésre természetesen mi sem tudunk pontos választ adni, azonban a két EP és a szeptemberi album után jogosan várhatjuk izgatottan az együttes elkövetkezendő produkcióit! A landless is azok közé sorolható, akik miatt bízhatunk abban, hogy a régióban újabb és újabb metalcore, post-hardcore és modern metal zenekarok fognak feltűnni a nemzetközi porondon, csakúgy, ahogy azt az AWS tette 2018-ban. Könnyen elképzelhető, hogy a közeljövőben Szlovákia és Csehország után Magyarországra is ellátogatnak, így már csak emiatt is ajánlott a nyomon követésük!

Facebook: https://www.facebook.com/landlessband/ 

Instagram: https://www.instagram.com/landlessband/ 

Spotify: https://open.spotify.com/artist/75E6HgbRInQyFuC5rCFYQa

Website: http://landlessband.com/

Merch: https://landlessmerch.bigcartel.com/

by: Wolfy

Leave a Reply

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d bloggers like this: