Discovery – The Crazy Rogues #3 (11.27.)

A Discovery harmadik része Veszprém megyébe kalauzol minket. A héttagú folk punk rock zenekar, a The Crazy Rogues 2014-ben indult útjára, hogy egy közel sem szokványos zenei világ élményét hozzák el többek között a Sziget Fesztivál (2015 & 2018) közönségének, és mindazoknak, akik egy új élményre vágynak. A kelta dallamok, a folk komponensei, a country lazasága és a pörgős rockzene is az együttes arculatát képezi, megadva mindent a sokszínűséghez!

Együttes: The Crazy Rogues (HUN)

Stílus: Folk Punk Rock

Jelenlegi felállás:

  • Verrasztó László – ének
  • Fellegi Krisztián  – mandolin, banjo, vokál
  • Csillag Dávid – hegedű, vokál
  • Biermann Teo– fuvola, vokál
  • Fazekas Gábor – gitár, ének
  • Németh Péter – basszusgitár
  • Nagy Ákos – dobok
DISZKOGRÁFIA
The Crazy Rogues (Demo) - 2015
Chapter One (EP) - 2015
Rebels' Shanties (EP) - 2017
Man Cave (Single) - 2019
Stranger’s Tale (Single) - 2019
Fight You (Single) - 2019
Advanced Roguery (Album) - 2021

Névötletek, a róka logó, a legfőbb inspirálók, a zene szebbik és árnyaltabb oldala. Csak néhány téma, amikre kitértünk az interjú során. Továbbá azt is megtudhatjátok, hogy mik az zenekar tagjainak személyes kedvencei az új albumról, hogyan zajlott a nagylemez elkészítésének elmúlt 4 éve és az elkövetkezendő évek nagy tervei sem maradnak ki! Tartsatok velünk!

Miként jellemeznétek magatokat néhány szóban?

Krisz: Nehéz kérdés. Néhány évvel ezelőtt a kiajánlónkban a “barátságos őrület” kifejezéssel jellemeztük magunkat, ami szerintem még mindig találó ránk. Tudni kell rólunk, hogy a zenekart 7 tag alkotja, akik amellett, hogy zenésztársak, barátok is. Mindig is fontos volt számunkra a kémia, és szerencsére ez az évek során, a tagcseréken túl is megmaradt. Megvan a közös történetünk, a közös sztorijaink és a (nem ritkán őrült) belső poénjaink is.

Honnan jött a The Crazy Rogues név, illetve a róka logó?

Gábor: A név volt az első nagy vitánk vagy nagy közös gondolkodásunk tárgya. Akkoriban még nagyon az ír kocsmapunk világban képzeltük el a zenekar helyét, így próbáltunk olyat kitalálni, ami megállja a helyét közöttük, mégis valami új és lendületes. Végül a mostani zenekar név lett a befutó, amit mi már megszerettünk, megszoktunk, de a “Rogues” hibás kiejtésével és hibás leírásával rendszeresen küzdöttünk, küzdünk.

Krisz: A zenekar első szöveges logóját én találtam ki és sok ideig bevált, de mindig motoszkált bennünk, hogy kéne valami vizuálisabb megjelenítése is a “Rogue” (azaz “zsivány”) szónak. A 2019-es ‘Stranger’s Tale’ c. single-ünk szövegébe Laci beleírt egy sort: “Choose the rogue life / Hunt with the foxes” és ez nekem anno annyira megtetszett, hogy azonnal össze társítottam a fejemben a két szót, hiszen az állatvilágból a legzsiványosabb állat a róka. Fekete Boglárka, az egyik grafikus barátunk segített az új logót életre hívni és ez olyan jól sikerült, hogy fel is tettük az album borítóra.

Milyen együttesek, illetve zenészek inspiráltak Titeket?

Krisz: Egyértelmű közös nevező nálunk, hogy zenészként mindenki szereti a hangszeres zenét, de abból azért elég nagy a paletta. Akkoriban, amikor a zenekart útjára indítottuk, nagy hatással voltak ránk a stílus külföldi nagyjai, mint a Dropkick Murphys és a Flogging Molly, a metálosabb Alestorm és a ska is, mint például a PASO vagy a Ska-P. Ezeket a csapatokat és a hazai öregeket (Paddy, Firkin) azóta is követjük és szeretjük, de én a magyar altertől a progresszív metálon át a liquid drum and bass-ig elég sok mindent meghallgatok.

Gábor: Én nagyjából egy időben fedeztem fel magamnak a Dropkick Murphys-t és a különböző folk metal együtteseket, ami már akkor is nagyon megfogott, így próbálkozom minél több “metálos” zenei elemmel, ötlettel bővíteni a számainkat, szerencsére a többiek vevők rá.

Mit szerettek a legjobban a zenélésben és mi az, amit a legnagyobb kihívásnak éreztek?

Gábor: Klisésen hangzik, de a zene iránti lelkesedés meg az alkotás öröme hozta össze a zenekart, és szerintem még mindig ez bennünk a legnagyobb motiváció. Sokszor előkerül a kérdés a csapatban, hogy mire fókuszáljunk inkább, mivel teljenek a zenekar “szürke hétköznapjai”, és általában azt a választ adjuk magunknak, hogy írjunk még dalokat. Az évek alatt már összecsiszolódtunk annyira, hogy könnyen kiegészítjük egymás zenei ötleteit, szövegeit, szerintem új dalok akár 1-2 próba alatt is eljutnak olyan állapotba, amit már majdnem késznek nevezhetünk. A legnagyobb kihívás is ebben van, hogy mindig jön egy újabb ötlet, még egy változtatás, és nehezen mondjuk azt egy-egy dalra, hogy igen, ez kész. Rutinos koncertre járó rajongóink tudják, hogy a stúdiófelvétel után sem ragaszkodunk szigorúan ahhoz az adott verzióhoz, apróbb változások, változtatások feltűnhetnek a dalokban.

Dávid: Már egészen kis koromtól kezdve zenében mozgok, nem is tudnám elképzelni nélküle az életem. Az általam nagyobb részt képviselt klasszikus zenei vonal, és a zenekar által képviselt rogue ‘n’ roll más-más részemre hat, de mindkettőben ugyanazt keresem: a színtiszta érzelmek és érzések lehető legtökéletesebb interpretációját. Nagyon nehéz megfogni, hogy igazából mit is szeretek a zenében, inkább úgy mondanám, hogy akkor vagyok igazán boldog és önmagam, amikor zenélhetek. Innentől fogva az elénk hárult akadályok, kihívások sem tűnnek annyira nehéznek.

Van-e személyes kedvencetek az eddig megjelent dalaitok közül? Hogyha igen, akkor miért pont azt választanátok?

Gábor: Az én egyik nagy kedvencem az Empire of Sand, ami szintén az új nagylemezen kapott helyet. Egyrészt egy nagyon régi dalunk, 2017-ben már megvolt egy kezdetleges verziója, amit az akkori Veszprémi Egyetemi Napokra raktunk össze felkérésre néhány ismerősünknek. Azóta pedig folyamatosan csiszolgattuk, javítgattuk, és végül a lemezen hallható verziónál állapodtunk meg. Másrészt ez volt az első egyértelműen nem “kocsmapunk” dalunk, és annak köszönhetően, hogy koncerteken milyen jól működik, szerintem meg is erősítette bennünk, hogy kísérletezzünk bátran más stílusokban.

Dávid: Számomra mindig is a Too Far Away marad a favorit, úgy érzem, hogy ebben a számban igazán megtapasztalható, hogy a tiszta érzelmek hogyan jönnek a felszínre a zene révén. A ‘Too Far Away’ szinte az egész zenekar gyermeke, mindenki hozzátette a saját ízlését és elképzelését, mégis, ez a harmonikusan megkomponált ballada minden alkalommal egy varázslatos világba repít minket és a közönséget egyaránt.

Nemrég jelent meg az első nagylemezetek, az Advanced Roguery. Hogyhogy ezt a címet választották? Voltak alternatívák vagy egyértelmű volt számotokra, hogy ezzel szeretnétek kiadni?

Krisz: Hajaj! Volt sok opció, és több szavazás kört is futottunk, mire az Advanced Roguery-re esett a választás.

Dávid: A rengeteg ötletből végül azt a címet választottuk, amely szerintünk a legjobban kifejezi az album dalainak karakterét, mert tulajdonképpen mindegyik szám köthető valamelyest a “zsivány” létformához, életérzéshez. Ezenkívül úgy véljük, hogy ez az album a zenekar számára egyfajta szintlépés, mérföldkő mind művészileg, mind hangzásbeli érettségben. 

Tudnátok mesélni az album elkészítésének folyamatáról? Elsődlegesen arra lennék kíváncsi, hogy a Rebels’ Shanties EP óta eltelt 4 évben milyen ütemben haladt az ötletelés, mik segítették, illetve mik nehezítették a végeredmény elérését?

Krisz: A mostani lemez anyaga nagyon vegyesen állt össze. Nincs mögötte szigorú koncepció, mert a Rebels’ Shanties EP után sűrűbb, koncertezős időszakunk volt. Amikor volt ezek mellett időnk, akkor lejártunk a próbaterembe jamelni, amiből esetenként dalkezdemények is születtek, de nem mindegyik dal érte meg a felvételt. Az erősebb jelölteket koncerten is kipróbáltuk, játszottuk őket. 2018-ban már tudtuk, hogy a következő kiadványnak egy egész albumot szeretnénk megjelentetni, ennek előfutárai voltak a 2019 elején megjelent “szürke borítós” dalok, amelyek felkerültek most a nagylemezre is, újra masterelt formában. Ezek felvételekor ismertük meg Botlik Matyi-t a Grenma Stúdióból, akivel az Advanced Roguery-n is dolgoztunk.

Gábor: Ahogy senki, mi sem tudtunk zökkenőmentesen dolgozni, próbálni, koncertezni az utóbbi időben. Sok zenész, zenekar adott ki új anyagokat a covid lezárások után, nálunk is ez a helyzet, annyival kiegészítve, hogy a leállás nélkül nem biztos, hogy ekkora hévvel álltunk volna bele a hatékony dalírásba és a felvételekre való készülésbe. Talán mondhatom, hogy a zenekar szempontjából kihoztuk a legtöbbet 2020-ból és eddig ‘21-ből.

Az albumra és úgy alapvetően a zenétekre jellemző a változatosság. Lassú akusztikus ballada, Ethno Speed Punk és ír lázadó dalokkal is találkozhatunk az új nagylemezen. Minek köszönhető, hogy ennyire tág határok között mozogtok?

Gábor: Már a legelején tudtuk, bár még csak egy-két dalötlet volt a lemezre, hogy sokszínű anyagot szeretnénk kiadni. A magunk örömére kezdtünk el zenélni, és így mindegyikünk megtalálja a dalokban azt, amit ő kedvel legyen ez egy szomorkás ballada, egy táncra hívó gyors ska vagy egy igazi kocsmapunk nóta. Emellett számomra fontos, hogy lehetőleg ne egy kaptafára írjuk a dalainkat, legyen valami kihívás benne nekünk is. Egymástól talán idegenebb stílusok (vagy teljesen eltérő tradicionális népzenék) keverése, tempóváltások, többszólamú vokálok vagy a “szokványos” intro-versszak-refrén-szóló-refrén dalszerkezettől eltérő felépítés mind olyan jegyek, melyek több kreativitást és fokozottabb előadói figyelmet igényelnek.

Dávid: Manapság sok zenekarra jellemző a sokszínűség és a műfaji határok átlépése, mely nem minden esetben tudatos, szerintem valószínűleg inkább a trendekkel és a zenészi kíváncsisággal függ össze. A mi esetünkben talán inkább ez utóbbi állhat a háttérben, hiszen heten hét különböző zenei ízléssel rendelkezünk, és mindannyiunknak fontos, hogy a repertoár valamelyest a mi ízlésünket is tükrözze. Ettől függetlenül még nem egymástól függetlenül létező zenék ezek, mindegyikben elrejtjük a mi hangzásvilágunk jegyeit is, még ha nem is tudatosan. És mivel úgy látjuk, hogy a közönségnek is tetszik, így hát miért ne?

Az előző kérdésre visszakanyarodva nem feltétlenül a szokványos műfajok kerülnek előtérbe nálatok. Miért éppen ezekbe az irányokba indultatok el? Van olyan stílus, ami még eddig kimaradt, de szívesen megnéznétek?

Krisz: A zenekarnak volt még egy gimis elődje, amiben többen is együtt zenéltünk már. Abban a formációban a kedvenc hazai és külföldi folk punk zenekarainktól dolgoztunk fel dalokat (Gogol Bordello, Bohemian Betyars) és szerettük volna, ha a TCR is valamilyen folkos, rockos történet lesz. Ez adta szerintem a hangszerelést: banjo, fuvola és hegedű mellett rock zenei alap – ez azért nyújt lehetőségeket, bár valahol meg is köt minket. A ska, a country és a blues mindig is közel állt hozzánk, de pl. kísérleteztünk már rap betéttel is! Az elektronikus zene felé nem nyitottunk, hiszen kicsit távol áll a hangzásunktól, így egyelőre nem is tervezünk, de nyitottak vagyunk sok mindenre. Végül is hallottunk már country-s EDM slágert is, úgy hogy bármi megtörténhet. Azt hiszem, az a fontos, hogy mi magunk élvezzük a zenét, amit írunk, és hogy az eklektikán és sokszínűségen túl azért mégis valahogy kerek egésznek hasson.

Dávid: Az elmúlt időszakban több stílus is felmerült, amit még nem fedeztünk fel, remélhetőleg a közeljövőben elkalandozunk a világzene zegzugos világába, esetleg a balkáni vagy magyar népzenéből merítve. Ezekhez nem kizárt, hogy hangszerek tekintetében is lesz újítás, ami szerintem különösen izgalmas.

Az Advanced Roguery-ről mi jut eszetekbe először? Miben látjátok a különlegességét?

Krisz: A róka logó mellett számomra a lemezhez kapcsolódó emblematikus kép a tavaszi fotózásunkon született. A veszprémi Papírkutyában töltöttünk el egy hangulatos sessiont a zenekar barátaiból verbuválódott fotósokkal. Sok beállítást kipróbáltunk. Az egyik utolsó ötlet az öcsémtől jött; ő mondta, hogy feküdjünk le a szőnyegre, hangszerestől. Így született ez a (szerintem) nagyon erős kép rólunk, ahogy ott fekszünk és nézünk a kamerába.

Gábor: Nekem egy doboz bonbon vagy egy zsákbamacska jutott eszembe, amihez hasonlítani tudnám. Mert nagyjából tudni lehet, hogy ezen az albumon rockzene van furcsa hangszerekkel, de hogy ebből mi sül ki pontosan, csak akkor tudja megmondani az ember, ha belehallgat a dalokba.

Terveztek-e videóklipet készíteni valamelyik dalotokhoz? Hogyha igen, akkor melyikhez és nagyjából mikorra várható? Mi adta az ötletet?

Krisz: Egyértelműen szeretnénk több videós megjelenést a lemez dalaihoz. Egy dalszöveges videónk már meg is jelent a Stranger’s Tale remasterelt verziójához, valamint az Empire of Sand is megjelent stúdió live formában a Soundcam #fridaysessions sorozatban. További egy dalra már készülőben van egy élőszereplős dalszöveg videó, amit egy érdekes videó effekt inspirált még pár éve. De valószínű, hogy ezzel sem áll majd meg a videó-vonat, van még pár ötletünk… 🙂

Mik a legfőbb céljaitok az elkövetkezendő évre, évekre?

Gábor: Tervekből és célokból szerencsére van bőven, már “csak” csinálni kéne. Összeállt a lemezbemutatókra egy műsorunk, viszont ezen még szeretnénk többet dolgozni. Egy-két dalnak helyet kell cserélnie a setlisten, hogy jobb koncertélményt nyújthassunk. És ha már koncertek, szeretnénk jövőre minél több helyen bemutatni a lemezünket, amit akár egy lazább turnénak is felfoghatunk. Emellett beszélgettünk már arról is, hogy videós tartalmakat, új kislemezt készítsünk, de a fő fókuszban most a lemezbemutató koncertműsor van.

Végezetül: Mikor és hol találkozhatnak veletek a legközelebb?

Krisz: Az év utolsó koncertje számunkra idén Paloznakon lesz, ami szinte a zenekar második otthona. Egy érdekes szokás alakult ki az elmúlt években: december 31-én a község kocsmája zárva tart a szokás szerint, de hogy már délelőtt elindulhasson az új évre hangolódás, a helyiek ezen a napon amolyan utcabál jelleggel össze szoktak gyűlni egy kis forralt borozásra, amihez már több éve mi húzzuk a talpalávalót. Embert próbáló, mert elég hideg szokott ilyenkor lenni, de a vendégszeretet és a helyi pálinka mindig felmelegít minket. Tavaly sajnos a járvány megszakadt a hagyomány, épp ezért az idei kiadásra egy különleges, kicsit bensőségesebb műsorral készülünk, hogy megünnepeljük a hazatérést, és a helyieknek is megmutassuk az Advanced Roguery dalait.

Amennyiben felkeltette az érdeklődésed a The Crazy Rogues tagjaival készült interjúnk és szívesen megismernéd a korábbi megjelenéseiket, illetve mélyebb betekintést szeretnél nyerni az együttes munkásságába, akkor az alábbi linkek segítségével mindezt megteheted:

Facebook: https://www.facebook.com/TheCrazyRoguesBand

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCRUiaQDkirI_q4Y1es_MIfg

SoundCloud: https://soundcloud.com/the-crazy-rogues

Bandcamp: https://thecrazyrogues.bandcamp.com/

by: Wolfy

Hogyha szívesen támogatnád az oldalunk működését:

https://buymeacoffee.com/wayohun

Advertisements

Leave a Reply

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d bloggers like this: