Ezt hallgasd meg! – Young Medicine: Shinjū (11.30.)

Miért éppen a “Shinjū”? Az elmúlt években egyre nagyobb trenddé vált a ’70-es és a ’80-as évek klasszikusainak, illetve a korszak hangulatának felidézése. 2018-ban folytatást kapott az eredeti 1978-as Halloween, amelyhez már a harmadik rész is megérkezett idén októberben. 2016-ban a Netflix közkedvelt sci-fi sorozata, a Stranger Things csempészte vissza az 1980-as évek atmoszféráját Hawkins városába és a képernyőkre. Öt évvel korábban a ma már ikonikussá váló amerikai thriller-dráma, a Drive történetén keresztül élvezhettük a ’70-es és ’80-as évek neonfényes, szintipop áztatta légkörét! A Young Medicine ennek a fellángoló múltidézésnek az egyik feltörekvő képviselője. Az amerikai szintirock banda nem titkoltan ezt az utat szeretné folytatni a későbbiekben is. Már csak a videóklipjeik láttán is elejthetünk egy “áh, azok a ’80-as évek”-et akaratlanul. A számaikat hallgatva pedig ismerős dallamokra lehetünk figyelmesek! A Winter Soldier elején például felfedezhető az In The Air Tonight kórusának ritmusa, egy eltérő dalszöveg kíséretében. Természetesen a címéből adódóan egy kis Amerika Kapitány easter egg sem maradhatott ki a Winter Soldier-ből. A “You said I’m with you til the end of the line” sorral idézik fel Bucky Steve-nek tett ígéretét. Azonban a Young Medicine említésekor a Not Human, a Living Fiction és a Shinjū elkerülhetetlen, mivel kétség nélkül a zenekar legjobban sikerült dalairól beszélhetünk, amelyek megalapozták a debütáló albumuk, az Interlinked sikerét. A felsorolt trióból most a Shinjū kerül nagyító alá. Lendüljünk hát a mélységbe!

Az első jogosan felmerülő kérdés az, hogy mit is jelent a Shinjū? A Shinjū, tehát 心中, két karakterből tevődik össze. Az első az elmét, míg a második a központot jelöli. Együttesen a japán megfelelőjét adják a kettős öngyilkosságnak. Ez a kifejezés nem újkeletű a japán nyelvben. Már a híres drámaíró, Chikamatsu Monzaemon is használta egyik legismertebb művénél, amely a “Szerelmi öngyilkosság Amidzsimán” (Shinjū Ten no Amijima) címet kapta. A történet külön érdekessége, hogy 1978-ban, illetve 1981-ben is megfilmesítették a szerelmesek tragédiáját, így már meg is van a kapcsolódási pont a beharangozott évtizedekhez. Na de milyen esetek sorolhatóak a kettős öngyilkosságokhoz? A japán kultúrában elsődlegesen a szerelmes párok önkezű halála értendő a Shinjū szó alatt, de ide tartozik az is, hogyha szülő-gyermek vagy egész családokat érintő öngyilkosságokról beszélünk. Habár meglepőnek tűnhet, de a kettős öngyilkosság jelensége nem volt ritka a japán történelemben és ezáltal különös szereppel bír a Shinjū, mint kifejezés. Példának okáért a bábszínházakban gyakran visszatérő elem a végzetes szerelmek ábrázolása.

A Shinjū azonban nem csak emiatt kötődik Japánhoz. A japán stílusú szintetizátor és a dal animékre emlékeztető hangzásvilága még szorosabbra fűzte a távol-keleti szálakat. A tragikus elnevezéshez dukál egy melankolikus dalszöveg is. Ez viszont csak félig-meddig valósul meg. A verzéknél a reménytelenség és az elkerülhetetlen szenvedés az úr, míg a kórusnál a bizakodás kerül előtérbe. A szintetizátor egy bizarr, de kellemes légkört teremt, amitől egyszerre érezzük magunkat felüdülve és meggyötörten. Ez a stílusbeli váltakozásoknak is köszönhető, hiszen felbukkan a szintipop, a post-hardcore és az alternatív rock is valamilyen módon a Shinjū során. Hallhatunk lazább, poposabb éneket, kiabálósabb, átszellemült vokált, meghitt és életre kelő dobolást, illetve némi atmoszférikus gitárjáték is előkerül. Az egyszerűbb intro-verze-kórus-verze-kórus felépítés teljesen emészthetővé teszi a dalt. Észre sem vesszük és eljutunk a szám végére. Összességében egy ideális választás a Shinjū, hogyha egy a ’80-as évek által inspirált dalra vágyunk, ami nem fukarkodik néha kimozdulni a szintipop medréből, hogy egy csöppet a post-hardcore vagy éppen az alternatív rock törjön felszínre.

Műfaj: Szintirock
Együttes: Young Medicine (USA)
Szám: Shinjū
Album: Interlinked (2019)

Dalszöveg:

When your hopes are falling
Unite behind a safe bet
A killer in a slick dress
Shed your skin and regress
Your queen of static is a hot mess
Don't fight you'll have to take it
Sink lower into apathy
Suffer that it's meant to be
Embrace it, deface it all
Embrace it, deface it all
Would you fight
Would you die
To project the change you've buried deep inside
I'll take your pain and make it mine
When your hopes are falling
Unite behind a safe bet
A killer in a slick dress
Shed your skin and regress
Your queen of static is a hot mess
We're all fucking falling
Would you fight
Would you die
To project the change you've buried deep inside
Would you fight
Would you die
To project the change you've buried deep inside
I'll take your pain and make it mine
When your hopes are falling
When your hopes are falling

Mit érdemes tudni a “Young Medicine”-ről? A Young Medicine egy amerikai szintirock együttes, Kansas-ből. Eredetileg Bella Muerte néven jött létre a zenekar Bret Liber énekes-billentyűs és Josh Hurst gitáros-énekes által. Idővel a stílusváltás mellett döntöttek és belevágtak valami teljesen újba, ami egyszerre érinti a szintirockot, az alternatív rockot, a post-hardcoret, a szintipopot, az elektronikus zenét, a metalcoret vagy helyenként akár a metalt. A Bella Muerte lángja 2014-ben végleg kialudt, miközben a Young Medicine útjára indult nem kevés sikerrel az alternatív zenei körökben. A tagcseréket követően Michael McEvoy dobos csatlakozásával vált teljessé a csapat. 2019-ben kiadták legelső albumukat, az Interlinked-et. A nagylemez kiadása óta több single (Winter Soldier, A Lesson in Futility, Hot Chocolate) is megjelent a kansasi bandától.

Young Medicine (Facebook): https://www.facebook.com/youngmedicine

by: Wolfy

Leave a Reply

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d