Reboot – Phil Collins: In The Air Tonight & Our Sorrows: Save Me (10.01.)

Miért különleges az eredeti szám? Az idén már 40 éves “In The Air Tonight” nagy utat járt be az elmúlt évtizedekben és Phil Collins egyik, ha nem a legmeghatározóbb számává nőtte ki magát. Az 1981-es single azért is egy igazán különleges darab, mivel a legelső volt a sorban és egyből átütő sikert ért el, emlékezetessé téve Phil Collins szólóprojektjét. A dal videóklipjének indexképe már önmagában kellemes nosztalgiával társulhat többek számára is: minimális eltéréssel a “Face Value” albumborítója köszön vissza.

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy miért ennyire népszerű az In The Air Tonight? Az ’80-as évekhez számtalan maradandó single, EP, illetve album köthető. Nem csoda, hogy a mai napig vannak olyan rádiók, amik kifejezetten a múlt nagyjaival foglalkoznak, sőt ilyen jellegű oldalakból sincs hiány. Ennek következtében nagy érdem, ha egy kislemezt kiragadnak ebből a korszakból és különböző módon elismerik a minőségét. Az In The Air Tonight több országban is megkérdőjelezhetetlen diadalt aratott. Az Egyesült Királyságban például a UK Singles Chart második helyét foglalta el. Egyedül csak a John Lennon halálát követően megjelenő ‘Woman’ tudta maga mögött tartani. Az Egyesült Államokban sem produkált rossz számokat az In The Air Tonight. A Billboard Hot 100 19. helyével büszkélkedhetett. Ausztriában, Hollandiában, az NSZK-ban, Svájcban és Svédországban az 1. hely is összejött. Phil Collins hírnévhozó dalát vélhetően két feledhetetlen komponense miatt szerette meg a zenei világ nagyközönsége. A kórusa nagyon könnyen megragad az emlékezetben, valami olyasmi, aminek hallatán egyből eszünkbe jut Phil Collins vagy egészen konkrétan az ‘In The Air Tonight’. Az sosem hátrányos, hogyha egy számot nem nehéz megtalálni a dalszövege alapján. Biztosan előfordult már mindenkivel, hogy keresett egy dalt az alapján, ami megmaradt a szövegből, valahogy mégsem bukkant rá. Legfeljebb évekkel később, totálisan véletlenül. Így mindenképpen egy jó húzás a refrén és a cím összekapcsolása. A kórus mellett azonban a dobot sem hagyhatjuk ki! Phil Collins nem csak énekes-dalszerző, hanem dobos is. A koncerteken sokáig bevett szokás volt, hogy Phil Collins eleinte csak énekelte az ‘In The Air Tonight’ dalszövegét, majd amikor a reflektorfény a dobra vetődött, leült a dobhoz és kezdetét vette az extázis. Akár túlzásnak is tűnhet, de sokan úgy vélik, hogy a 3:16-nál kezdődő váltás komoly hatással volt az akkori fiatalságra és zeneileg is irányadónak bizonyult a dobosoknál. Viszont a kórus és a dob mellett érdemes kitérni a dalszövegre is, mivel rendszeresen a zenei beszédtémák részét képezi az Egyesült Államokban, olykor még itt Európában is.

Phil Collins: In The Air Tonight

A dalszöveg háttértörténete

Szóbeszédek az “In The Air Tonight” mögöttes tartalmáról: Amerikában elterjedt, hogy az In The Air Tonight nem akármiről szól, mint egy Phil Collins által átélt tragikus szituációról. Egy vízbe fulladt személy balsorsa, akit úgy ragadott el a halál, hogy a közelében egy másik ember is tartózkodott, aki talán megmenthette volna. Phil Collins mindezt csak a távolból figyelte, így nem igen tudott változtatni a végkimenetelen. Természetesen nem csak ez az egy változat létezik, más alternatívákkal is találkozhatunk. Van, ahol nem egy idegen az áldozat, hanem egy barát és Phil Collins sem a parton szemléli az eseményeket, hanem a vízben, más segítségét kérve. Még a segítségnyújtást elmulasztó egyén “In The Air Tonight” alatti megszégyenítése is felbukkan egyeseknél. A kreatívnál kreatívabb sztorik jó táptalajt adtak ahhoz, hogy egy jól felkarolható téma legyen a dalszöveg boncolgatása. A Family Guy is lecsapta a labdát és egy külön percet szentelt az “In The Air Tonight”-nak.

Family Guy: Joe és Bonnie beszélgetése az “In The Air Tonight”-ról (angolul)

Az önálló életre kelő városi legendák nem csak a Family Guy készítőit ihlették meg, hanem a sokak által kedvelt és nagyra tartott rappert, Eminem-et is. A Stan dalszövege számtalan dologra tesz utalást, köztük a már említett mítoszra. Az alább olvasható részlet meglehetősen jól összegzi azt, hogy nagyjából miként ragadt meg az “In The Air Tonight” sokak tudatában:

You know the song by Phil Collins, “In the Air of the Night”
About that guy who coulda saved that other guy from drownin’
But didn’t, then Phil saw it all, then at a show he found him?

– Dalszöveg részlet a stan-ből

De mi is az igazság? Talán meglepő lehet a sok találgatás és mendemonda után, hogy az In The Air Tonight egy sokkal egyszerűbb szám, mint amilyennek többen gondolnák. A különböző teóriákra reagálva Phil Collins elmondta, hogy ez egy spontán íródott dal, amelynek ő sem tudja igazán a konkrét üzenetét. Szimplán csak kiírta magából azokat az érzéseket, amiket a válásával kapcsolatosan érzett. Elsődlegesen a dühöt, a kétségbeesést és a frusztrációt tapasztalhatjuk meg a dalszövegen, illetve a vokálon keresztül. Ebből adódóan kijelenthető, hogy a vízben fuldokló ember története és minden más csak az emberi fantázia szüleménye, semmi több. Viszont azt nehezen lehetne letagadni, hogy ezek az egyedi értelmezések nem tették volna még kultikusabbá az In The Air Tonight-ot.

Our Sorrows – Save Me

Az Our Sorrows 2020-ban adta ki a ‘Save Me’-t, ami rövid idő alatt új magasságokat ért el az együttes szerzeményeinek vonatkozásában. Nem csoda! A videóklip, a populáris kórus átvétele és a saját arculatra formálás is összejött. Nem csak egy tiszteletadás lett Phil Collins sikerszámának, hanem egy kitartásra ösztönző track.

A közös pont – a kórus: Az Our Sorrows nem vette át teljes egészében az In The Air Tonight dalszövegét, jóval inkább csak annak ikonikus kórusára építve inspirálódott. A vokál melodikus hangzását és a refrént megőrizve egy remek feldolgozás született, ami azért sokban különbözik az elődjétől. Phil Collins slágerénél már szó esett arról, hogy két elem esetében beszélhetünk létfontosságú szerepről. Egyrészt a jelenleg terítéken lévő kórus, másfelől az a bizonyos úttörőnek számító dobolás tekinthető a szám szívének. A dob ugyan élvezetes a Save Me-nél is, de nem annyira kardinális. A vokálközpontúság és az instrumentállal kísért kórus viszont változatlan. Ugyan csak egy szeletét kapjuk meg az In The Air Tonight-nak, de az kétségtelenül az egyik legízletesebb!

Megjegyzés: az In The Air Tonight és a Save Me között tapasztalható hangerő különbség miatt javasolt, hogy a két kórust párhuzamosan bemutató videó ne legyen viszonylag magas hangerőn

A lényegi különbségek – a stílus, a hangszerhasználat és a történet: A ‘Save Me’ esetében felesleges a komolyabb összevetés és hasonlítgatás. Ahogy az kitűnik, az In The Air Tonight nagy hatással volt az Our Sorrows ezen singlejére, de ettől még megállja a helyét önállóan is. Az eltéréseket nem kell annyira nagy erőkkel keresnünk, hiszen szinte rögtön előttünk vannak. A pop rockhoz közelebb álló In The Air Tonight-tal szemben a Save Me-nél a metalcore jellegzetességei hallhatóak. A hangszereknél a gitár és a basszusgitár is elengedhetetlenül a zenei alap részét képezi, így a dob nem kiemelkedő, nem azt a szerepkört tölti be, amit az In The Air Tonight-nál. A verzék szövegileg nem követik Phil Collins dalát, ráadásul a clean vokál helyett dirty vokál van, ami a műfaji különbségnek köszönhető. Ez olyan szempontból egyáltalán nem rossz, hogy az eredeti számnál fellelhető érzések átadására tökéletesen alkalmas megoldás lehet. Azonban ahogy az a Save Me videóklipjéből is átjön, a két dal nem ugyanazt a témát karolta fel. Az In The Air Tonight a válás hatásairól, míg a Save Me a régóta dédelgetett álmokért való küzdésről és fel nem adásról szól. Az Our Sorrows tudott emelni a téten és meg is duplázta azt! A videó rengeteget ad a Save Me élvezetéhez és több lesz ezáltal, mint egy szimpla single, hangzatos refrénnel.

Mit érdemes tudni az “Our Sorrows”-ról? Az Our Sorrows egy floridai metalcore együttes. Eddigi egyetlen albumuk, az ‘Anima​/​/​Animus’ 2019-ben jelent meg. Zenéjükre, illetve célkitűzéseire a felkapott és az underground metalcore bandáknál egyaránt előtérbe kerülő tabudöntögetés a jellemző. Kiemelten fontos számukra, hogy érintve legyenek az olyan témák, mint a szorongás, a depresszió, a mindennapok nehézségei, a függőségek, az izoláció okozta magány és a különböző bűncselekmények áldozatainak kicsit sem egyszerű helyzete.

A zenekar aktuális felállása: Chris Tims (vokál), Kyle Kendall (gitár & vokál), Austin Delancey (basszusgitár) és Cameron Tims (dobok)

by: Wolfy

Reboot – Phil Collins: In The Air Tonight & Our Sorrows: Save Me (10.01.)” bejegyzéshez egy hozzászólás

Új írása

Leave a Reply

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d bloggers like this: