On The Horizon: Needless (01.07.) #12

Az Uprising! Records kötelékébe tartozó, progresszív metált játszó Needless zenekar, ebben a hónapban jelentette meg második nagylemezét, a “The Cosmic Cauldron“-t! Cikkünkben a bandáról és az albumról olvashattok bővebben!

Zenekar: Needless (HUN)

Album: The Cosmic Cauldron (2022)

Stílus: Progresszív Death Metál

A Needless háttértörténete: A zenekart 2004 telén alapították Dánszentmiklóson, ami még egy négy tagú otthoni hobbiként indult és szép lassan, 2014-re aktív csapattá nőtte ki magát. Zenéjük alapvetően a dallamos thrash és death metal tradicionálisabb elemeiből áll átszőve helyenként a black metal nyomasztó légkörével és némi progresszív elemmel. Mindezek keverednek az agresszió, a mitikus tematika és az emberiség nihilista szemlélődésének elegyével a dalszövegekben.

2015. március 21-én adták ki az első számottevő kiadásukat már öt tagúra bővülve “The Dark Spirit of Ages” címmel, amely nagyon pozitív visszajelzésnek örvendett a kritikusok és a közönség körében egyaránt. A megjelenés után számos koncertet adtak olyan zenekarok társaságában, mint az Aggression, Nervosa, Nuclear, Dew-Scented vagy a Flotsam And Jetsam.

Az ezután bekövetkező kisebb szünet és tagcsere után a “Stalkers of Athanasia” című kislemezükkel jelentkeztek, ami beharangozta a 2019. június 23-án megjelenő első nagylemezüket, a “Heresy“-t, amit már az előző bekezdésben említett, mondhatni eredeti öt tagú felállásban készített el a csapat. Szintén rengeteg pozitív kritikát kapott mind itthon, mind külföldön.

A banda új lemeze, a “The Cosmic Cauldron2022. január 7-én, azaz a mai napon jelent meg a német Uprising! Records gondozásában világszerte.

Jelenlegi felállás:

Forczek Ádám - Dalszöveg, vokál 
Bánfalvi László - Basszusgitár
Kasper Botond - Dobok
Bárány Tamás - Gitár
Fogl Botond - Gitár

A “The Cosmic Cauldron” egy nagyon masszív, tartalmas, közel egy órás konceptlemez, mely a sci-fi zsanra égisze alatt igyekszik egy nagyobb volumenű történetet elmesélni. Az énekes, Forczek Ádám a következőként vázolta fel a történetet:

“Képzeljünk el egy olyan világot, melyben a megosztott emberiség már felköltözött a csillagok közé és ott vívja csatáit. Egy fatális háború során maroknyi túlélők csapata dimenzió kaput nyit az űr eddig még ismeretlen szegletébe. Itt történik meg első találkozásuk egy idegen fajjal, és veszi kezdetét kálváriájuk, mely során egy nem evilági entitás fogja későbbi sorsukat, és ez által az univerzum sorsát is megpecsételni: Ez a Kozmikus Üst!”

Amit véletlenül se hagyj ki: “The Predation”

A The Predation a maga 7 percével a második leghosszabb tétel az albumon, mégis talán az egyik legjobb! Sikerült ezt a viszonylag hosszú játékidőt kellően változatossá és érdekessé tenni anélkül hogy ellaposodott volna. Egy lassú, melankolikus, egyben mégis vészjósló nyitányt kapunk. Ezután bele is csapunk a lecsóba és egy sodró lendületű cséplést kapunk. A számon rengeteget dobnak a kórusban kántálós részek, illetve a lágyan hallható háttérvokálok a refrénben, melyek magasztosabb és grandiózusabb hangzást kölcsönöznek a dalnak. Kiemelném még a dal vége felé hallható melodikusabb, érzelmesebb hangzású szegmenst, mely meglepően de egyben üdítően hat, kis időt hagyva számunkra a szusszanásra, és (természetesen) az utolsó pusztító erejű kórushoz. Ha az a kérdés, hogy melyik számot ajánlanám elsőre a lemezről, akkor egyértelműen a “The Predation” lenne az, hiszen a srácok mindent belepakoltak az album fegyvertárából, amit csak lehetett!

Needless – The Predation

Illetve: “Planet Oblivion”

A “Planet Oblivion” stílusát tekintve kissé kakukktojás a korongon, de mégis milyen jó, hogy rajta van! Ezúttal death és trash metálos cséphadarás helyett egy balladát kapunk, ami rettenetesen hangulatos, lágy, atmoszférikus, de karcol is, ahol kell! A számban vendégénekesként szerepel Horváth Martina (Thy Catafalque), aki nagyszerű választás volt a duetthez. Baromi jól működik a kémia a két énekes között. Szimbiózisban alkotnak valami csodálatosat, jól kiegészítve egymást, miközben egyik sem nyomja el vagy licitálja túl a másikat. A “Planet Oblivion” abszolút az album egyik ékköve, amit nem érdemes kihagyni!

Needless – Planet Oblivion ft. Horváth Martina (Thy Catafalque)

Needless – The Cosmic Cauldron (Albumösszegző)

A The Cosmic Cauldron egy nagy utazás, egy tényleges kaland! Mind hosszát tekintve, mind pedig az emocionális hullámvasutat tekintve, amire felülünk egy lemez hallgatásakor. Hangzásban nagyszerűen adja vissza a felvázolt világ zaklatott, nyughatatlan légkörét. A haragot, elkeseredést, félelmet, reménytelenséget és valamilyen groteszk módon az ambivalenciába burkolózott szépségét is! Ez egy gondosan összerakott lemez, gazdag hangzásvilágú instrumentállal és súlyos, kellően magabiztos vokállal megtámogatva! Érdemes tenni vele egy próbát! Nem bánjátok meg!

TRACKLIST

  1. Warvoid A.D. (6:26)
  2. Astrogate The Spectral Lane (3:42)
  3. The Predation (7:08)
  4. Mournful Heavens (5:39)
  5. The Cosmic Cauldron (5.32)
  6. Odium (4:10)
  7. The Prism Fortress (4:46)
  8. Chrononaut (4:56)
  9. Planet Oblivion (4:49)
  10. Transgalactic (10:06)

A lemez fizikai formátumban megvásárolható a kiadótól (Uprising! Records), valamint világszerte olyan nagyobb európai kiadók shopjain keresztül, mint a Nuclear Blast Records, Season of Mist és a Napalm Records, vagy a japán Spiritual Beast:

A The Cosmic Cauldron Magyarországon az albamusic.hu webshopjában, valamint erősen korlátozott példányszámban a zenekartól szerezhető be.

Ha felkeltette érdeklődéseteket a Needless és szeretnétek a lemez dalaira élőben is veretni, akkor ezt leghamarabb a BERSERK FEST-en tehetitek meg, február 19-én a budapesti KVLT-ban! Az esemény linkjét alább találjátok!

BERSERK FEST: https://fb.me/e/1a8bJhu0j

Label (Uprising Records): https://uprisingrecords.de/2021/10/18/needless/
Facebook: https://www.facebook.com/needlesshun/
Bandcamp: https://targetgroup.bandcamp.com/album/the-cosmic-cauldron
Instagram: https://www.instagram.com/needless_metal/?hl=hu
Soundcloud: https://soundcloud.com/official-needless
YouTube: https://youtu.be/cf3dr8iZft0
Spotify: https://sptfy.com/6z1Y

by: Traidusk & Wolfy

Leave a Reply

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d bloggers like this: