On The Horizon: Ghost Toast (01.28.) #15 

Az On The Horizon tizenötödik részében a magyar progresszív rock szcénát erősítő Ghost Toast-tal és a márciusban megjelenő ötödik albumuk (Shade Without Color) egyik előfutárával, a Chasing Time-mal ismerkedhettek meg! A finn Inverse Records kötelékébe tartozó zenekar ideális választás mindenkinek, aki egy kis instrumentális progresszív rockra vágyik, színvonalas kivitelezéssel. Hogyha magadra ismertél, akkor ez az epizód kifejezetten Neked szól!

Zenekar: Ghost Toast (HUN)

Dal: Chasing Time

Stílus: Progresszív Rock

A Ghost Toast háttértörténete:

“A Ghost Toast egy kísérletezős, instrumentális progrock zenekar Debrecenből. Rengeteg különböző zenét szeretünk (súlyosat, könnyűt, utazóst, filmzenét, elektronikus zenét, ambientet stb.), és használjuk is ezeket a hatásokat, hogy valami számunkra (és remélhetőleg a közönség számára is) különlegeset alkossunk, teljes szívvel. 

A főbb hatásaink: Tool, Orbital, Shpongle, Ulver, Ott, Jaga Jazzist, Plaid, Future Sound Of London, Mastodon, Pure Reason Revolution, Crippled Black Phoenix, The Mars Volta, A Perfect Circle, Nine Inch Nails, Russian Circles, 65daysofstatic God Is an Astronaut, Isten Háta Mögött, valamint számos filmzeneszerző.”

A zenekar 2008-ban alakult és 2020-ig változatlan felállásban működött, Papp László dobos azonban 2020 elején elhagyta a zenekart. A helyére Cserős Zoltán érkezett, a Ghost Toast ötödik lemeze, a Shade Without Color megalkotásában már ő vett részt.

Diszkográfia

  • Toast in the shell (2011) – szerzői kiadás –
  • There is no en… (2013) – szerzői kiadás –
  • Out of This World (2017) – Inverse Records (FIN) –
  • Shape Without Form (2020) – Inverse Records (FIN) –

Jelenlegi felállás:

Stefán János - basszusgitár, effektek, akusztikus gitár, billentyű
Rózsavölgyi Bence - gitár
Cserős Zoltán - dob, dobprogramozás
Pusker János - cselló, billentyű

Miről szól a ‘Chasing Time’? A Chasing Time merengés azokon a dolgokon, amiket nem változtathatsz meg a múltban, át kell élned a jelenben, és amiket akarsz, vagy nem akarsz a jövőtől.

“Furcsa, mennyire nem engedik a sebhelyek elfeledni, hogy a múltunk valóság.”

Cormac McCarthy, Vad Lovak

Mi jut eszünkbe a Chasing Time-ot hallgatva, illetve a videóklipet figyelve? A tér, az idő, az ember, a természet, a művészet, a mozgás, a mozdulatlanság, a felemelkedés és a zuhanás. Egy szóval minden.

Ghost Toast – Chasing Time

Miért lehet pont a ‘Chasing Time’ a Te számod? Egyrészt a klip vizualitása magávalragadó, amiben ha elmerülsz, egy igazán kellemes audiovizuális élményben lesz részed. Remekül illeszkedik a szám hangulatához, szinte szavak nélkül közöl egyetemes igazságokat, késztet merengésre. Az intenzitás néha lecsendesül, majd ismét felélénkül, már-már hiányérzetet kelt benned, hogy a szétfeszítő energia egy üvöltéssé teljesedjen ki. A szinte elfojtott feszültség egészen andalító melódiákkal fonódnak össze, amelyek nem kakofóniát keltenek, hanem a változatosságot erősítik. Rengeteg téma jelenik meg, akár ismétlődik, akár elkenődik, és valami egészen új lép a helyükre. Mindvégig csak egy számot hallgatsz, mégis mintha egy egész univerzum nyílna meg előtted. A cím tehát nem is lehetne találóbb, azonban időtlennek tűnik a Chasing Time a hozzám hasonló progresszív rock kedvelőknek.

Mit várhatunk a következő albumtól? A Shade Without Color március 3-án válik elérhetővé a nagyközönség számára, amely lényegében nem más lesz, mint a 2020-ban kiadott Shape Without Form album folytatása. A Ghost Toast tagjai a következő érdekességeket osztották meg velünk a két lemez közötti szoros kapocsról:

“A dalok nagyja egy időben íródott, és eleve külön-külön megjelenő „duplalemeznek” szántuk. Mindkét lemezcím T. S. Eliot The Hollow Men című verséből származik, és mindkét lemez főként az üresség témájával foglalkozik. Persze csak amennyire egy alapvetően instrumentális anyag erre képes.”

Ezek alapján biztosra vehető, hogy a Shape Without Form jó kiindulási pont lehet a Shade Without Color felméréséhez, illetve célszerű nem önmagában ismerkedni az ötödik nagylemez rejtelmeivel. A felkarolni kívánt téma, tehát az üresség boncolgatásakor pedig többről van szó, mint, ami elsőre látszik. Azonban erről és még sok minden másról a későbbiekben olvashattok bővebben!

Amennyiben szívesen figyelemmel követnéd a Ghost Toast munkásságát és, ha a közelgő nagylemezükről sem szeretnél lemaradni, akkor az alábbi linkek segítségével mindent megtalálhatsz!

Website: http://www.ghosttoast.hu

Facebook: https://www.facebook.com/ghosttoastband

Instagram: https://www.instagram.com/ghosttoast_hun

Bandcamp: https://ghosttoastband.bandcamp.com

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCDLXjxzvhQdpYlECCTF2hEA

Twitter: https://twitter.com/ghosttoastband

by: Fujimi & Wolfy

On The Horizon: Ghost Toast (01.28.) #15 ” bejegyzéshez egy hozzászólás

Új írása

Leave a Reply

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d bloggers like this: