Ezt hallgasd meg! – Curly Heads: Ruby Dress Skinny Dog (02.08.)

Miért éppen a “Ruby Dress Skinny Dog”? Ez volt az első szám a zenekartól, amit hallottam, és már első alkalommal beleékelődött az emlékezetembe. A felépítése a teljesen klasszikus verze-refrén-verze-refrén váltakozására épül, no meg ott az elhagyhatatlan bridge is, meg persze nüansznyi változatosságok, amik valahogy mégis különleges légkört teremtenek. De természetesen az is lényeges szempont, hogy az egész szám valami eszméletlen energiával lüktet.

Mitől is több ez, mintha valami tejesen átlagos popzenét hallgatnánk? Egyrészt az énekes kellemesen rekedt hangja megfűszerezi az egyszerűbb instrumentális részeket is egy olyan plusszal, amiben felváltva hallhatjuk a visszafogott, kitörni vágyó, de ízlésesen elszorított feszültséget, illetve az átható üvöltést. Csodálatos játéknak lehetünk fültanúi az érzelmekkel, amelyeket a zenekar nem fél megtoldani egy rövidebb szólóval, majd a csúcspont után egy fokozatosan elcsendesülő nyomasztó visszhanggal. Ezek mellett az izgalmas finomságok mellett szeretném kiemelni továbbá a számomra igencsak kedves introt is, amely – mint már korábban is szót ejtettem róla – az én egyik nagy “perverzióm”. Bár itt nem a legemelkedettebb zenei bravúrok nyitják meg a számot, mégis elképesztően elegánsan variálódik, majd egészül ki, hogy aztán az instrumental alá képes legyen – egy kissé pátoszosan fogalmazva – kész entitásként kúszni. Nagyon kellemes akkordmenet díszíti a Ruby Dress Skinny Dog egészét, amely egyre erőszakosabban emeli a feszültséget az elektromos gitár segítségével. Talán az elején még fogalma sincs a hallgatónak, hogy micsoda magával ragadó élményben lesz része, úgyhogy egyértelműen javaslom, hogy ezt a szűk három és fél percet nyugodtan szánd rá az életedből, mert kellemes meglepetésben lesz részed!

Műfaj: Alternatív rock
Zenekar: Curly Heads (POL)
Szám: Ruby Dress Skinny Dog
Album: Ruby Dress Skinny Dog (2014)

Dalszöveg:

He said please just get out of my head
I’ve lost the precious key to your apartment
Cuz she got yeah she got him good
Wearing tight shirts but mostly she’s nude
All these answers they come too late
How am I supposed to forget your face
If you’re still calling out my name
I chose the wrong person to blame

I only want you, no
And now I won’t let you go

And he let, yeah he let her go
Right on the streets where the creatures are born
And she knows him oh so well
Just enough to know he hates her sha-la-la-la

She got, yes she got him good
Funny thing they were misunderstood
Please just get out of my head
Please just get out of my head

I only want you, no
And now I won’t let you go

Mit érdemes tudni a “Curly Heads”-ről? A formáció egy 2010-ben létrejött lengyel alternatív rock zenekar, melynek tagjai az énekes Dawid Podsiadło, a két gitáros Oskar Bała és Tomasz Szuliński, a basszusgitáros Tomasz Skuta, illetve a dobos Damian Lis. Bár Dawid Podsiadło önállóan már több sikert is elért (például megnyerte a második lengyel X Faktort), a Curly Heads még csupán egy stúdióalbummal büszkélkedhet, amely 2014-ben látta meg a nagyvilágot. Bár személy szerint minden számot egy külön kis kincsnek tartok (érdemes többek között belehallgatni a Till You Got Me-be), nem véletlenül választottam külön bemutatásra azt a számot, mely az album nevét viseli. A Ruby Dress Skinny Dog mellett, ha esetleg más alkotásaikba is szívesen belekóstolnál, a Synthlove című szintúgy saját számuk kapott egy akusztikus feldolgozást, mely hihetetlen zenei zsenialitásról tesz tanúbizonyságot. Szerencsére a zenekar hivatalosan nem bomlott fel, úgyhogy remélhetőleg várhatók még tőlük a jövőben egyéb újdonságok.

Curly Heads: https://www.youtube.com/user/CurlyHeadsVEVO

by: Fujimi

Leave a Reply

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d bloggers like this: