Atmoszféra – Greg Laswell: Come Clean (02.20.)

Sorozat: Wentworth (2013-2021)

Műfaj: dráma, thriller

Soundtrack: Come Clean

Wentworth (2013-2021)

Ismertető: Az ausztrál sorozat középpontjában egy női börtön áll annak minden nehézségével. Az alaptéma bár önmagában is sok potenciált rejt magában, a sorozat mégis elképesztően jól bánik a drámával és a sokszínű karakterfelhozatallal. A rengeteg fordulat, esetleges nyomasztó légkör mellett képes lelassítani és belerévedni az érzelmek tömkelegébe, de éppen annyira, hogy ne váljék csöpögőssé. Sokszor nem is a szavak, hanem az operatőri munka, a színészi játék és persze a zenei aláfestés adja egy jelenet esszenciáját.

Greg Laswell: Come Clean

Mit érdemes tudni az eredeti számról? Greg Laswell egy amerikai zenész, aki első sorban az indie és a folk rock vonalat erősíti. A Come Clean a 2010-es Take A Bow nevű lemezen foglal helyet, amelyen szinte végig jellemző ez a folyó, magával ragadó, kissé letargikus hangulat. A Come Clean is ezt az érzetet ragadja meg, viszont egészen változatos felépítéssel lüktet. Olyan, mintha a vokál ellensúlyozná vagy az egyszerűbb dallamokat kiengedett fájdalmával, vagy amikor intenzívebben ragad magával, visszafogottan nyeli le az üvöltést. Külön szívszerelmem az a kissé piszkosabb hangzás a refrénben, illetve az akkordváltások hangjai, amik által még emberközelibbé válik a zene.

Miért tűnhetett ideális választásnak? Az előző bekezdésben szinte meg is válaszoltam a kérdést. Elképesztő és egyben nyomasztó légkört teremt a szám egyes részleteivel, a többi pedig igazán fájdalmas, szinte emelkedett, így bármely vágóképhez beilleszthető. A sorozat több szálon fut, amelyek összefüggnek természetesen, így a Come Clean csodásan összefonja a jeleneteket, hogy megteremtsék a kívánt hangulatot. Még úgyis ideális választásnak nevezhető, hogy éppen a csúcspont előtt halkul el…

Az a bizonyos jelenet…: Wentworth: S2E6

A jelenetről röviden

Egy haláleset és a szívünkhöz nőtt szereplők agonizálása kiváló zárásnak bizonyul egy sorozat egyik részében. Mindig csodásan fokozzák az izgalmakat is, ugyanis a legvégén is egyre inkább kibontakozik az új börtönigazgató karaktere, aki aztán végig egy meghatározó pontja marad a Wentworthnek. Ennél többet nem mondhatok, de nem szeretném elbagatelizálni az egyébként rendkívül súlyos és hatásos pillanatokat, amelyekkel megajándékoz bennünket a sorozat.

Mennyire ragadja meg a pillanatot a Come Clean?

Első sorban az instrumental nyomasztó légköre az, ami az egész jelentben kiemelt szerepet kap. Lehetőséget nyújt, hogy más hanghatások is beleépüljenek, kiegészítsék a számot. A fokozatosan épülő, kitörni látszó indulatok tudatos megszakítása pedig méginkább nyomasztóvá teszik az egyébként is húsbavágó jeleneteket.

Hogyan értékelhető a Wentworth aláfestő zenéinek viszonylatában?

Mint említettem, a sorozat csodásan bánik a hangulatfestés eszközével, ha kell, csak a csöndre bízza a dráma kibontakozását, de többnyire sikeresen választ olyan zenéket háttérelemnek, amik nem csupán kiegészítik, de meg is emelik az adott légkör fontosságát. Külön értékelendő, hogy nem a népszerű, toplistás zeneszámok sokaságában lubickol, hanem jelentőségteljes, akár alig ismert előadók munkáival vagy feldolgozásaival díszíti a jeleneteket, súlyos pillanatokat.

by: Fujimi

Leave a Reply

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d bloggers like this: