Discovery – Lakható Sár #10 (03.27.)

A Discovery tizedik epizódja a garázs rock, az alter és a surf punk vizeire sodor minket! A Lakható Sár debütáló albuma, a Hovahaza tavaly jelent meg, újdonságot hozva az említett stílusok kedvelőinek. A nagylemezről és annak egyik daláról, a videóklipet kapó Csirkedalról is többet tudhattok meg a cikk elolvasásával, a zenekar háttértörténete mellett! Tartsatok velünk ezúttal is!

Zenekar: Lakható Sár (HUN)

Stílus: Garázs-rock, Alter, Surf Punk

Jelenlegi felállás:

  • Draganits “Petúr” Péter – ének, gitár
  • Bieder Bálint “BB” – dob
  • Maczák Krisztián – basszusgitár
  • Rákóczi Ferenc – szólógitár
DISZKOGRÁFIA
Hovahaza (LP) - 2021

Mit érdemes tudnotok a Lakható Sárról? Kik inspirálták a zenekart? Miért pont a Csirkedal kapott egy videóklipet az album dalai közül? Ezen kérdésekre egytől egyig választ kaphattok a Discovery mostani felvonásában, de más témákkal is találkozhattok! Vágjunk bele!

Miként jellemeznétek magatokat néhány szóban?

BB: A bulis bagázs (haha).

Honnan jött a Lakható Sár név? Kinek az ötlete volt?

BB: Eredetileg a Lakható Sár nem zenekart takart, csak Petúr agyszüleményeit. Ezen a néven rögzítettek nagyon furcsa dalokat az unokatestvérével a kertjük végén álló lakókocsiban.

Petúr: A Lakható Sár név úgy jött, hogy még igazán régen, azokban az időkben amikor még csak éppen megtanultam a máig használt 4 kedves akkordomat, rengeteget zenéltünk ott. Rendszerint érdekesen sok alkoholt elfogyasztottunk , majd amikor úgy éreztük, hogy eljött az idő, nekiálltunk zenélni, és elénekelni hozzá azt, ami épp eszünkbe jutott. Másnap visszahallgattuk ezeket, mert előrelátó módon felvételt indítottunk még időben. A fenti körülmények miatt a lakható autóban elég nagy szemét és sár uralkodott, így lett először a hobbiprojekt neve.

BB: Később, amikor a zenekar megalakult, egy kommunában éltünk együtt, egy hatalmas házban. A folyamatos rendetlenség, káosz, zsizsgés miatt sárlaknak meg sárkastélynak kezdtük hívni a helyet. Ott kezdtünk zenekarként próbálni, így amikor névválasztásra került sor, kézenfekvőnek tűnt a Lakható Sár nevet használni.

Petúr: A zenélésbe itt már mindenki becsatlakozott, hiszen valamiért rengeteg hangszer volt, így aki semmin játszott alapból,  az is örömét lelte a furcsa, közös zajban. Aztán kiderült szép lassan, hogy igaziból minden pozícióra van ember ahhoz, hogy együttest alapítsunk, ezért miért ne alapon 2019-ben megszülettünk.  A zenénkben is érezhető szerintem, hogy elég különböző zenei múlttal és képzettséggel érkeztek bele a tagok. A többiek klasszikusabb rock zenén nőttek fel, én inkább a kétezres évek zúzós, üvöltözős vonalát szívtam magamba.  Aztán ezeket az eltérő irányzatokat terelgetjük a zenénkben közös nevezőre, több kevesebb sikerrel.

BB: Sok mindenből gyurmázunk, sosincs konkrét recept.

Milyen zenekarok, illetve zenészek inspiráltak Titeket?

BB: Zenekarként alapvetően az aussie surfpunk, garázsrock, es a magyar alter a táptalaj. Leginkább a Fidlar, a Skegss, a Dune Rats volt ránk nagy hatással, ezen a vonalon indult el a banda, de kikerülhetetlen volt, hogy mindenki belepakolja az egyéni behatásait, amik viszont nagyon, tényleg nagyon szétágaztak, a klasszikus rocktól a metálon át az emo-punkig.

Petúr: Én azt hiszem, hogy két zenekart tudnék megemlíteni külföldről, az Avenged Sevenfold és a My Chemical Romance, itthon pedig a Lovasi, Likó és Bérczesi hármas jut eszembe.

Van-e személyes kedvencetek az eddig megjelent dalaitok közül? Hogyha igen, akkor miért pont azt választanátok?

BB: Nekem minden nap más. Szeretem, ahogy el lehet veszni a Petúr-dalok szövegében, a régebbi dalokban is mindig belebotlok valami újba, ami megfog, és segít görgetni az aktuális szargalacsint.

Petúr: Nekem talán a Garázsmenet. Az már újgenerációs dal a lemezről, akkor már a szólógitárosunk, Feri is csatlakozott a csapathoz, és együtt, négyen raktuk össze. Játszani is jó, és körvonalazza azt a hangulatot, amit szeretnék megjeleníteni a zenéinkben.

Tavaly jelent meg a debütáló albumotok, a Hovahaza! Milyen témákat érint a lemez? Mi jut először eszetekbe a Hovahaza hallatán?

BB: Az az igazság, hogy nem nagyon volt koncepciónk a lemez készítésekor. Amikor összeraktuk a zenekart, Petúr meglévő dalaiból indultunk ki, megvoltak a szövegek es az akkordmenetek, mi meg rápakoltuk az ötleteinket. De talán mindannyiunkban megvolt akkoriban a bizonytalanság, az egyszerre változni akarás és nem akarás. A Hovahaza cím és az összes dal lenyomata az akkori mindennapjainknak.

Petúr: A lemeznek kb. a kétharmada a régebbi, hozott zenéimből áll, amik főleg arról szólnak, hogy szomorú vagyok.:D De viccet félretéve, a kilátástalanság, útkeresés, az elveszettség érzés valamilyen formában ott van a zenéinkben. Az album címe is kb. ezekből gyúródik össze. Szerintem igazán kihallható az albumról, hogy melyikek ezek a hozott zenék, és melyek azok, amiket már együtt csináltunk. Teljesen más hangulatuk van, reménytelibbek, izgalmasabbak.

Az album egy sajátos borítót is kapott. Mi ihlette és melyik dal tükrözi szerintetek a legjobban azt, amit ábrázol?

Petúr: A lemezborítón elég sokat gondolkodtunk, mert bár volt rá jópár vázlatunk és elképzelésünk, egyik sem igazán fejezte ki azt amit képviselünk. Aztán egy barátunk elkészítette a jelenlegit, ami nekem azért tetszik, mert borzalmasan egyszerű, kicsit hideg, kicsit szomorkás, és ennyi elegendő is ehhez a lemezhez szerintem.

BB: Ha konkrét dalt kell említeni, nekem az Érzem ugrik be róla, jól illusztrálja az abban leírt hideg magányt.

A jövőben mennyire maradnátok annál az irányvonalnál, amit a Hovahaza képvisel? Mit hagynátok meg és min változtatnátok?

BB: Amikor új dalokról van szó, sosem gondolkodunk túl sokat, inkább ösztönösen írunk, aztán felvételkor összeveszünk rajtuk. Sosem tervezünk előre es ez eddig bejött. Annyi biztos, hogy sokat változtunk azóta, így a dalok is fejlődtek, zeneileg és szövegileg is. De nem kell aggódnia senkinek, azóta sem tanultunk meg zenélni.

Petúr: Az első album egy remek kísérlet eredménye, megnéztük, hogy tudunk együttműködni, hogy tudjuk az ötleteket beépíteni, meg úgy alapból közösen dolgozni. Ez szerintem egy ilyen összekovácsolós anyag lett. Az egészet egy pincében vettük fel, ez szerintem hallható rajta. Néha ebből túl sok, néha abból túl kevés, de összehoztuk, elkészült és látjuk, hogy merre tovább.

A Hovahaza dalai közül a Csirkedalhoz egy videóklip is készült! Miért éppen erre a számra esett a választásotok? Tudnátok mesélni a videóklip elkészítésének folyamatáról?

BB: Amikor a dalokat csiszolgattuk többhöz is felmerültek videóklip ötletek. Végül azért a Csirkedal és a Mit tennék lett elkészítve, mert a többi el lett felejtve. Ha jól emlékszem, az animáció nekem jutott eszembe, azóta sem értem, miért. Ez nem egy egyszerű műfaj, de rátaláltunk Kormos Heni grafikusra, akinek volt türelme hozzánk. Oda-vissza dobáltuk az ötleteket, és ez lett a vége.

Mit jelent számotokra ez a dal? Mi az üzenete?

BB: Ez olyan csirke-tojás dolog, tudjátok.

Petúr: Szerintem az az üzenete, hogy élni minden körülmények között kellemetlen.

Melyik másik dalotokhoz forgatnátok egy videóklipet? Milyen történetet tudnátok elképzelni?

Petúr:  Nagyon sok furcsa ötletem van videóklipekhez, de egyik sem kapcsolódik semmihez, csak viccesen vagy érdekesen néz ki, ahogy elképzelem. 

BB: Szeretnénk egyszer egy klipben PET palackokon a Dunára ereszteni Petúrt. Reméljük, legyőzi a félelmeit.

Mik a legfőbb céljaitok az elkövetkezendő évekre?

BB: Jelenleg a második albumon dolgozunk. Biztos megünnepeljük, ha kész, aztán belevetjük magunkat a koncertezésbe.

Petúr: A személyes célom a jövőre nézve, hogy némileg megtanuljak énekelni, talán gitározni is. Nehéz elképzelni a jövőt évekre előre, meg amúgy is.

Ha nem hagynád ki a Lakható Sár elkövetkezendő megjelenéseit, illetve fellépéseit vagy, hogyha csak az első nagylemezükben, a Hovahazában szeretnél jobban elmélyülni, akkor az alábbi linkek segítségével mindent megtalálhatsz!

Lakható Sár

by: Wolfy

Leave a Reply

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d bloggers like this: