On The Horizon: BIPØLARIS (03.24.) #19

A győri székhelyű BIPØLARIS tavaly megjelenő első nagylemezükről a Sagittarius A*-ról, ajánlja figyelmetekbe egyik húzótételét, az Operenciát! A “tizenkilences” On The Horizon-ban a zenekarról, illetve a szóban forgó dalról is rengeteg érdekes részletet tudhattok meg! Vágjunk is bele!

Zenekar: BIPØLARIS (HUN)

Dal: Operencia

Stílus: Metalcore

A BIPØLARIS háttértörténete: 

A BIPØLARIS egy progresszív, hardcore, punk, thrash és metal elemeket ötvöző, 2018 óta aktív zenekar Győrből. A 2019-es Kapillárisok EP és Szerotonin mezők EP után 2021-ben jelent meg első nagylemezük Sagittarius A* címmel.
A stúdiófelvételek 100%-ban saját gyártásúak (W-Drum Home Studio), a klipek pedig vagy szintén saját gyártásúak, vagy saját rendezésűek, együttműködve olyan alkotókkal, mint a Mihasznafilm, ezzel is kiterjesztve a dalok jelentéstartalmát.
A dalszövegek érintik a hitehagyott kivándorlás témakörét (Szélrózsa), a mérgező kapcsolatokat (Szirtek, Maszk, Az Ács), a generációinkat folyamatosan érintő mentális leterheltséggel járó rémálmokat és éberálmodást (Éber). A Sagittarius A* lemez részben egy, a felnőtté válást övező turbulens érzelmi kivetülés (Szerotonin mezők), a boldogulás és a boldogság keresése (Averzió), részben pedig egy felismerés, hogy pontosan ugyanolyan keveset tudunk a testünkben rejlő lélekről, mint a minket körül vevő világegyetemről, így állítva párhuzamot egy önpusztító emberi elme és egy fekete lyuk természete közt (Sagittarius A*). Meg persze rendszerkritika… (Szinapszisok), jó sok rendszerkritika…(Óperencia). Továbbá a lemezre felkerült egy majd a jövőben megjelenő „Wolf ’s Island”, azaz Farkas szigete című animációs film betétdala, amit szintén a zenekar készített.

Diszkográfia

  • Kapillárisok (EP) – 2019
  • Szerotonin mezők (EP) – 2019
  • Sagittarius A* (LP) – 2021

Jelenlegi felállás:

Németh Attila "Soma" - Ének
Kis Ádám - Basszusgitár
Gede Adrián - Gitár
Borbély Áron - Dobok

Miről szól az Operencia’? Ismerjétek meg jobban az Operencia mögött rejtőző gondolatokat, referenciákat és a dal különlegességét Németh Attila “Soma”, a BIPØLARIS frontemberének szavai által:

“Ezt a dalt azért szeretem nagyon, mert rengeteg emlék köt hozzá. Korábban meséltem már arról, hogy nekem a dalszövegírás egyben egy hajónapló is, és akárhányszor ez a dal előkerül, például koncerten, ez az emlékvihar mindig rám tör. Lehet, hogy ez most ebben a formában kicsit furcsa lesz, de ha nektek nem probléma, akkor én felsorolnám a dalhoz fűződő referenciákat:

Ímhol:

1.) Az intelligencia kvóciens, mint olyan természetesen Dr. Madárijesztő szavai után maradt meg Pesti mese (Óz a nagy varázsló) – YouTube

2.) Ezután Lars von Trier Anarchistájából köszön be a három koldus: fájdalom, a gyász és a kétség.

Lars von Trier’s Three Beggars in ANTICHRIST – a Behind the Scenes documentary – YouTube

3.) Majd egy rövid kikacsintás a parazitagyökerek megjelenésével a Kishercegre.

4.) Ezután nagymamám szavait idézem, amikor is egyik történetében valaki „megdühödik a tehetetlenségtől”. Imádtam ezt a struktúrát, ezt a kifejezést. Elképesztő lüktetése és ereje van.

5.) A „ha magaddal szembe nézel” sor egy Lépéselőny referencia Lépéselőny Tiszta kép – YouTube

6.) Az acél gépek hideg abszurditása egy S.O.A.D. számból és egy félrehallásból ered: System of a Down – Attack Lyrics – YouTube egyik munkába menetelemkor.

7.) A „húsfal” egy KEVÉS album címe volt, ami anno 1996-ban látott napvilágot. Húsfal — Kevés | Last.fm

8.) Az országot remegtető düh pedig egy Furakor számból ered (2009-ből) Furakor – Huszonegy km Beatmarket – YouTube

Ezeket az inspirációkat fűztem fel egy képzeletbeli tengelyre, majd saját szavaimmal kiegészítve vágtam rá egy gondolatmenetet.

Ez meglátásom szerint hűen tükrözi a korszellemet és a fiatalságot Magyarországon sakkban tartó, dühítő, meddő kilátástalanságot, vegyítve ezt a megosztottsággal és a folyamatosan frusztráló elértéktelenedéssel… minden téren.

Még valami:

A szám közepén lévő „Ideg rap” pedig egy elszabaduló tüntetés fantazmagóriája, ahogy egy (éppen, az előbb felsorolt okok miatt) tüntető tömeg felkel és lerohanja az országházat.

Köszönöm!”

– Németh Attila “Soma” aZ OPERENCIÁRÓL

BIPØLARIS – OPERENCIA

Miért lehet pont az ‘Operencia’ a Te számod? Kissé melankolikus atmoszférája és a középtájt hallható csaholó rapszegmens remekül ad saját identitást a dalnak, nagyszerű csatlakozási pontot kínálva ezzel azok számára, akik most ismerkednek meg a zenekar munkásságával. Ha szereted a hardcore műfajra jellemző, sodró lendületű, zúzást és a nyers, karcos vokálokat, illetve a rendszerkritikus dalszövegeket, amelyek nem finomkodnak, mégis kellően igényesek és jól megírtak, akkor az Operenciával bátran tégy egy próbát, nem fogod megbánni! ( A klipben szereplő lutyujka pedig pluszpont!)

Mire számíthatunk a jövőben a BIPØLARIS-tól? A banda kétségkívül mozgalmas (és hangos) nyár előtt áll, ugyanis több neves eseményen is fellépnek. A június 17 és 19 között tartandó Hell Vill Fesztiválon Felsőtárkányban, illetve a Fishing On Orfű-n is találkozhattok velük június 29 és július 2 között. Hamarabb pedig Győrben csíphetitek el őket május 14-én a Téveszme zenekar vendégeként! Az hogy mi lapul még a tarsolyukban, a jövő zenéje!

Ha felkeltette érdeklődésed a BIPØLARIS, akkor az alábbi linkeken megtalálsz mindent, ami a srácokhoz köthető: Dalok, koncertek és minden mi jó!

BIPØLARIS

by: Traidusk & Wolfy

Leave a Reply

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d bloggers like this: