Discovery – Esperfall #9 (03.19.)

A Discovery kilencedik részében a budapesti power/melodic death metal zenekar, az Esperfall hónap elején kiadott számának, a Retreat Into Dreamland-nek hírét hoztuk el azok számára, akik valami újat és izgalmasat keresnek a hazai metal szcéna berkein belül! Az új dal mellett a zenekar története és az áprilisi Origins In Darkness nagylemez is közelebb kerülhet hozzátok. Tartsatok velünk!

Zenekar: Esperfall (HUN)

Stílus: Power metal, Melodic death metal

Jelenlegi felállás:

  • Sima Nóra “Nonee” – ének
  • Gábeli László – szólógitár
  • Kerek Szabolcs – ritmusgitár
  • Pécz Attila “Zakk” – dobok
  • Wachal Péter – basszusgitár,  ének
  • Zathureczky Zsombor – billentyűk
DISZKOGRÁFIA
A Leap Of Faith (EP) - 2018
The Leaf Legacy (kislemez) - 2019
Origins In Darkness (LP) - 2022 /ápr./

Mire számíthatunk a zenekar első nagylemezétől, az áprilisban napvilágot látó Origins In Darkness-től? Honnan ered az Esperfall elnevezés? Milyen történetet kelt életre a Retreat Into Dreamland? Ezekre a kérdésekre egytől egyig választ kaphattok a Discovery aktuális felvonásában, de természetesen más témákkal is találkozhattok! Kezdjünk neki!

Miként jellemeznétek magatokat néhány szóban?

Laci: Nem találtuk fel újra a kereket, de a ’90-es évek végére és a 2000-es évek elejére jellemző skandináv metalzenei színtér elemeiből a magunk módján építkezünk, így aki kedveli ezt a műfajt, annak talán a mi zenénk is tetszeni fog. A most megjelenő lemez ráadásul kellően színes lett szerintem, a dalok nem egyformák, egész széles palettán mozognak, ami a stílust illeti, a power metaltól kezdve a melodikus deathen keresztül egészen a thrash-es és black-es elemeket is felvonultató dalokig.

Nonee: Igyekeztünk a saját eklektikus zenei hátterünket kicsit éreztetni a dalokban, így a metal műfaján belül maradva sikerült egy sokszínű, változatos hangzásvilágot alkotnunk. ég mi sem tudjuk pontosan, hogy milyen sub-genre vagy címke írná a zenénket a legjobban, de úgy gondolom, hogy ha hagyjuk a hallgatókat, hogy eldöntsék és elhelyezzék magukban a zenénket, az nekünk és nekik is felszabadító.

Szabi: Összetett. Tekerős szólók. Olyan böszme riffek, hogy ezeket hallgatván gombát lehetne szedni a földről.

Honnan jött az Esperfall név?

Zakk: Az Esperfall az ‘esper’ és a ‘fall’ szavakból áll össze. Az ‘esper’ szót olyan egyénekre alkalmazzák akik rendelkeznek valamilyen fajta hatodik érzékkel (ExtraSensory Perception – ESPer). Emellett egy általam nagyon kedvelt videojáték sorozatban (Final Fantasy) is előfordul ez a kifejezés, ott különböző misztikus, nagy hatalommal rendelkező istenszerű lényeket neveznek így. A ‘fall’ a mi nevünkben mint bukás, esés értelemben használandó. Megvan a konkrét oka, hogy miért így állt össze a nevünk és szorosan összefügg a ‘mitológiánkkal’, a zenénk fő mondanivalójával de ez egyelőre még maradjon rejtély. Ha majd kijött a lemez és mindenkinek volt elég ideje elmerülni a dalszövegekben akkor majd mesélünk erről többet is.

Milyen zenekarok, illetve zenészek inspiráltak Titeket?

Laci: Az említett skandináv színtér szereplői közül én az In Flames első kb. 12 évnyi munkásságát emelném ki, mint személyes kedvenc. Ezenkívül nagyon szeretem a jól megírt, dallamos gitárszólókat, függetlenül attól, hogy egy ’80-as – ’90-es évekbeli rock balladában bukkannak fel, egy japán pop dalban, vagy egy modernebb környezetben.

Nonee: Nagyon meg szoktak lepődni, amikor tőlem csak férfi előadók neveit hallják, de most is ez fog történni:) Az Avatar, Linkin Park, Children of Bodom kihagyhatatlan a listáról, de engem ugyanennyire inspirált már gyerekkoromban Billy Idol, a Black Flag, a Bush és a Manic Street Preachers is.

Szabi: James Hetfield a riffmester mind kiállásban, mind gitározásban. Kai Hansen és Adrian Smith, mint dalszerzők.

Zakk: Ide nagyon sok mindent tudnék írni, de a legfontosabb zenekarok talán a Metallica, Nightwish, Children of Bodom, Dream Theater, Epica, Godsmack, Avantasia, Wintersun. Az inspiráló zenészeket tekintve talán nincs olyan nagy meglepetés az előbb felsorolt zenekarok után.:) Lars Ulrich, Mike Portnoy, Kai Hahto, Ariën van Weesenbeek, Shannon Larkin, Tobias Sammet és természetesen James Hetfield

Van-e személyes kedvencetek az eddig megjelent dalaitok közül? Ha van, akkor miért pont azt választanátok?

Nonee: A korábbi anyagaink közül elég nagy egyetértés van, a ‘For A Greater Good’-ot nagyon szeretjük.

Szabi: Nekem a ‘For A Greater Good’, mert iszonyat jó lendülete van és irgalmatlan módon lehet tolni a downpickinget, arról nem beszélve, hogy egy vérbeli koncertdal.

Zakk: Korábbi anyagok közül nekem a ‘The Will Of Fire’ és a ‘The Unheard Squall’ című számok nagy kedvenceim. Hogy miért is? Iszonyat pörgős, tekerős téma mindkettő dal amit nagyon izgalmas dobolni és nagyon jól működnek koncerten is.

Laci: Ha az eddig megjelentek alatt az Origins lemez előtti anyagokat értjük, akkor talán a ‘For A Greater Good’ lesz a befutó. Kellemes koncertzáró nóta, felemelő, dallamos refrénnel.

Egy dalszöveg megírásakor a fikciós vagy a személyesebb élményekből táplálkozó témákat részesítitek előnyben?

Zakk: Ez változó. Az első két kislemezen volt több dal is aminek fikció, egy létező film vagy könyv volt az alapja, de a most érkező nagylemez leginkább személyes élményekből táplálkozik.

Nonee: A dalszövegek régebben sokat támaszkodtak fikcióra, a mostani nagylemezen viszont egyetlen dalnál engedtem meg magamnak, hogy egy kis filmes utalás is beleférjen.

Miről szól legújabb dalotok a Retreat Into Dreamland?

Nonee: A Retreat Into Dreamland című dalunk egy nagyon súlyos, depresszív lelkiállapotról íródott, amiben metaforaként használjuk a nappal és az éjszaka dualitását ami ebben a történetben fordított szerepet játszik ahhoz képest, mint ahogy megszoktuk. A fájdalom, a félelem együtt él a mesélő karakterrel, mintha maga a rémálom nappal kísértene és az éjszaka, az alvás tudna csak menedéket nyújtani számára, hiszen az álmok világa az egyetlen hely ahol nem kell konfrontálódnia a démonaival. Központi szerepet kapott a dalban a félelem, gyakorlatilag élő entitássá nőtte ki magát. Különös és nyomasztó narratívát ad a dalnak, hogy a szöveg gyakorlatilag párbeszéd a személy és a félelem között.

Zakk: Reflektálva az előző kérdésre, ez a dal egyértelműen személyes élményből táplálkozik. A szorongásnak egy olyan magas fokát írja le amit ébren már nagyon nehéz józan ésszel elviselni, és ezért sokkal egyszerűbb az álmok világába, az alvásba menekülni a szorongás tárgya elől – akármi is legyen az.

Ha már új videóklip! Mi az, amit a legjobban szerettek egy forgatásban és mi okozza a legnagyobb nehézséget számotokra?

Szabi: Én azt szeretem legjobban, amikor befejezzük. Konkrétan egy szaunában hidegebb van, hogyha nyáron forgat az ember zárt teremben. Legközelebb remélem télen forgatunk a messzi északon hófödte erdőben egy hektoliternyi pálinka társaságában.

Laci: Én alapesetben mindent szeretek egy forgatásban, a nehézséget általában az okozza, hogy türelmesen várjam ki a végeredményt.:D Illetve, a korábban megjelent The Unheard Squall klipjének a forgatásán még az is kisebb nehézség volt, hogy éjszaka zajlott a forgatás, így reggelre kissé kimerültem, dehát ennyi nyilván belefér.

Nonee: Én nagyon szeretem, ha egy kis színészi játékra is van lehetőségem egy forgatáson, erre leginkább a ‘The Unheard Squall’ című videónkban volt szükség, nagyon élveztem a kaszkadőrökkel való munkát, amíg megtanították, hogyan kerülök fel hirtelen az asztalra, hogy jól megkínozzanak.:) Az éjszakai forgatás is nagyon izgalmas, főleg egy teljesen sötét erdőben, mezítláb sétálva a fák között, imádtam! Természetesen minden forgatásnak vannak nehezebb pontjai, főleg külső helyszínen, de a szépsége is ebben van, rengeteg spontán jelenet tud így születni.

Zakk: Eddig összesen 4 videoklipet forgattunk a zenekarral, mindegyiket teljesen más díszletben, időpontban és tök más körülmények között, de én mindegyiket imádtam. Sok jó storyval meg élménnyel lehet gazdagodni egy-egy ilyen forgatáson amikre jó később visszagondolni. A legnagyobb nehézség számomra dobosként az, hogy egy ilyen forgatáson nagyon sokszor végig játszani az adott számot és ha pörgősebb a dal akkor abban nagyon hamar el lehet fáradni:D (erre kitűnő példa a nemrég megjelent ‘Retreat Into Dreamland’ klipünk)

A közelgő Origins In Darkness albumon milyen témákkal találkozhatnak még a hallgatók?

Nonee: Az Origins In Darkness legtöbb dala sötét és zaklatott, többnyire a belső harcainkról szól, minden dal más és más problémán rágódik. Ez egy kifejezetten önmarcangoló lemez, a depressziónál, teljes összeomlásnál kezdődik, felvet társadalmi problémákat, egy ponton a vallás és a hallucinációk átfedéséig is eljut a történet íve, ami a teljes reménytelenségig fokozódik.

Zakk: Nem szeretnénk túlságosan az emberek szájába rágni a lemez mondanivalóját, mert kifejezetten örülnénk neki ha a hallgatók mindenféle előítéletek nélkül el tudnának merülni a dalokban és dalszövegekben és bele képzelnék a saját kis történetüket. De ahogy Nonee is írta, nem olyan könnyen emészthető témákról van szó. Ez egy kifejezetten filozofálós lemez, ami főleg olyan kérdéseket feszeget, hogy például a mentális és fizikai betegségek miért ‘történnek meg’ velünk, hogy generáljuk ezeket saját magunknak, mit lehet ezekből tanulni és hogyan kerülhetjük el ezeket.

Mi jelentette a legnagyobb kihívást számotokra a lemez elkészítése során?

Szabi: Ez az átkozott járvány nagyon megnehezítette és elnyújtotta a stúdiózást. Számomra az volt a legnehezebb, hogy beléptem a zenekarba 2020 márciusában és rá egy hétre hazazavartak mindenkit, így nem igazán volt alkalmam megismerni a többieket és beilleszkedni. Három hónapig csak a videochaten láttam ezeknek a suttyóknak a fejét. Amikor az este 8 órás pizsilövés időszaka volt azt viszont én nagyon jól éltem meg, hiszen a próbák után  mindig ott aludtam Zakkéknél és kialakult egyfajta kötelék. Meg hát baromi jó érzés volt egy igazán király próba után még összeülni és tervezni, alkotni, ötletelni stb.

Nonee: A legnehezebb talán az volt, hogy szövegíróként és énekesként teljesen azonosultam a leírt borzalmakkal, újra előhívva az átélt saját traumáimat. Úgy gondolom, hogy valamilyen szinten ezt meg kell lépnie az embernek, hogy hiteles szöveget, hiteles dallamokat tudjon megalkotni. Amikor a szövegírás lelkileg és fizikailag is beteggé tesz, az egy fura, terápiás jellegű pszichés megtisztulás.

Laci: A lemez a szolnoki Denevér Stúdióban készült, és a pandémiás időszak alatt a korlátozások időnként akadályozták a gördülékeny munkát.

Meséljetek kicsit az album borítójáról! Mit szimbolizál és ki készítette?

Nonee: A borító és a booklet is az én munkám. Digitálisan fejeztem be a képet, de az alapja kézzel készült pasztellkrétával és szénnel, amikkel nagyon régen dolgoztam utoljára, így nagyon örülök, hogy ez lett a borítókép. Volt egy koncepciónk egy spirituális utazásról, ennek a kezdetét igyekeztem megjeleníteni a saját stílusomban.

Zakk: Van egy nagyon is konkrét mondanivalója, története annak hogy mit szimbolizál a lemezborító de ezt ezen a ponton még nem szeretnénk így egzakt módon leírni. Tessék mindenkinek meghallgatni majd a lemezt ha kijön, elolvasni a dalszövegeket, utána még meghallgatni sokszor, és elmélkedni rajta hogy miről is lehet itt pontosan szó 🙂 Igazából engem kifejezetten érdekel, hogy mit fognak az emberek belelátni ebbe a képbe, hisz itt nincs olyan hogy ‘jó’ megoldás. Annyit azért mindenképp elárulnék hogy ez a borító egy nagyobb képnek a része, de erről majd csak később…

Mik a legfőbb céljaitok az elkövetkezendő évekre?

Zakk: Az elsődleges célunk természetesen most az lesz, hogy minél több emberhez eljuttassuk a zenénket, szóval szeretnénk minél többet koncertezni. Ezzel a lemezzel még elsősorban belföldre tervezünk, de ha adódik rá megfelelő alkalom akkor természetesen a környező országokban is szívesen megyünk. Szeretnénk a lehető legtöbbet kihozni ebből a nagylemezből és van pár ötletünk is erre, hogy ezt pontosan hogyan is hajtsuk végre de ez egyelőre még legyen titok. Természetesen közben a háttérben már a következő nagylemez dalain is elkezdtünk dolgozni.

Befejezésül: Mikor és hol találkozhatnak veletek a legközelebb?

Szabi: 2022. április 8-án 20:00-kor Budapesten az Analog Music Hall kávézójában, ahol egy lemezmegjelenős esemény lesz ahol közösen végighallgatjuk a lemezt és alaposan kivesézzük a dalokat, beleszőve mindenféle különleges háttérinfókat, érdekességeket. Terveink szerint ezen az eseményen lehet majd először pólót és digipack CD-t beszerezni, utána pedig egy orbitális nagy metal party veszi kezdetét. Mindenkit várunk szeretettel!

Hogyha még több Esperfall dalra vágynál és az áprilisban megjelenő lemezről sem szeretnél lemaradni, akkor az alábbi linkek segítségével nyomon követheted a zenekar legújabb fejleményeit, illetve eddigi munkásságuk felfedezésére is lehetőséged nyílik!

Esperfall

Nyitókép: Vancsay András

Metal Factory koncert képek: Lányi Kristóf

by: Traidusk & Wolfy

Leave a Reply

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d