Discovery – egy5egy #13 (05.07.)

A Discovery tizenharmadik részében a budapesti székhelyű egy5egy zenekar első videoklipes daláról, a “Lila pulóver”-ről tudhattok meg többet, de a magyar altert képviselő formáció korábbi számai, az elkövetkezendő időszakra vonatkozó tervei és az első stúdióalbumuk, a Szépek voltak egyszer sem maradtak érintetlenül az interjú során! Tartsatok velünk!

Zenekar: egy5egy (HUN)

Stílus: Alternatív

Jelenlegi felállás:

  • Oláh Levente – ének, gitár
  • Pálocska Viktor – ének, basszusgitár
  • Varga Ádám Alex – billentyű, vokál
  • Bárány Barnabás – dob, vokál
DISZKOGRÁFIA
Valóság (Single) - 2017 
Afázia (Single) - 2017 
Mindenhonnan pont ugyanaz (EP) - 2019 
Háztetőn (Single) - 2019 
Hosszú téli járat (akusztikus EP) - 2021
Félig élő (live session) - 2021 
Szépek voltak egyszer (LP) - 2022* 

Mely zenészek, zenekarok voltak nagy hatással az egy5egy tagjaira? Minek köszönhető, hogy a Lila pulóver című dal kapott elsőként videoklipet? Milyen témákkal találkozhatunk majd a Szépek voltak egyszer nagylemezen? Ezen kérdésekre egytől egyig választ kaphattok a Discovery aktuális felvonásában, de más témákkal is találkozhattok! Jöjjön a java!

Miként jellemeznétek magatokat néhány szóban?

Bárány Barnabás: Család.

Varga Ádám: Az egy5egy 4 emberi létforma kvintesszenciája, egy lenyomat, egy fogalom, egy család, egy zenekar, egy fraktál, egy üres halmaz, ami megtöltésre vár, egy dekódolandó üzenet. Az egy5egy az, amiként a befogadó fél értelmezni kívánja.

Pálocska Viktor: Eklektikus, lélekszaggató, szövegorientált alter.

Honnan jött az egy5egy név? Kinek az ötlete volt?

Bárány Barnabás: Rég volt, már nem emlékszem ki dobta be először. Az rémlik, hogy én írtam le ilyen “hülyén”.

Milyen zenekarok, illetve zenészek inspiráltak Titeket?

Bárány Barnabás: Vegyesfelvágott a brigád, engem személy szerint Questlove, Chad Smith, Benny Grab, Dési Tomi „Guba”, de sok helyről próbálok meríteni.

Varga Ádám: Én így utólag rájöttem asszem, hogy engem a többi tag zenei rajongása inspirál a legjobban. Gyakran úgy érzem, hogy ő általuk tudok csak megnyilvánulni zeneileg.

Pálocska Viktor: Zenei mindenevők vagyunk és ahonnan csak lehet, inspirálódunk. Engem Beck Zoli motivál borzalmasan, mind a világhoz való hozzáállása, mind a szöveg- és zenebeli gondolatai miatt. Ezt igazából órákig tudnám taglalni, szóval inkább itt lezárom.

Oláh Levente: Metallica, Rammstein, Sum 41, Kispál és a Borz, 30Y.

Van-e személyes kedvencetek az eddig megjelent dalaitok közül? Hogyha igen, akkor miért pont azt választanátok?

Bárány Barnabás: A Hiába című dalt nagyon szeretem, valahogy mindig el tudok veszni benne… akár, ha hallgatom akár, ha eljátsszuk.

Varga Ádám: A Háztetőn. Szeretem a szövegét és hogy egy letisztult dal. Lehet, hogy ott kezdett el kiforrni valami anno és azért szeretem ennyire.

Pálocska Viktor: Nekem a Háztetőn, egyszerűen azért, mert egy rettentő szép, hosszan kifejtett allegória az egész.

Áprilisban egy új mérföldkőhöz érkeztetek az első videoklipetek által! Minek köszönhető, hogy a Lila pulóver című dalotok kapott elsőként videoklipet? Volt más szám, aminél még felmerült ez a gondolat vagy nem volt kérdés számotokra, hogy itt lenne a legideálisabb? Mennyire azt a megvalósítást kaptátok, amit eredetileg elképzeltetek?

Bárány Barnabás: Volt (és még lesz is!) másik dalról szó, de a végén arra jutottunk, hogy egy olyan dallal kezdjük meg a sort, amiről tudjuk, hogy sokan szeretik/várják. Én maximálisan meg vagyok elégedve a final verzióval.

Varga Ádám: A Szépek voltak egyszer című dalt akartuk legelőször. Számomra mindegy volt, hogy melyikhez lesz klip és örültem a Lila pulóvernek, plusz az animátorok zseniális munkát végeztek vele.

Miről szól a Lila pulóver? Honnan jött az elnevezés?

Oláh Levente: A Lila pulóver egy lila pulóverről szól. Sok dal szól a lila pulóverről, de ennek még a neve is az.

Jelenleg az első stúdióalbumotokon dolgoztok. Milyen témákkal találkozhatunk majd a nagylemezen? Melyik áll a legközelebb a szívetekhez ezek közül?

Bárány Barnabás: Sok érzelmet és lelki állapotot érzek a dalokban, nekem a kedvencem a Szerelmes Ember féle „önmagaddal üvöltözés” – már ha lehet így nevezni.

Varga Ádám: Számomra ez az album olyan, mint egy emlékkönyv. Az elmúlt évek érzelmeit, es behatásait örökíti meg. Nem tudok nagyon máskepp nézni rá. Arról szól, hogy hogyan nőttünk fel együtt emberként és zenekarrá.

Pálocska Viktor: Egy korszak vége, és az idő múlása a készülő lemez fő tematikája: minden más téma ezekre épül, ezekből dolgozik. Mindig mélyre megyünk magunkban, mikor dalt készítünk, de szinte sosem egy konkrét tematika/üzenet lebeg ilyenkor a szemünk előtt. Szerintem ezt minden hallgatónak saját magának kell megfejtenie.

Miben és mennyivel lesz másabb a korábbi megjelenéseitekhez képest a közelgő albumotok?

Bárány Barnabás: Profi lesz, profi stábbal, profi cuccokkal.

Pálocska Viktor: Érettebb és átgondoltabb lesz, hogy úgy mondjam. Ezzel az anyaggal találtuk meg a saját hangunkat, és ez az első olyan lehetőség, ahol igazán megmutathatjuk, mit is szeretnénk igazán csinálni.

Több tehetségkutatót is megjártatok 2021-ben. Mi volt a legemlékezetesebb pillanat, ami megragadt bennetek? Mit tanácsolnátok azoknak, akik először terveznek valamilyen tehetségkutatón indulni? Mikre ügyeljenek?

Bárány Barnabás: Kérdés nélkül a szarvasi Dobbantó. Azt, hogy legyenek magabiztosak a tudásukban, készüljenek fel becsülettel, és érezzék jól magukat játék közben!

Varga Ádám: A szarvasi, mert azt tekintem a várva várt lehetőségnek a zenekar életében, de ami sokkal fontosabb, hogy ott találkoztunk a menedzserünkkel Big Boss-szal (amúgy Bettinek hívják és ő a legjobb).

Pálocska Viktor: Nem kell akarni megváltani a világot, csak őszinte örömmel, és alázattal kell színpadra állni. Szerintem ez mindig a legfontosabb. (Persze azért gyakorolni sem árt rá :D)

Oláh Levente: A szarvasi Dobbantó maradt meg leginkább.

Mit üzennétek a 10 évvel ezelőtti önmagatoknak?

Bárány Barnabás: Szopó lesz, de megéri.

Pálocska Viktor: Kurva klisés lesz, de talán azt, hogy “ne add fel!”

Mik a legfőbb céljaitok az elkövetkezendő évekre?

Bárány Barnabás: Minél többet játszani, minél nagyobb helyeken, minél több embernek. Eljutni az emberekhez, megmutatni magunk, jól érezni magunkat. Élvezni, hogy azt csinálhatjuk, amit mindennél jobban szeretünk.

Varga Ádám: Folytatni, amit eddig.

Pálocska Viktor: Minél több embernek játszani, hogy eljuthassunk azokhoz, akiknek igazán tetszik, amit csinálunk.

Végezetül: Mikor és hol találkozhatnak veletek a legközelebb?

Bárány Barnabás: Nyáron fesztiválokon. Velem személy szerint rottyon, valami bárpult mellett remélem.

Varga Ádám: Az egy5egy.hu-n megtaláljátok, hogy mikor merre leszünk.

Amennyiben felkeltette az érdeklődésed a Lila pulóver és szívesen megismernéd az egy5egy interjúban nem érintett dalait, illetve a Szépek voltak egyszer-ről sem maradnál le, akkor az alábbi linkek segítségével nyomon követheted a srácok munkásságát, legfrissebb bejelentéseiket!

egy5egy

Fotók: Marton Nagy Photo

*Az egy5egy több részletben fogja megjelentetni idén a Szépek voltak egyszer című lemezét.

by: Wolfy

Leave a Reply

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d bloggers like this: