HYPE! – Ghost Toast: Get Rid Of (07.12.)

Nem állt meg az élet a Ghost Toast háza táján az ötödik albumuk, a Shade Without Color megjelenése után sem. A debreceni instrumentális progresszív rock zenekar a lemez egyik gyöngyszeméhez, a Get Rid Of-hoz forgatott videoklipet! Miért éri meg időt szánni a videoklip megtekintésére? Miként zajlott a klip elkészítése? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphattok aktuális cikkünkből!

Zenekar: Ghost Toast (HUN)

Dal: Get Rid Of

Stílus: Instrumentális Progresszív Rock

Megjelenés időpontja: 2022/06/19*

Kiadó: Inverse Records (FIN)

GHOST TOAST

A Ghost Toast egy kísérletezős, instrumentális progrock zenekar Debrecenből. Rengeteg különböző zenét szeretnek (súlyosat, könnyűt, utazóst, filmzenét, elektronikus zenét, ambientet, stb.), és használják is ezeket a hatásokat, hogy valami számukra (és remélhetőleg a közönség számára is) különlegeset alkossanak, teljes szívvel. 

A főbb hatásaik: Tool, Orbital, Shpongle, Ulver, Ott, Jaga Jazzist, Plaid, Future Sound Of LondonMastodon, Pure Reason Revolution, Crippled Black Phoenix, The Mars Volta, A Perfect Circle, Nine Inch Nails, Russian Circles, 65daysofstatic God Is an Astronaut, Isten Háta Mögött, valamint számos filmzeneszerző.

Jelenlegi felállás

  • Stefán János (basszusgitár, effektek, akusztikus gitár, billentyű)
  • Rózsavölgyi Bence (gitár)
  • Cserős Zoltán (dob, dobprogramozás)
  • Pusker János (cselló, billentyű)

Ha többet szeretnél tudni a Ghost Toast-ról:

A Shade Without Color története a 2020-ban kiadott Shape Without Form-mal vette kezdetét, de ha eltekintünk a két album közötti szoros kapocstól és szigorúan a korongon fellelhető számokat vesszük csak figyelembe, akkor a Get Rid Of volt az első hírnök, az a bizonyos zászlóshajó. A dal kiemelt szerepe már csak emiatt is megkérdőjelezhetetlen. Könnyen elképzelhető, hogy a felkonferáláson túl a végszó is ehhez a dalhoz fog kötődni, keretes szerkezetet adva a Shade Without Color produktumainak, miután nem várható több videoklip a zenekar ötödik nagylemezéhez (de ez még változhat).

Mit érdemes tudnotok a videoklipről, illetve annak elkészítéséről?

“A videoklipet nem szeretnénk direkt nagyon értelmezni, hogy legyen miért odafigyelni rá. Nyilván a cím, meg a maszkok levétele beszédes, de úgy szerettük volna elkészíteni, hogy többféleképpen is lehessen értelmezni, hogy a Zsuzsi által alakított karakterbe több mindent bele lehessen látni.

Nagyon régen forgattunk utoljára rendes klipet, az utóbbi években inkább montázs videókkal dolgoztunk, köszönhetően legfőképpen a pandémiának. Mostanra megint eljutottunk oda, hogy magunkat is mutassuk be, főleg, hogy dobos poszton van új tagunk, akit még nem láthatott játék közben velünk senki, mivel azóta nem volt koncertünk sem, mióta ő (Cserős Zoltán “Zoma” – dobos) a Ghost Toast tagja. A klipet egy nap alatt leforgattuk, de mivel nem készítettünk próbafelvételeket, elég sok idő elment olyan beállításokra, amik végül nem tetszettek, így nem használtuk fel őket. Ez jó tapasztalat volt arra nézve, hogy legközelebb alaposabb előkészületekkel vágjunk bele. Emiatt, az utómunkálatok miatt, na meg amiatt, hogy igen kényelmesen szeretünk mindent csinálni, elég sok idő volt összehozni a klipet, de a végeredménnyel elégedettek vagyunk, sikerült nagyjából azt megvalósítani, ahogy a fejünkben elképzeltük. Ebben óriási a hálánk Varga Tamásnak, aki egy személyben volt operatőr és vágó, valamint társrendezte velünk a dolgot, illetve birka türelemmel, jó kedvvel és jóindulattal állt hozzánk megint.

Érdekességként azt szeretnénk megemlíteni, hogy ez az első olyan klipünk, ahol szereplő is van (ő Nyeste Zsuzsanna, egy kedves ismerősünk) és szerintünk messze neki köszönhetőek a legerősebb pontjai a videónak, nagyon jó volt a szerepben, ráadásul ösztönből hozta a jeleneteket, érzelmi reakciókat, szinte mindent elsőre. Pár nagy elröhögés azért volt persze.:)”

– RÓZSAVÖLGYI BENCE, A GHOST TOAST GITÁROSA

Ghost Toast – Get Rid Of

Miért ne hagyd ki a “Get Rid Of” videoklipjét? Megvan az előnye annak is, ha egy számnak nincsen videoklipje, hiszen így teret nyerhet a fantáziánk és megkötések nélkül bármit elképzelhetünk, ami az adott dalhoz illőnek tűnik számunkra. Ettől még egy minőségi videoklip sokat lendíthet egy szám megítélésén! Nem csak hallva, de magunk előtt látva egy történetet vagy egy közel sem ismeretlen élethelyzetet még inkább átérezzük a másodpercek, percek súlyosságát vagy éppen örömteliségét. A Get Rid Of-nak is egyértelműen jót tett a vizuális kibontakozás. A kezdés pörgős, egyből a zavarosban evickélünk. Ez az ingergazdagság nem érződik túl soknak, inkább okot ad arra, hogy minél jobban figyeljünk a részletekre. A központi női karakter cselekedetei, a zenekar tagjainak a megnyilvánulásai, a Get Rid Of életre keltése és a látványos, de egyben furcsa vizuális elemek egyvelege együttesen megadják a videoklip savát-borsát. Átjön a feszültség és a felszabadultság. Azt pedig különösen jó látni, ahogy a srácok előadják a számot! Érezhető az átszellemültség és a dal különbözői szegmensei is még erőteljesebbé válnak. A videoklip értelmezésének szabadságát meghagynám nektek. Már csak azért is, mert nem egy megfejtés létezik és nem szűkíteném a lehetőségek tárházát. Vessetek pár pillantást a videoklipre, merüljetek el a látottakban és szívjátok magatokba a Get Rid Of atmoszféráját! Nem fogtok csalódni!

Mire számíthatunk a jövőben?

“Jelenleg azon dolgozunk éppen, hogy újra színpadra állhassunk. A legutolsó koncertünk 2019 decemberében volt, azóta volt egy váltás ugye dobos poszton, meg kiadtunk két lemezt, szóval gyakorlatilag a 0-ról építjük fel újra az élő produkciót. Ezzel nem kapkodunk, akkor lesz koncert, ha minden megy profin. Ez leghamarabb is az év vége, de lehet, hogy inkább 2023 lesz. A Ghost Toast egyébként sem egy koncert-orientált zenekar, az csak a plusz, amit hozzáteszünk az egészhez, nálunk a dalírás/lemezkészítés az elsődleges mindig. Amint újra játszunk élőben, mindenkivel tudatni fogjuk. Szerencsére elég sokan érdeklődnek e felől is, bízunk abban, hogy ebből a lelkesedésből marad akkor is, amikor már lesz koncert is.  

Klipet én igazából szívesen csinálnék bármikor, de ez sok feltételtől függ, valószínűleg ehhez a lemezhez ez az utolsó. Azért a Rejtekből című szám videó ötletével még kacérkodom nagyon büszkék vagyunk arra a dalra is (ami ráadásul zeneileg a tökéletes ellentéte a Get Rid Of-nak, nem véletlenül), megérdemelne egy kicsit több figyelmet.”

Linkek:

*A videoklip megjelenésének időpontja

by: Wolfy

Leave a Reply

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d bloggers like this: