Discovery – bodry #14 (07.30.)

A Discovery tizennegyedik epizódjában Bodor Balázs szólóprojektje, a bodry és debütáló albuma, az Umadrone kerül középpontba. Eltérve a megszokottól, ezúttal az ambient és az electronica hangzásvilágával hívunk titeket egy emlékezetes kozmikus utazásra!

Zenész: bodry (HUN)

Stílus: Ambient, Electronica

Diszkográfia
UMADRONE (Album) - 2022

Milyen hangulatok, érzelmek megragadására törekszik az UMADRONE? Mi jelentette a legnagyobb kihívást a lemez elkészítéséhez vezető úton? Melyek azok a stílusok, amik eddig még kimaradtak a bodry életéből, de a jövőben könnyedén felbukkanhatnak? Megannyi kérdés, jöjjenek hát a válaszok!

Miként jellemeznéd a zenei projekted néhány szóban?

A bodry véleményem szerint egy több szempontból is egyedülálló zenei projekt. Rengeteg kísérletezés, rengeteg ötlet kerül a munkaasztalra, és ezeknek csak egy részéből készül el kész dal. A zenék stílusa, és hangulata akár dalonként változik. Ha szavakban kéne jellemeznem a bodry-t, sokszínű, változatos, érzelemdús, izgalmas, pszichedelikus, és nagyon alternatív.

Honnan jött a bodry név?

A bodry név a saját vezetéknevemből, a Bodorból jött, ugyanakkor a “bodri”, mint szó, nagyon magyaros. A legtöbben – köztük én is – a Puli kutyára asszociálnak, és mivel Magyarország a projekt bölcsője szerintem még hozzá is ad a számok hangulatához. Az a bizonyos “y” az “i” helyett pedig csak azért van ott, hogy jobban nézzen ki a szó, ha le kell írni.

Milyen zenekarok, illetve zenészek inspiráltak Téged?

Főleg hazai zenészek és zenekarok inspiráltak. Az első nagyobb zenei élményem a NEO zenekar Kontroll filmzenéje volt, nagyjából 12 évesen. Pár évvel később belehallgattam pár NEO albumba, amiből az lett, hogy a mai napig kívülről ismerem a diszkográfiájukat. Ezenfelül főleg a Žagar, a Yonderboi, az Óperentzia, és a ColorStar azok a zenekarok, akik nagyon sokat inspiráltak. 2019 környékén a külföldi előadók is becsúsztak szépen lassan. Nekik főleg a bodry pszichedelikusabb lüktetését köszönhetem. Akiket itt főleg megemlítenék: Ott., Simon Posford (Shpongle, Younger Brother, Hallucinogen), Globular.

Van-e személyes kedvenced az eddig megjelent dalaid közül? Hogyha igen, akkor miért pont azt választanád?

Nincs kedvenc saját dalom. Mindegyiket egyformán szeretem, mert mindegyik a saját kezem munkája, és úgy gondolom, az a legnagyobb boldogságom zeneszerzőként, hogy ezeket a dalokat én írhattam meg. És őszintén, hálát is érzek, hogy pont én lehetek az, aki ezeket a dalokat megírhatta.

Idén jelent meg a debütáló albumod, az UMADRONE! Minek köszönhető az UMADRONE elnevezés? Mikben látod a lemez erősségeit?

A Umadrone egy nagyon sokszínűre sikeredett album. Alapvetően egy sci-fi hangulatú űrutazást szerettem volna megzenésíteni, ami véleményem szerint sikerült is. A “Umadrone”, mint szó, önmagában nem jelent semmit, de mégis összeköthető valamennyire egy űrutazással. Például akár egy űrhajó neve is lehetne. A lemez nagy erősségei szerintem a zenék hangulatában rejlenek. Az intrótól a utolsó szám végéig újabb és újjbb hatások alá kerül a zenehallgató. Például a Dabura c. szám izgalma, feszültsége, a Child on the Swing c. szám álomszerűsége diszonáns kitekintésekkel, vagy a Freedom and Peace c. szám végtelen nyugalma.

Milyen hangulatok, érzelmek megragadására törekszik az UMADRONE?

A Umadrone egy kissé feszültebb közegből viszi át fokozatosan, dalonként, egy ingerszegényebb közegbe az illetőt, majd az album utolsó száma teljesen feloldja a feszültséget és egy abszolút nyugodt állapotba tereli a zenehallgatót. Úgy gondolom, aki az albumot meghallgatja, egy kozmikus utazásra vált jegyet, egy göröngyös úton keresztül a paradicsomba.

A kezdeti demo projekt és az “asakhyWest” időszak óta milyen fejlődésen, illetve változásokon ment keresztül a zenei projekted? Mely területen fejlődtél a legtöbbet zeneszerzőként? Mi az, amin még mindenképpen csiszolnál?

Az asakhyWest-korszak óta folyamatosan fejlődök. Egyre jobban törekszem arra, hogy minél jobb minőségben tudjak zenét gyártani annak érdekében, hogy a saját elképzeléseimet akár 100%-ban tudjam prezentálni. Amit nagyobb változásnak tudnék mondani, az talán az, hogy egyre jobban érdekel a szakmai része a dolognak, ami legyünk őszinték, nagyon sokat számít, ha az ember a saját elképzeléseit szeretné a közönség elé vinni. De ami még fontosabb, az a komfortérzet. Ugyan ebben sok tapasztalatom nincs még kezdő zenészként, de úgy gondolom, ha sokáig szeretném vinni a bodry-t – már pedig sok évre vannak terveim – akkor elengedhetetlen az, hogy jól érezzem magam ebben a projektben. Ha nem érezném jól magam, nem csinálnám. Nem is lenne úgy értelme csinálni.

Mi jelentette a legnagyobb kihívást számodra a lemez elkészítése során?

Szerintem egyértelműen az album zenei képének a kialakítása volt a legnagyobb kihívás. Ahogyan azt mondtam, egy tudatos érzelmi állapot változást szerettem volna kialakítani egy zenei album keretein belül. A már meglévő demo-kat egyenként, napokon-heteken keresztül csiszolgattam, volt olyan dal, amin nagyjából egy hónapot dolgoztam, és valahol az album közepére szerettem volna tenni, de végül fel sem került a Umadrone-ra.

Melyik dalodhoz forgatnál videoklipet? Milyen megvalósítást tudnál elképzelni?

Ha videoklipről lenne szó, az egyértelműen a Child on the Swing-hez készülne, és teljesen biztos, hogy animáció lenne. Vannak már elképzeléseim a témával kapcsolatban, remélem a jövőben lesz majd ebből valami.

Melyek azok a stílusok, amik eddig még kimaradtak a bodry életéből, de a jövőben könnyedén felbukkanhatnak akár csak egy szám erejéig is?

Ami kimaradt, és jelenleg tervben van, az a jazz, és a country. Esetleg idővel lehetnek kicsit rockosabbra fogott témák is, de a zenékben a már megszokott “bodryság” biztos meg fog maradni a jövőben is.

Mik a legfőbb céljaid az elkövetkezendő évekre?

Legfőbb céljaim egy újabb album kiadása, több kisebb EP, és/vagy single megjelentetése, valamint szeretnék minél több fellépést is.

Végezetül: Hol és mikor lesz a legközelebbi koncerted?

Legközelebbi koncertem 2022. augusztus 3-án lesz, az OZORA Fesztivál keretein belül.

Ha szeretnél jobban betekinteni a bodry kínálta galaxisba és az Umadrone utáni megjelenésekről, illetve a közelgő fellépésekről sem maradnál le, akkor az alábbi linkek segítségével mindent megtalálhatsz!

bodry

by: Wolfy

Leave a Reply

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d bloggers like this: