Spotlight – AZE N: A Kötél Kitart (09.27.)

A várpalotai AZE N idén májusban adta ki ötödik EP-jét, amely az “A Kötél Kitart” címet viseli. A nem kevés kihívást követően megjelenő lemez közel tizenegy percében testet öltenek az elmúlt évek nehézségei, a gondterhelt napok, de a pozitív, reménnyel teli gondolatok sem maradtak el!

Zenekar: AZE N (HUN)

EP: A Kötél Kitart

Stílus: Hardcore punk (Hardcore)

Megjelenés időpontja: 2022/05/10

A négy számot magába foglaló EP relatíve rövid dalokból tevődik össze, így egy könnyen fogyasztható, rövid idő alatt feltérképezhető középlemez az “A Kötél Kitart“, amit egy kisebb utazás vagy egy csöppnyi lélegzetvételhez jutás alkalmával gond nélkül meghallgathatunk. Mindegyik számnak megvan a maga sajátossága és háttértörténete, de van egy közös kapocs, az emberiesség vizsgálata, ami egy egésszé kovácsolja az EP-t. Hogy mi vár arra, akit a kötél kitart? Aggályok, belső feszültség, múltidézés, reménykeltés, old school hardcore, zárásként egy kis punk-metal vegyülettel.

Miről szól, illetve milyen témákat érint az “A Kötél Kitart”? Mit érdemes tudni az EP dalairól?

A Kötél Kitartról elöljáróban annyit kell tudni, hogy nem igazán ideális körülmények között születtek. Volt egy tagcserénk dobos fronton és a frissen csatlakozott második gitárosunk Tóth Ricsi is ekkor kezdte el bontogatni a szárnyait nálunk. Nem mellesleg beütött a koronavírus időszak is, ami miatt mindent átitatott a létbizonytalanság, a depresszió, a csalódottság és a tehetetlen harag. Viszont a zeneiségében pont fejlődtünk ebben az időszakban és az előző lemezekhez képest megint megpróbáltunk kilépni a komfortzónánkból. Ricsi sok új ötletet hozott a maga metalcore-os tapasztalataiból, ahogy Bognár Kevin, az új dobosunk is beletette a maga szédületes témáit. Ettől még nem lettünk négy sarkából kifordított zenekar. Az old school hardcore elemek ugyanúgy megmaradtak minden számban. 

A dalok egyébként többnyire az ember emberiességéről szólnak. Hol a társadalmon keresztül vizsgálva, hol magunkon, vagy üzenetként, vagy megállapításként. A Kötél Kitart (A Kötél) címadóban a kötél hasonlat, mint természetes béklyó főszerepel, ami leköt és kit hosszabban, kit rövidebben (vissza)tart az utolsó óráig, de ha kicsit a mélyére nézünk a dolognak, akkor a kötél valójában csak közvetít. Az álomok meg a remények valódi visszatartó ereje a mélyben lent a horgony. Ezért nem lesz a bárkából sohasem hajó. 

A Nyűg egy téli covid félelemtől elzárt időszak szüleménye. Egy olyan időszaké, ami hihetetlen módon levitte az emberi intelligencia színvonalát, különösen a közösségi oldalakon. A legmélyebb posványban gázoltunk akkoriban. Egy kattintással hoztak halálos ítéleteket emberek emberekről, minden információ nélkül. Félelmetes tömegpszichózis volt, amit végül benyelt mindenki és mindenki el is felejtett, amikor már nem volt annyira érdekes. A sajtó egyébként a legminősíthetetlenebb színvonalát tartja azóta is. A dalban amúgy itt formabontóan megpróbáltunk a gitárosoknak osztani szövegrészeket és így egy kicsit rap-es lett, de ez is volt a lényeg. A Life Of Agony – Method of Groove nótája inspirálta ezt a megoldást.  

Az Arc – A zenekar 10 éves múltját idézi ez a szám. Több ráncunk lett az indulás óta. 10 év után szerintem minden zenekar feltesz pár kérdést magának. Mi is feltesszük ezeket a dalban. Nem nézünk hátra, csak előre! Minden úgy volt jó, ahogy volt és úgy lesz jó, ahogy lesz. Az, hogy mindenhol játszhattunk, ahol szerettünk volna és mindenkivel játszottunk, akivel szerettünk volna, mindezt úgy, hogy önazonosak maradtunk, ez nekünk az égig-repülést jelenti. Azt gondolom, ha minden így marad, már megérte. De persze ez nem egy leköszönő szöveg.:) 

A Tűz – Sajátos punk és metal keverék ez a szám, de ez tőlünk nem idegen. Ennek a számnak a célja a reménykeltés. Sötét, baljóslatú mondanivalója van, de azt gondolom, benne van a kiút is. Fel kell állni a legsötétebb órában is, meg kell gyújtani a tüzet, még ha magunkat nem is érezzük erre kiválasztottnak. Sokan bolyonganak reményvesztve a világban, akiknek egy nagyon kevés melegség is sokat jelenthet. Ez a mostani történelmi, gazdasági, társadalmi sötét körülöttünk még nem a végső sötétség.”

Miben látjátok az EP különlegességét? 

“A zenekar az új tagok révén építkezett még, a járványhelyzet miatt meg tele voltunk kétségekkel és csüggedéssel. Mégis összeraktuk ezt a pár számot és azt gondolom az egyik legjobb cuccunk lett. Köszönhető ez egyébként a nagyszerű Zentai Máté stúdiómunkájának és a veszprémi Z.U.G. Stúdiónak is. A változások egyébként még a stúdiózás alatt is folytatódtak, mert a Ricsi kiszállt a zenekarból. Most újra négyen vagyunk. Ha van szépsége ennek az EP-nek, akkor az az, hogy nehézségek mellett tudtunk újítani, mind zeneileg, mind a stúdiómunkában és ez nekünk nagyon fontos.”

Mire számíthatnak a követőitek a közeljövőben? 

“Épp csak megjöttünk a szuper Punkmaratonról játszunk egyet október 15-én Várpalotán (AZE N, The Buttholes, BACKTOTHESTREET), aztán a Fck Bad Things társaságában lesz egy-egy bulink Temesváron és Kolozsváron (október 28-29), valamint megyünk november 4-én a BIPØLARIS és a Furunkulus társaságában a budapesti Riff klubba. Lassan ugyan, de dolgozunk már új zenén is. Lesznek új merch cuccaink is. Csípjetek el minket valahol!”

AZE N

by: Wolfy

Leave a Reply

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d bloggers like this: