Spotlight – Azsúr x Balogh Borka: Nyáron az ég (10.04.)

Az alternatív pop és a folklór keveredése mindig izgalmas egyveleget alkot, főleg, ha ahhoz valódi zenei tudás és szépirodalmi szövegek párosulnak. Nincs ez másképp a “Nyáron az ég” című dal esetében sem, ahol a népies éneket egészen érzéki hangszerelés tarkítja. Íme tehát az Azsúr nevű formáció és Balogh Borka közös melódiája!

Projekt: Azsúr (HUN)

Közreműködő: Balogh Borka

Dal: Nyáron az ég

Stílus: Fúziós /Indie pop, Folklór/

Megjelenés időpontja: 2022/10/04

Kertai Csenger szövege nyomán keletkezett művet láthatunk, aki fiatalkora ellenére már számtalan esetben bizonyította, hogy helye van a kortárs költők között. Az ehhez tartozó zenét Balogh Borka bravúros éneke eleveníti meg, amelyet a fúziós hangzásvilág egészít ki, és repíti el a hallgatót egy nem mindennapi életérzésbe. Különösen gyönyörködtető számomra, ahogyan barátok egyesülnek egy ilyen komoly volumenű projekthez, hiszen az újféle koncepciók mégis visszanyúlnak valamilyen formában a hagyományos, népzenei elemekhez, ugyanakkor frissesség és intenzitás sugárzik a hangzásból. Nem lehet ezt másként hallgatni, csupán nyitott lélekkel és szellemiséggel, ami a képi világgal is szép szimbiózist alkot.

Miről szól a “Nyáron az ég”?

“Nyáron az ég sokféle arcát mutatja. Mi azt a pillanatot próbáltuk megörökíteni, amiben benne van még a klasszikus nyári életérzés, de már a változás szele is. A változás nem tudjuk mit hoz, csak annyi biztos, hogy valaki akkor is ott lesz és vigyáz ránk, mint az eső, ami féltőn takarja be a fák leveleit. De azt hiszem, hogy mindenki megtalálhatja a saját nyári történetét ebben a klipben, egy emléket, ami valahonnan messziről még mindig szól hozzánk. Valami, amit nem tudunk és nem is szeretnénk elfelejteni.”

Mit érdemes tudni a videoklipről? Miként született meg a koncepciója?

“Alapvetően egy fúziós, élő hangszeres alapokon nyugvó, de elektronikával sűrűn átszőtt és finom népzenei háttérrel fűszerezett “alternatív popzenei” késői nyári trekkről beszélhetünk, ahol a zene és a klipp egy közös koprodukció eredménye, mely egy 3 napos elvonulós, alkotással töltött hétvége alatt állt össze a zenészeken kívül 3 filmes és 1 költő társaságában, így mind a szöveg, mind a képi világ, mind pedig a zene egy közös élményben formálódott szerves egésszé.”

Mire számíthatnak a követőitek a közeljövőben? 

“Hagyományos értelemben az Azsúr egyelőre nem zenekarként működik, egy többé-kevésbé szorosabb baráti társaság, külön dolgozó művészek közös projektje, mely jelen trekkben mutatja meg magát először. Ezért természetesen a haladás is lassabb, viszont egy szám tovább érlelődhet, nincs rajtunk a nyomás, hogy muszáj kiadni valamit, csak hogy legyen kontent. Az ilyen összművészeti projektekben ki lehet lépni a saját, megszokott közegből egy olyan játéktérbe, ahol teljesen más szabályok működnek és ez pont ezért izgalmas, mert az önálló életre kelő végeredmény szövevényei közt mindenkiből ott marad valami abszolút személyes is. De jobban szorítkozva a kérdésre, tervek között van a folytatás, aminek a formáját viszont egyelőre szeretnénk lepel alatt tartani.”

Kreditek 
Ének: Balogh Borka 
Szöveg: Kertai Csenger 
Zene: Virágh Gergely, Pintér Máté, Kovács Balázs 
Videó: Amberboy Benedek, Branczik Tamás, Juhász Maja 
Mix: Kovács Balázs 
Maszter: Hantó Domonkos (Phantom's Mastering)

Balogh Borka

Kertai Csenger

Phantom’s Mastering Studio

by: Fujimi & Wolfy

Leave a Reply

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d