Ezt hallgasd meg! – Gunwood: Swimming (02.05.)

Miért éppen a “Swimming”? A francia Gunwood azon zenekarok sorát erősíti, akiket teljesen a véletlennek köszönhetően fedeztem fel, akár különböző streaming-szolgáltatások algoritmusai, akár saját fesztivál- és koncertélményeim nyomán – jelen esetben az utóbbiról van szó. A 2018-as veszprémi Utcazenén futottam bele ebbe a francia indie/alternatív rock-brigádba, és azóta nem hinném, hogy volt olyan hónap, amikor ne hallgattam volna végig az akkor már egy éve megjelent debütalbumukat. A szóban forgó lemez, a Traveling Soul minden egyes daláról lehetne legalább egy cikket írni (vagy ezt az egyet elég jól ahhoz, hogy Te magad kapj kedvet a meghallgatásukhoz), mégis azt választottam bemutatásra, amelyik az én figyelmemet is először megragadta.

A Swimming, erősen filmzenés mivoltához híven egyből egy sejtelmes és izgalmas dallamkörrel indít, amiben a szokatlan capo-használattal fűszerezett gitártémát egy igen hangsúlyos basszus támogatja. Rövid megtorpanás után egyszerre csatlakozik a dalhoz az ének, a dob és a szintetizátor. Utóbbi két hangszert nem mellesleg egy és ugyanazon muzsikus szólaltatja meg, nem is kis színvonalon. A hangulatos, álomszerű első verzét visszafogottabb, énekcentrikus és még álomszerűbb refrén követi, azután viszont a dalt teljesen szabadjára engedik szerzői. Két és fél percnél megpróbálnak rávenni, hogy visszacsitulnak, de aztán beindul a lábcin, a basszeros beletapos az effektpedálba, majd elemi erővel, vulkánként tör ki a dal szólórésznek leginkább nevezhető kiállása. Ezt a részt ajánlatos behunyt szemmel hallgatni, és elképzelni, ahogy a film főhőse, aki annyi fájdalmon, csalódáson és megpróbáltatáson ment át, a végén felébred – hiszen csak álmodta az egészet. A szinti visszacsatlakozása utáni emelkedettség még pár ütemen át kitart, de aztán még egyszer, ezúttal végleg lenyugszik a dal. Éppen időben, hogy meghallgassam még egyszer.

Műfaj: Atmoszferikus indie folk-rock, jazz
Zenekar: Gunwood (FRA)
Szám: Swimming
Album: Traveling Soul (2017)

Dalszöveg:

Just a little moment and we're rising,
Yeah we're rising you'll see
Just a few more words and we'll be rising,
Yeah we're rising probably

And if you thought we were wrong
Then we're rising you and me
And if you thought we were strong
Then there's nothing more to say for me

I wish I could breathe under the sea
Or spread my wings and fly at least
Let the pain fade under me
Somewhere and somehow
If we'd only let us be
If we'd only let us be

And there's nothing that can't be done
If we don't annoy ourselves
And no battle that can't be won
If there's anyone left who cares

And we could go just like
Dolphins, back to the sea
And we could go back to the water
Where we're free from our weight

I wish I could breathe under the see
Or spread my wings and fly at least
Let the pain fade under me
Somewhere and somehow
If we'd only let us be
If we'd only let us be

I wish I could breathe under the see
Or spread my wings and fly at least
Let the pain fade under me
Somewhere and somehow
If we'd only let us be
If we'd only let us be

Háttértörténete: A dal a minket visszatartó béklyók alól való felszabadulás iránti vágyat fejezi ki, olyan ismerős érzéseket felélesztve, mint a repülés vagy a tenger mélye utáni, mindenki számára alapvető és mégis nehezen magyarázható sóvárgás. Bár a dalszerzők anyanyelve nem az angol, és ez helyenként látszik is, mégis gyönyörűen öntik szavakba a saját magunk által fogvatartottságot – mert végső soron egyes egyedül mi vagyunk azok, akik nem hagyják magukat kibontakozni, és visszamenni a tengerbe, ahol megszabadulunk önnön súlyunktól.

Mit érdemes tudni a “Gunwood”-ról? Valójában nem fedi a teljes valóságot, ha a zenekar származását elintézem annyival, hogy “francia”. Vegyük például a gitáros/énekes/frontembert, Gunnar Ellwangert, aki ugyan Franciaországban nőtt fel, valójában Angliában született, német szülők gyermekeként. A különböző kultúrákat már egészen fiatal korától magába szívó Gunnar lett a Gunwood arca és fő dalszerzője, sőt, a banda nevének első fele is az ő nevére utal. Saját bevallásuk szerint a név második fele, a “wood” arra a fára utal, amelynek gyökerei ugyanúgy ágaznak szét, mint saját zenei hatásaik, és hasonlóképpen az ágaik is úgy nyújtóznak a szélrózsa minden irányába, mint a zenéjükben fellelhető elemek. A trió többi tagja Joao Francisco “Jeff” Preto basszer és David Jarry Lacombe dobos/billentyűs, a zenekar egyetlen valóban francia zenésze.

Diszkográfia:

  • Traveling Soul (2017, LP)
  • Traveling Sessions (2019, EP)
  • Dream Boat Jane (2022, LP)

Gunwood: https://www.youtube.com/user/gunwoodcircle

by: Skinny

Leave a Reply

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d bloggers like this: