On The Horizon: PETOFI (05.13.) #28

Április közepén jelent meg a PETOFI negyedik EP-je, a „Levelek a föld alól„. A lemezzel új vizekre evezett a nyíregyházi zenekar, valamivel másként hajítva minket a Bánat-tengerbe. Az előző kislemezt követő nagyobb szünet után vegyünk hát nagy levegőt, hogy megnézzük, mi lapul a felszín alatt!

Zenekar: PETOFI (HUN)
EP: Levelek a föld alól (2023)
Műfaj: Melodic Hardcore, Poszt-hardcore

A “PETOFI” háttértörténete:

A zenekar 2013 januárjában alakult Nyíregyházán. A 2013-ban megjelenő Téltemető és Bányák című bemutatkozó dalok alapozták meg a zenekar akkori irányát, zajos, metalcore és hardcore elemekből építkező melankolikus dalok, magyar szövegekkel. A Kettőnégy 2013-as Gumizsiráf-díjátadóján az év ifjú titánjainak választották a zenekart. 2014 májusában megjelent az első Hanyatlás című hatszámos EP, amelyen helyet kaptak a bemutatkozó dalok is. A zenekar ebben az évben kezdett el koncertezni országszerte főképp a Téveszme zenekarral közösen. 

A 2015-ben megjelenő Árnyunk Az Égbolt kislemez egy jóval személyesebb belső vívódásokról szóló, még sötétebb EP-én található dalok már kísérletezőbb stílusban íródtak. Az Idő Esete című dal videóklipet is kapott, amely mára már több mint negyedmillió megtekintésnél jár a YouTube-on. A videoklip a 2015-ös Kettőnégy Gumizsiráf-díjátadóján elnyerte az év klipje díjat. 

A zenekar ezekben az években országszerte megfordult, turnézott a Blind Myself-fel, olyan külföldi zenekarok előtt léphetett fel, mint a Stick To Your Guns, Enter Shikari, Defeater vagy a Counterparts

A 2018 nyarán a Sorsüldözött című single megjelenését követően Mezei Bence énekes és a zenekar útjai elváltak, de Bence ennek ellenére a mai napig aktívan részt vesz a zenekar vizuális és egyéb grafikai folyamataiban (plakátok, merch grafikák stb.).

Az énekeshiány átmeneti problémái mellett párhuzamosan íródott a következő lemez, majd Mile Bence (A Király Halott) érkezésével Pór Péter vette át az énekes szerepet átadva Bencének a basszusgitáros posztot. Ezt követően jelent meg 2019-ben a zenekar harmadik, Rossz Döntések Naplója című kislemeze. 

A 2019-es lemez megjelenését követően folyamatosan íródtak az új dalok, majd 2023-ban hosszas előzetes készületet és demózást követően a zenekar történetében először a törökbálinti SuperSize Recordings stúdióba vonult, ahol rögzítette a legutóbbi „Levelek a föld alól” című 4 számos kislemezét. A lemezfelvételekért és a produceri munkákért Dexter (Elefánt, Analog Balaton, Beton Hofi, Vad Fruttik) volt a felelős, aki egyéni meglátásaival és széles tapasztalatával egy új szintre emelte a stúdiózási és dalszerzési folyamatokat. 

Diszkográfia

Hanyatlás (2014) - EP
Árnyunk Az Égbolt (2015) - EP
Sorsüldözött (2018) - Single
Rossz döntések naplója (2019) - EP
Levelek a föld alól (2023) - EP

Jelenlegi felállás

Pór Péter - vokál
Tomasovszki Zoltán - gitár
Szabó László Ádám - gitár
Mile Bence - basszusgitár
Smid András - dob

Mit érdemes tudni az EP-n hallható dalokról? Honnan jött az ihlet a dalszövegekhez, milyen témák kaptak nagyobb hangsúlyt? 

„A dalokon már 2020-ban elkezdtünk dolgozni. Hosszas demózást követően vonultunk a SuperSize Recordning stúdióba Törökbálinton, hogy felvehessük Dexternél a dalokat, aki többek közt dolgozik az Analog Balatonnal, Elefánttal vagy épp a legutóbbi Beton Hofi lemezen. Dexter masszívan megemelte a stúdióban eltöltött idő minőségét, hiszen a befektetett produceri munkájával és profizmusával rengeteget javított a dalokon és nyitott ki számunkra korábban teljesen ismeretlen szobákat a dalszerzés terén. 

Révén, hogy világ életünkben szomorkodós szövegeket írtunk, így ezúttal sem tértünk el ettől. Ha valaki pedig azt hinné, hogy a való életben is ilyen depresszívek vagyunk, azt megnyugtatnánk, hogy nincs így, jöjjön el egy koncertre és nézzen meg minket a pultnál.:) De az igazsághoz hozzátartozik, hogy a dalok és a szövegek segítenek abban, hogy a sötétebb gondolatainkat is ki tudjuk mondani, vagy épp ilyen formában feldolgozni egy közeli hozzátartozó elvesztését.”

Van-e olyan szám ezek közül, ami különös figyelmet élvez?

„Mindegyik szám valami más miatt áll közel hozzánk. Ami biztos, hogy ez lett az első olyan kislemezünk, amelyről kivétel nélkül minden dalt játszunk élőben.”

Amit véletlenül se hagyj ki: “Réveteg”

Habár végül a Réveteg kiemelése mellett döntöttem, ahogy ti is láthatjátok, de nem volna igazságos, ha nem jegyezném meg, mennyire nehéz választás volt. A Komorebi a refrénjével, a hangulatos klipjével és a szívünket mélységbe taszító dalszövegével legalább ennyire megérdemelne egy külön bekezdést. Na de térjünk rá, hogy miért is lenne hiba, ha valaki kihagyná a Réveteget! A dal az első másodperctől az utolsóig erős érvként szolgál, hogy az egész EP-t meglessük. A dallamos hardcore-ra jellemző gitárjáték, a megigéző ének, az utóbbit váltó poszt-hardcore-osabb, kiabálósabb szegmensek és a teljességet megadó, a lüktetést felkaroló dobolás egyvelege remekül megragadja a már említett műfajok szépségét. Ez a kettős identitás különösen tetszik, mivel mind a melodic hardcore, mind a poszt-hardcore közel áll hozzám, és mindig jó érzés hallani, hogy magyarul is működhet egy dal, ami ezekre az alapokra építkezik. A refrén melankolikus, beletörődő, de egyben egyfajta energikusságot is sugároz, intenzívebb élményt nyújtva. A verzék szövegileg változatosak, kreatívak, bár ezt a többi PETOFI-szerzeménynél sem róhatom fel hiányosságként. A Réveteg négy és fél perce hamar elszáll felettünk, de annál erőteljesebben tér vissza a meghallgatások után, hogy szökőárként mosson el mindent. Tartva az EP dalainak sorrendjét, legyen ez a kezdet, mintsem a vég (erre a szerepkörre úgyis ott van a Posztó).

Miért lehet a „Levelek a föld alól” a Te EP-d? Mit rejt még a lemez túl a Révetegen és valamelyest a szintén kiemelt Komorebin? Az EP második tétele, a Szürke hozza leginkább azt, amit a zenekart régebb óta követők keresnek. A korábbi dalokat idéző koncepció, aminek hallatán mindenki megnyugodhat, hogy azért van, ami változatlan, és továbbra is PETOFI a velejéig. Élvezetes tétel, és nem kérdés, hogy jól jön egy ilyen jellegű szám a kísérletezések közepette. Azonban megjegyezném, hogy kétség nélkül egy logikus és bizonyos idő elteltével szükséges lépés volt, hogy más lett valamivel a recept. Ez alapvetően egyre gyakoribb jelenség az elmúlt években, és nem feltétlenül jár a régi, már jól megszokott identitás elvesztésével.

Az új korong harmadik dala, a Komorebi például biztos lelki megkönnyebbülést ad majd a koncertek közepette, amikor kezdetét veszi a refrén közös éneklése. Annak érdekében, hogy a Dürer Kertes lemezavatásra már a részetekké váljon a dalszöveg és az azzal járó hangulat, mindenképpen csekkoljátok le a dalhoz készült videóklipet, na meg így több impulzus érhet titeket ebben a négy percben.

Az utolsó föld alá hulló levél a Posztó. Itt is nagyobb szerepet kapott a tiszta ének, emiatt szintén egy a kísérletezés felé kikacsintó dalról beszélhetünk, ami végülis az EP nagyjáról elmondható. A dob az első pillanattól fogva érezteti fajsúlyos jelenlétét (amúgy ez a Szürkénél is kiemelhető), megadva az ízét a bánatkeringőnk zárásának. A dal összhatása mi mást eredményezhetne, ha nem egy a szürke számtalan árnyalatában átáztatott szomorkodást? A végszó erős és maradandó, ha már az életkedvünk kevésbé bizonyul annak.

A Levelek a föld alól megközelítőleg tizennyolc percnyi merengés, válaszkeresés, gyász, megküzdés a mindennapokkal, felszínre hozása annak, amivel muszáj foglalkoznunk, ha kerülnénk a zubbonyt hosszabb távon. Hogy mennyire képviseli azt a korong, ami a PETOFI, és amiért szerethető a zenekar? Erre szerintem kielégítő választ adhatnak a koncertek, ahol egytől egyig felzendülnek majd az EP dalai, esélyt adva az átszellemülésre, és nem mellesleg arra, hogy mélyebbre süllyedjen bennünk mindaz, ami a lemez mögött megbújik. A minőség érezhető, ahogy az ismeretlen szobákba lépés folyamata is. Mi ez, ha nem egy izgalmas új fejezet?

Mire számíthatunk a srácoktól a közeljövőben? 

„Áprilisban elindult a lemezbemutató turnénk, a válaszadás idejében 3 koncertet ebből már le is tudtunk, Pécs, Győr és Nyíregyháza is iszonyat szuper volt, mindig jó ezekre a helyekre visszatérni. A legnagyobb vállalásunk a közeljövőben a budapesti lemezbemutató, ugyanis mi lehetünk az elsők között, akik zajonghatnak a Dürer Kert vadonat új nagytermében. A Dürer a zenekar életében különösen fontos szerpet játszik, az Ajtósi Dürer soron léptünk fel először Budapesten és remek keretes szerkezetet fog adni az elmúlt 10 évünknek a június 23-i buli.”

PETOFI

by: Wolfy

Leave a Reply

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

Discover more from W a y o

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading